Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: «Καμπανάκι» εταιριών σε τράπεζες-κυβέρνηση

Μεγαλύτερη ευελιξία και εκσυγχρονισμό ζητούν από το Δημόσιο οι διοικήσεις εισηγμένων. Υπογραμμίζουν ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά και τον κλάδο συνολικά. Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών.

Πληροφορική: «Καμπανάκι» εταιριών σε τράπεζες-κυβέρνηση

Την ανάγκη γρήγορων αποφάσεων προκειμένου να τρέξουν τα έργα πληροφορικής του ΕΣΠΑ και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τον κλάδο επισημαίνουν στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς.

Τονίζουν πως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση ζωτικών επενδύσεων επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά γενικότερα και στη δυνατότητα της χώρας να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της και να ανακάμψει μετά από πολυετή περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Οι δουλειές του ιδιωτικού τομέα για τον κλάδο έχουν επηρεαστεί από τη γενικότερη οικονομική ύφεση κι οι πελάτες ζητούν από τις εταιρείες πληροφορικής να μειώσουν τις τιμές τους. Η ζήτηση περνάει γενικότερα σε φθηνότερες λύσεις και σε επιλογές που φέρνουν πίσω τα λεφτά τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι τράπεζες -ως πελάτες πληροφορικής- κινούνται σχετικά ικανοποιητικά λόγω των εργασιών που έχουν προκύψει από το μέτωπο των συγχωνεύσεων, ωστόσο στελέχη εισηγμένων εταιρειών επισημαίνουν πως σταδιακά το μέγεθος των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων θα μειωθεί. «Μετά την πάροδο δύο -τριών ετών θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το πόσο πολύ θα μπορεί να βασίζεται ο κλάδος της πληροφορικής στις δουλειές των τραπεζών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr.

Στα έργα του δημοσίου, οι εταιρείες πληροφορικής θα ήθελαν τα πράγματα να τρέξουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Χαρακτηριστική είναι η θέση του οικονομικού διευθυντή της Space Hellas Γιάννη Δουλαβέρη:

«Πιστεύω πως ο μηχανισμός του δημοσίου θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος και πιο αποφασιστικός. Μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχτεί κάποια έργα, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών κατακυρώνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι αρμόδιοι πιστεύω πως θα πρέπει να είναι περισσότερο ευέλικτοι και αποφασιστικοί προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα. Επί του παρόντος, λοιπόν, έχουμε έντονη κινητικότητα από πολλές εταιρείες, εκδόσεις εγγυητικών επιστολών, υπογραφές μνημονίων κατανόησης, αλλά αυτό που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα είναι... έσοδα για τις εταιρείες.

Εκτιμώ, πάντως, πως η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί από τη στιγμή που τρέξουν κάποια μεγάλα έργα, τα οποία θα δώσουν μεγάλους τζίρους στην αγορά και θα μπορούσαν να αμβλύνουν σε κάποιον βαθμό τον αδυσώπητο μέχρι σήμερα ανταγωνισμό που γίνεται στα μικρότερα έργα που προκηρύσσονται».

Ζητούμενο επίσης για την προώθηση των έργων του ΕΣΠΑ είναι και η τραπεζική χρηματοδότηση κι ο κ. Δουλαβέρης δηλώνει: «Θα πρέπει να συνδεθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορεί οι εταιρείες πληροφορικής να παίρνουν έργα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν γι' αυτά από τις τράπεζες. Οι τράπεζες -αφού φυσικά θέσουν όρους και προϋποθέσεις, σεβόμενες όλα τα τραπεζικά κριτήρια- θα πρέπει να συνδράμουν τις αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου».

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROFILE Χαράλαμπος Στασινόπουλος σημειώνει πως η εταιρεία του διεκδικεί ήδη αρκετά νέα έργα, η διαγωνιστική διαδικασία των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παρακολουθεί στενά και τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, θεωρώντας πως υπάρχουν τομείς στους οποίους η εισηγμένη διαθέτει γνώση και έχει αξία να διεκδικήσει τα αντίστοιχα έργα.

Επιπλέον, δηλώνει: «Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης μας καθιστά αρκετά αισιόδοξους για τα επόμενα έτη. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται κυρίως από τις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες ένταξης, αξιολόγησης, συμβασιοποίησης καθώς και τις σοβαρές απαιτήσεις χρηματοδότησης των έργων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις πληροφορικής που δημιουργεί το αναχρονιστικό πλέον καθεστώς εγγυήσεων που ζητούνται».

Την ανάγκη διοχέτευσης κεφαλαίων στις επιχειρήσεις με στόχο την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στον χώρο της πληροφορικής επισημαίνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MLS Πληροφορικής Γιάννης Καματάκης:

«Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται μια κινητικότητα αναφορικά με τα έργα πληροφορικής που εντάσσονται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Η εκτίμησή μας είναι πως οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν λόγω της προσδοκώμενης βελτίωσης στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της προσπάθειας των αρμόδιων φορέων για μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Είναι σημαντικό να διοχετευτούν άμεσα κεφάλαια στις επιχειρήσεις καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλασιαστικά για την πραγματική οικονομία».

Αυτά βέβαια δεν είναι τα μόνα αιτήματα του κλάδου πληροφορικής, καθώς έντονη δυσφορία εκφράζεται και για άλλα ζητήματα.

Συγκεκριμένα στέλεχος εισηγμένης εταιρείας δηλώνει στο Euro2day.gr: «Ακούγονται κατά καιρούς αρκετά θετικά πράγματα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά συνήθως αυτά δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα δεν έχουν μειωθεί τα πολύ υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη αυτήν τη μείωση, καθώς δεν μπορούν συνεχώς να περικόπτουν μονίμως τις αποδοχές των εργαζομένων τους και να συρρικνώνονται. Ενίοτε μάλιστα, παρατηρείται στην αγορά το εξής οξύμωρο: οι υγιείς επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υψηλότερα spreads από τις ασθενέστερες, γιατί οι τράπεζες γνωρίζουν πως δεν μπορούν να επιβαρύνουν τις αδύναμες εταιρείες με υψηλά επιτόκια.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει τις (πολύ υψηλές στην Ελλάδα) εργοδοτικές εισφορές παρά τις πιέσεις της τρόικας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v