Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε το αίτημα για προανακριτική

Mε την κατάθεση της πρότασης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για προανακριτική επιτροπή άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. "Νόθευση εγγράφου" και "παράβαση καθήκοντος" οι κατηγορίες.

Κατατέθηκε το αίτημα για προανακριτική
Mε την κατάθεση της πρότασης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για τη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ και της αλλοίωσης των στοιχείων, ενώ ξεκινά νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η πρόταση της συγκυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, ζητά την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της "νόθευσης εγγράφου" και της "παράβασης καθήκοντος".

Στην πρόταση αναφέρεται ότι "αν η ολομέλεια της Βουλής αποδεχθεί την προκειμένη πρόταση και αποφασίσει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης, στα καθήκοντά της ανήκει η διευκρίνιση μεταξύ άλλων και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας του συντάγματος αλλά και τον εάν η συγκεκριμένη πράξη (σ.σ. νόθευση εγγράφου) εντάσσεται στον κύκλο αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού". Η τελευταία αυτή τοποθέτηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός να δικαστεί από την τακτική δικαιοσύνη, αν θεωρηθεί ότι η πράξη δεν εντάσσεται στα υπουργικά του καθήκοντα.

Με την κατάθεση της πρότασης πρέπει εντός 15 ημερών η Βουλή να αποφασίσει σε μυστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση σύστασης προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι). Αν υπάρξει πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα εμπλέκει και άλλα πρόσωπα, τότε θα στηθεί κάλπη για κάθε ένα πρόσωπο ξεχωριστά.

Σημειώνεται ότι η Βουλή μπορεί να ζητήσει πριν ή κατά τη διάρκεια της προανακριτικής τη γνωμοδότηση τριμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αποφαίνεται για νομικά ζητήματα όπως είναι η παραγραφή, χωρίς η πρόταση της να είναι δεσμευτική.

Εν συνεχεία, η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα και θα ακολουθεί νέα ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Γ. Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο. Το αν τελικά θα φτάσει εκεί η υπόθεση, όμως, εξαρτάται από την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για το θέμα της παραγραφής, η οποία είναι δεσμευτική.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υποστηρίζεται ότι θέμα παραγραφής δεν τίθεται, δεδομένου ότι η Βουλή που προέκυψε το καλοκαίρι είχε ζωή μόλις μία ημέρα, ενώ, από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι η πράξη δεν τελέστηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού, και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κριθεί και από τη Δικαιοσύνη.


Η αντίδραση της Κουμουνδούρου

Εν όψει αυτής της μυστικής ψηφοφορίας, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει τη δική του πρόταση και ζητά να επεκταθεί η έρευνα στον ρόλο τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και να διερευνηθεί γιατί υπήρξε η μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των στοιχείων της πρώτης λίστας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου». Η αξιωματική αντιπολίτευση διερωτάται: «Ο κ. Βενιζέλος, που υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα, δεν έχει ευθύνες; Το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου τον καθιστά άμοιρο ευθυνών;».

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και το κόμμα, κάνοντας λόγο για σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, και όσο θα οδεύουμε προς τη μυστική ψηφοφορία, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στα ύψη.

Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις και να μην απειληθεί η συνοχή της από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.


Αρνείται ο Παπακωνσταντίνου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξακολουθεί να μιλά για χοντροκομμένη σκευωρία, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωσή: «Η σημερινή πρόταση παραπομπής μου σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από εμένα ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους τους τελευταίους 18 μήνες. Πρόκειται για καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι.

Δεν έχω καμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατεξοχήν εμένα, καθώς πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω. Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός» υπογραμμίζει.

Την Κυριακή, μιλώντας στο Έθνος υποστήριξε: «Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη». Επίσης συμπληρώνει ότι «πρόκειται για μια χοντροκομμένη σκευωρία, που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής - και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα, και μόνο ένα, ονοματεπώνυμο».

Παρέμβαση Διώτη

Στην υπόθεση παρενέβει και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αντιεισαγγελέας Ιωάννης Διώτης με μια αιχμηρή ανακοίνωση. Σε αυτή αναφέρει ότι: «Κανένα καινούργιο στοιχείο δεν έχει προστεθεί που να αφορά το πρόσωπό μου και τις ενέργειές μου. Επομένως εμμένω απολύτως σε όσα εξέθεσα στο υπόμνημά μου προς τους κκ Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος», ενώ προσθέτει: «Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ. Το πράττουν δυστυχώς όμως τώρα, για να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v