Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία «αγκάθια» πριν τη συμφωνία με δανειστές

Εναλλακτικό πακέτο για «κάλυψη» από τις δικαστικές αποφάσεις ζητά η τρόικα. Στις «εφεδρείες» ποντάρει η κυβέρνηση για να αποφύγει μέτρα. Παραμένουν διαφορές σε ΟΟΣΑ, φόρους υπέρ τρίτων, χρηματοδοτικό κενό. Το σκονάκι στον Στουρνάρα από… Πορτογαλία.

Τρία «αγκάθια» πριν τη συμφωνία με δανειστές
Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου εκφράζουν εκατέρωθεν πηγές, σημειώνοντας, όμως, με νόημα τα αγκάθια των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και τις ανησυχίες της τριανδρίας για το ενδεχόμενο δημοσιονομικών ανατροπών υπό το βάρος δικαστικών αποφάσεων.

Τα σημάδια είναι σχετικά καλά. Στις τράπεζες, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να περνά η γραμμή της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% υπάρχει μία πρώτη συμφωνία.

Τα αγκάθια, όμως, δεν λείπουν. Το μεγαλύτερο αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, για τις οποίες ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για εκατέρωθεν «λογικές υποχωρήσεις» προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα.

Παράλληλα, το ΔΝΤ συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις για την παράλληλη διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού, θέμα στο οποίο τα περιβόητα ομόλογα Αλογοσκούφη αποτελούν κλειδί ενδεχόμενης λύσης. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πίεση για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, όπου εκτιμάται ότι με λίγο νερό στο κρασί και από τις δύο πλευρές είναι εφικτή μια λύση.

Η γνωστή συνταγή

Την πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η ελληνική πλευρά έγινε αποδέκτης μαξιμαλιστικών απαιτήσεων. «Έτσι κάνουν πάντα», σχολιάζει πηγή που έχει μάθει πλέον να διαβάζει τους τροϊκανούς.

Απαίτησαν, μεταξύ άλλων, εφεδρικό πακέτο μέτρων στην περίπτωση όπου οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα έβγαλαν έντονη γκρίνια για τις διαστάσεις που έχει λάβει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πλεόνασμα, όμως, δεν φαίνεται να το αμφισβητούν και αυτό είναι το μεγάλο ατού της ελληνικής πλευράς που θεωρεί ότι ακόμα και αν προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις από τις δικαστικές αποφάσεις δεν χρειάζονται μέτρα για το 2014.

«Έχουμε τεράστιες καβάτζες, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ρίχνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το προηγούμενο της Πορτογαλίας. Στη χώρα της Ιβηρικής δικαστικές αποφάσεις απειλούσαν να ανατρέψουν τη δημοσιονομική πολιτική, όμως η εκεί τρόικα συμβιβάστηκε και δέχθηκε να προσδιοριστούν και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μόνο εφόσον απαιτηθεί, μετά την οριστική δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων και όχι προκαταβολικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πορτογάλο ομόλογό του για το θέμα, προκειμένου να ενισχύσει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων.

Στο θέμα των τραπεζών, στο υπουργείο επίσης εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει πλήρης συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δύο φορές κατέστησε σαφές ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα κεφαλαιακής επάρκειας την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήδη άλλωστε ΤτΕ και η τρόικα ήρθαν σε συμφωνία για τον υπολογισμό των πρόσθετων κεφαλαίων με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% (και όχι στο 9%, που θα αύξανε τα κεφάλαια κατά περίπου 2 δισ. ευρώ). Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα περάσουν όλο το τριήμερο στην Τράπεζα της Ελλάδος διευθετώντας λεπτομέρειες. Μετά από νέα συνάντηση του Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής των δανειστών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων είναι της τάξεως των 6-6,2 δισ. ευρώ.

Για τους φόρους υπέρ τρίτων, η τρόικα ζητά να καταργηθούν περίπου 150. Η ελληνική πλευρά έβαλε στο τραπέζι 50. Μένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια των συμβιβασμών.

Με αυτά τα δεδομένα, το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης εβδομάδας φαίνεται να είναι το toolkit του ΟΟΣΑ.

Αν κλείσει και αυτό, ανοίγει ο δρόμος για μια πολιτική δήλωση στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου (ή στο άτυπο της 17ης στη χειρότερη), με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβραβεύουν την προσπάθεια και θα δηλώνουν διατεθειμένοι να αποδεσμεύσουν έως τον Μάιο τη δόση, εφόσον τηρηθούν τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν.

Μεταξύ αυτών να ψηφιστούν οι «δύσκολες» αλλαγές που μένει να συμφωνηθούν για το γάλα, το ψωμί, τα βιβλία και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v