Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες:Ποιες ψάχνουν ευκαιρίες στο... χωράφι!

Τα σχέδια των εταιρειών που το τελευταίο διάστημα ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επεκταθούν στην αγροτική παραγωγή. Ονόματα επιχειρηματιών που φέρονται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κλάδο.

Εισηγμένες:Ποιες ψάχνουν ευκαιρίες στο... χωράφι!

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που βλέπει ευκαιρίες στην αγροτική παραγωγή και μάλιστα δεν διστάζει να επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα.

Οι κυριότεροι παράγοντες που ωθούν τις επιχειρήσεις στο να «ξαναδούν το χωράφι» είναι:

Πρώτον, η υποχώρηση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, οπότε τα στελέχη των επιχειρήσεων αναζητούν τρόπους μερικής αναπλήρωσης του χαμένου τζίρου. Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη έμφαση για το σκοπό δόθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου οι απαιτήσεις σε κεφάλαια ήταν χαμηλότερες), ωστόσο μετά την απρόσμενη και αναδρομική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, το σχετικό ενδιαφέρον των εισηγμένων εταιρειών περιορίστηκε δραστικά.

Δεύτερον, το γεγονός ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας απαιτεί στροφή από το δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό και από τις υπηρεσίες στην παραγωγή, κομβικό σημείο της οποίας αποτελεί και ο αγροτικός τομέας.

Τρίτον, η ανάγκη υποκατάστασης εισαγωγών σε πολλά αγροτικά προϊόντα, αλλά και οι δυνατότητες εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, σε περίπτωση που υιοθετηθούν αποτελεσματικότερες πολιτικές τυποποίησης και προώθησης.

Πολλαπλασιάστηκε το ενδιαφέρον

Υπήρχαν αρκετές εισηγμένες εταιρείες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν επαφή με τον αγροτικό τομέα, όπως ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου (σπόροι και σπορόφυτα), η Mediterra (θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου), η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η Ιπποτούρ (παραγωγή μανιταριών). Κατά το τελευταίο διάστημα ωστόσο, το ενδιαφέρον πολλαπλασιάστηκε.

Η Ικτίνος Μάρμαρα συνεργάζεται από πέρυσι με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ζακύνθου με στόχο την τυποποίηση και προώθηση κρασιού και ελαιολάδου στην Κίνα, χώρα πολύ μεγάλου πληθυσμού, όπου ήδη η Ικτίνος έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα των μαρμάρων.

Η Έλαστρον (εταιρεία εμπορίας-επεξεργασίας προϊόντων σιδήρου-χάλυβα) σχεδιάζει την παραγωγή ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής. Αρχικά η καλλιέργεια θα ξεκινήσει το 2014 σε έκταση 22 στρεμμάτων, με προοπτική σε μια πενταετία να καλλιεργείται το σύνολο της υπάρχουσας έκτασης των 225 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΑΣΤΡΟΝ κ. Στυλιανό Κουτσοθανάση, η υδροπονική αποτελεί μέθοδο παραγωγής μέσω πετροβάμβακα σε ελεγχόμενες συνθήκες και με απόδοση μεγαλύτερη από τις άλλες μεθόδους καλλιέργειας. Το θετικό επίσης είναι πως η εισηγμένη δεν θα επιβαρύνεται με κόστος ενέργειας, καθώς έχει αναλάβει την εκμετάλλευση (μαζί με τα Πλαστικά Θράκης) γεωθερμικού πεδίου στην Ξάνθη (του υπεδάφους δηλαδή της αγροτικής έκτασης).

Ανάλογη επένδυση -και πάλι με στόχο την παραγωγή ντομάτας- ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, έχουν εξαγγείλει και τα Πλαστικά Θράκης. Στα θετικά της προσπάθειας είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική χώρα στο προϊόν της ντομάτας, γεγονός που θα συμβάλλει στη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος.

Η ΛΑΝΑΚΑΜ σχεδιάζει να επεκταθεί στην παραγωγή μανιταριών από το 2014, χρησιμοποιώντας ως βάση τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου (νηματουργία) στην Κερατέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ. Ιωάννη Δαμίγο, η εταιρεία διαθέτει μέσω συνεργατών την απαιτούμενη τεχνογνωσία και συμπλήρωσε πως με βάση την έρευνα της αγοράς, μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης έρχεται από το εξωτερικό, με ότι αυτό σημαίνει για ευπαθή προϊόντα και για το κόστος μεταφοράς. Η ΛΑΝΑΚΑΜ θα δώσει επίσης έμφαση και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η διοίκηση της εισηγμένης σημείωσε επίσης πως το ακίνητο της Κερατέας διαθέτει και μεγάλους ακάλυπτους χώρους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για άλλου είδους αγροτικές καλλιέργειες.

Έμφαση στον πρωτογενή τομέα δίνει και η Κορρές Φυσικά Προϊόντα, καθώς η εταιρεία συνεργάζεται με αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικές κοινωνίες με σκοπό τη συλλογή και χρήση εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι μέχρι τώρα συνεργασίες στα προϊόντα της μαστίχας και του κρόκου, με τον εισηγμένο όμιλο να ενδιαφέρεται και για νέες σχετικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες που εξετάζουν την επέκτασή τους στη γεωργική παραγωγή και ιδίως εκείνες που διαθέτουν μεγάλης έκτασης ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί με άλλον τρόπο στο ορατό μέλλον.

Στην αγορά για παράδειγμα ακούγεται ότι ο βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρείας από το χώρο της μεταλλουργίας εξετάζει σε προσωπικό επίπεδο εδώ και καιρό το ζήτημα της επένδυσης στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, η οικογένεια Δοντά (βασικός μέτοχος της εταιρείας Επίλεκτος) παρακολουθεί χρόνια τώρα με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και δεν ήταν τυχαίο το ενδιαφέρον που επέδειξε ο εισηγμένος όμιλος για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v