Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είκοσι χρόνια φυλάκιση η ποινή για Τσοχατζόπουλο

Ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και δήμευση περιουσίας επέβαλε το δικαστήριο στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Δεν αναγνωρίζω την απόφαση δηλώνει ο πρώην υπουργός. Φυλάκιση 12 χρόνων επιβλήθηκε στην Βίκυ Σταμάτη. Κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι πλην δυο.

Είκοσι χρόνια φυλάκιση η ποινή για Τσοχατζόπουλο

Την ανώτατη προβλεπόμενη τιμή, αυτής της κάθειρξης 20 ετών, επέβαλε στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν πρέπει να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Ο ίδιος με ανακοίνωσή του δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την απόφαση αυτή και θα καταθέσει άμεσα έφεση.

Αναλυτικότερα βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναστολής, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να εκτίσει την ποινή του. Ωστόσο, επειδή έχει ξεπεράσει το 70ο έτος της ηλικίας του αποφυλακίζεται όταν εκτίσει 1/5 της ποινής του. Να σημειωθεί ότι ήδη ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει εκτίσει περίπου 1,5 χρόνια στη φυλακή. Στην φυλακή οδηγούνται επίσης, μεταξύ άλλων, η Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Γιάννης Σμπώκος.

Πέραν του Ακη Τσοχατζόπουλου το δικαστήριο επέβαλε: 16 χρόνια κάθειρξης για τον Γιάννη Σμπώκο, 13 χρόνια για τον Γιώργο Σαπχατζίδη και την Ευφροσύνη Λαμπορούλου, και 12 χρόνια για τη Βίκυ Σταμάτη και τον Αστέριο Οικονομίδη. Στην Αρετή Τσοχατζοπούλου επέβαλε 12 έτη, ενώ σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκαν οι γνωστή δικηγόρος, ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο Οράτιος Μελάς, ο Γιώργος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.

Τέλος, 6 χρόνια κάθειρξης επεβλήθησαν στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκουντρούν Τσοχατοπούλου, τον Νίκο Καρατζά και τον Φώτη Αρβανίτη.

Το δικαστήριο έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, στον Αστέριο Οικονομίδη και τον Νίκο Ζήγρα, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Επίσης, δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όλων των καταδικασθέντων, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ. Ποσό 500.000 ευρώ πρέπει να καταβάλλει ο Γιάννης Σμπώκος και από 100.000 όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, εκτός από τους Παναγιώτη Σταμάτη, Φώτη Αρβανίτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νίκο Καρατζά, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 50.000 ευρώ. 

Αναλυτικά επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:

Άκης Τσοχατζόπουλος: 20 έτη κάθειρξης

Αστέριος Οικονομίδης: 12 έτη κάθειρξης με αναστολή, καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Εφροσύνη Λαμπροπούλου: 13 έτη κάθειρξης

Νίκος Ζήγρας: 6 έτη κάθειρξης με αναστολή

Γεώργιος Σαχπατζίδης: 13 έτη κάθειρξης

Αρετή Τσοχατζοπούλου: 12 έτη κάθειρξης

Βίκυ Τσοχατζόπουλου: 12 έτη κάθειρξης

Ιωάννης Σμπώκος: 16 έτη κάθειρξης

Γνωστή δικηγόρος: 10 έτη κάθειρξης με αναστολή

Νίκος Γεωργουλάκης: 10 έτη κάθειρξης με αναστολή

Παν. Σταμάτης: 6 έτη κάθειρξης με αναστολή

Οράτιος Μελάς: 10 έτη κάθειρξης με αναστολή

Κωνσταντίνος Αντωνιαδης: 10 έτη κάθειρξης με αναστολή

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: 6 έτη κάθειρξης με αναστολή

Φώτης Αρβανίτης: 6 έτη κάθειρξης με αναστολή

Νικόλαος Καρατζας: 6 έτη κάθειρξης με αναστολή

Γεώργιος Κωνσταντάτος: 10 έτη κάθειρξης με αναστολή

Αθώοι κηρύχθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης, όπως εισηγήθηκαν και οι εισαγγελείς.

Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει στην πρόταση τα εξής για τους κατηγορουμένους:

- Αστέριος Οικονομίδης - 12 έτη
- Ευφροσύνη Λαμπροπούλου - 13 έτη
- Νικόλαος Ζήγρας - 6 έτη
- Γιώργος Σαχπατζίδης - 13 έτη
- Αρετή Τσοχατζοπούλου - 10 έτη
- Βίκυ Σταμάτη - 12 έτη
- Ιωάννης Σμπώκος - 16 χρόνια
- Γνωστή δικηγόρος - 10 έτη
- Νικόλαος Γεωργουλάκης - 10 έτη
- Παναγιώτης Σταμάτης - 6 έτη
- Οράτιος Μελάς - 10 έτη
- Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - 10 έτη
- Γκούντρουν Μολντενάουερ (πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου) - 6 έτη
- Φώτιος Αρβανίτης - 6 έτη
- Νικόλαος Καρατζάς - 6 έτη
- Γεώργιος Κωνσταντάτος - 10 έτη

Η ανακοίνωση του Άκη Τσοχατζόπουλου

"Σήμερα οι δικαστικοί λειτουργοί εγκλημάτησαν εις βάρος του δικαίου και της ίδιας της Δικαιοσύνης. Τούτο το Δικαστήριο αποδείχτηκε ανεπαρκές και αδύναμο να αντισταθεί στις "άνωθεν" παρεμβάσεις ενοχοποίησης, καταδίκης, φυλάκισης εναντίον μου, των γνωστών πολιτικοδικαστικών κέντρων εξουσίας, οι οποίες από το 2010 επέβαλαν στα ΜΜΕ τον επικοινωνιακό κανιβαλισμό και διαπόμπευση εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Των ιδίων κέντρων που το 2011 επέβαλαν, με την πρωτοφανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στο Κοινοβούλιο να κουκουλώσει το σκάνδαλο των Υ/Β στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να ασκήσει δίωξη εναντίον μου.

Σήμερα το Δικαστήριο εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο. Περιφρονώντας τόσο την υποχρέωσή του της σε βάθος έρευνας της αλήθειας, αλλά και τσαλαπατώντας του κανόνες της δίκαιης δίκης, προχώρησε, ατεκμηρίωτα και χωρίς αποδείξεις για την ανύπαρκτη δωροδοκία, σε εξοντωτική καταδίκη εις βάρος εμού και της οικογενείας μου.

Δεν αναγνωρίζω την απόφαση αυτή και θα καταθέσω άμεσα έφεση. Συνεχίζω τον αγώνα να αποδείξω την αλήθεια και την αθωότητά μου".

Εύα Καραμανώλη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v