Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη συμφωνία του Eurogroup

Με έντονο προβληματισμό υποδέχεται ο ξένος Τύπος τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.  Αμφιβολίες για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την εφαρμογή του προγράμματος.

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη συμφωνία του Eurogroup
Με έντονο προβληματισμό υποδέχεται ο ξένος Τύπος τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Επισημαίνοντας ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», τα ξένα ΜΜΕ σημειώνουν τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, όπως επίσης και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος. «Είναι η ύστατη προσπάθεια να παραμείνει αλώβητη η ευρωζώνη», επισημαίνει το Bloomberg.

CΝΒC

Λίγες ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να βοηθηθεί η Ελλάδα στη μείωση του χρέους της, οι αγορές άρχισαν να εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η συμφωνία αυτή θα είναι επιτυχής στην επίλυση του προβλήματος χρέους της χώρας. «Το μόνο που έχουμε είναι ένα πλαίσιο όπου ισχυριζόμαστε ότι τα νούμερα θα βγουν σε ορίζοντα 8ετίας, ενώ είναι σαφές ότι δεν θα γίνει έτσι. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα χρέους και δύσκολα θα πετύχει τον ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται για να το χειριστεί ώστε να πετύχει τα συγκεκριμένα νούμερα σε ένα εύλογο περιθώριο χρόνου», εξηγεί ο Richard Jerram της Bank of Singapore, και συμπληρώνει: «Είδαμε ότι η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή. Είναι εύκολο να δίνεις πλαίσιο αριθμητικών στόχων. Η επίτευξή τους όμως θα είναι δύσκολη».

Ο Vasu Menon, της OCBC Bank, υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους από την πλευρά των επίσημων πιστωτών. Περίπου το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Τελικά, οι πιστωτές θα πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα χρεοκοπημένο κράτος και πως θα πρέπει να διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους για να τη βοηθήσουν να ανακάμψει. Μόνη της η λιτότητα δεν θα αποτελέσει τη λύση του προβλήματος».

Financial Times

Τα μέτρα -τα οποία περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων στο ελληνικό πακέτο, σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ορισμένες χώρες πιθανότατα θα καταγράψουν ζημίες- έχουν στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από όσα ορίζει η τρέχουσα πορεία του ελληνικού χρέους.

Ορισμένα στοιχεία, όμως, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, όπως το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους, του οποίου η επιτυχία είναι τόσο αβέβαιη που η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από το πακέτο στήριξης μέχρις ότου ολοκληρωθεί επιτυχώς. Η Κρ. Λαγκάρντ προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της καθυστέρησης λέγοντας ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ και κυβερνήσεις της ευρωζώνης εκταμίευσαν τα δικά τους μερίδια των δόσεων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η διαφωνία, όμως, τόνισε για μία ακόμη φορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.

Ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα δανειστούν χρήματα με κόστος πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο της διατραπεζικής, και αυτό σημαίνει ότι θα δανείσουν την Ελλάδα πιθανότατα καταγράφοντας ζημία.

BLOOMBERG

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαλάρωσαν τους όρους του πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, διακηρύσσοντας ότι μετά από τρία χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών η Ευρώπη βρήκε επιτέλους τον τρόπο για να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει.

Στην ύστατη προσπάθεια ώστε να παραμείνει ανέπαφη η ευρωζώνη των 17 μελών, οι υπουργοί Οικονομικών μείωσαν τα επιτόκια στα δάνεια του πακέτου, ανέβαλαν την πληρωμή των τόκων για μία δεκαετία, έδωσαν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δανείων και σχεδίασαν ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Le Monde

«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της γαλλικής Le Monde. Άλλο άρθρο της εφημερίδας φέρει τον τίτλο «Συμφωνία για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους». To άρθρο κάνει λόγο για «οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας». Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει τη συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. μέχρι το 2020, κομβικό έτος για την Ελλάδα. Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως «η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα».

Suddeutsche Zeitung

«Περισσότερα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», αναφέρει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και επισημαίνει: «Η Ελλάδα παίρνει περισσότερα χρήματα. Σχεδόν 44 δισ. ευρώ θα φτάσουν στην Αθήνα. Με αυτά η χώρα θα γλιτώσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν στη νέα βοήθεια ύψους 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Spiegel

«Το Eurogroup κλείδωσε ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα», αναφέρει στον τίτλο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και σημειώνει: «Στην τρίτη συνεδρίαση επιτέλους συμφώνησαν. Οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξασφάλισαν τα ξημερώματα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δεύτερου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας».

La Repubblica

«Ελλάδα, νυχτερινή συμφωνία που δίνει ανάσα στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η οποία τονίζει ότι η επίσημη απόφαση θα έρθει στις 13 Δεκεμβρίου. Αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει το χρέος σε επίπεδα πιο διαχειρίσισμα.

El Pais
Η ισπανική El Pais γράφει: «Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεμπλοκάρουν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια προς την Ελλάδα». «Οι οικονομικοί υπεύθυνοι της ευρωζώνης χαλάρωσαν τον ρυθμό προσαρμογής του ελληνικού χρέους, καθορίζοντας νέο χρονοδιάγραμμα για να ισορροπήσει ως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, αντί του προηγούμενου στόχου στο 120%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v