Γιατί βγαίνουν στην επίθεση Πειραιώς και Alpha

Πώς Πειραιώς και Alpha αποκτούν πλεονέκτημα μπαίνοντας στην κεφαλή της κούρσας για άντληση κεφαλαίων. Οι κινήσεις Eurobank, Εθνικής και Αττικής. Επιταχύνεται η έκδοση ομολόγου από το Δημόσιο, 5ετούς διάρκειας.

Γιατί βγαίνουν στην επίθεση Πειραιώς και Alpha

Με φρενήρεις ρυθμούς προωθούν την επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η Alpha Bank, μπαίνοντας στην κεφαλή της νέας κούρσας των εγχώριων και των ευρωπαϊκών τραπεζών για άντληση κεφαλαίων από την αγορά εν όψει του δίδυμου ελέγχου από ΕΚΤ και ΕΒΑ. 

Μόλις μία ώρα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κινεί τις διαδικασίες για αύξηση κεφαλαίου ύψους ως 1,75 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί για την εξαγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών αλλά και για να καταστήσει «αστακό» κεφαλαίων την τράπεζα, όπως αναλύει η στήλη Χαμαιλέων.

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα η Alpha Bank, η οποία όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου, καθώς είχε ήδη κάνει τη σχετική προεργασία με ξένες τράπεζες και επενδυτές.

Το μόνο που περίμεναν για να εφαρμόσουν τη στρατηγική τους η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ήταν η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προέκυψαν από τα stress tests που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το momentum ήταν, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ιδανικό τόσο για την έξοδό της στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου μέσω της επικείμενης έκδοσης του ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ όσο και για την άντληση κεφαλαίων μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,750 δισ. ευρώ.

Φουλ επίθεση

«Η ισορροπία και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας έχουν διαμορφώσει στις αγορές το κατάλληλο περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι έντονο και η ευκαιρία μοναδική έπειτα από πέντε χρόνια αποκλεισμού», τονίζει στέλεχος της Πειραιώς στο euro2day.gr και συμπληρώνει: «Στρατηγική της τράπεζας είναι η γρήγορη απεξάρτησή της από το δημόσιο, η σταδιακή αποπληρωμή των κεφαλαίων που έλαβε από την κρατική στήριξη και η επαναφορά της στο βασικό αντικείμενο που δεν είναι άλλο από τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων».

Ορόσημο στην υλοποίηση της εν λόγω στρατηγικής στάθηκαν τα θετικά μεγέθη που άρχισε να καταγράφει η ελληνική οικονομία. Στο παρασκήνιο η Πειραιώς σχεδίαζε προσεκτικά τις δύο κινήσεις καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ήδη έρθει σε συμφωνία με τους υποψήφιους επενδυτές και το μόνο εμπόδιο ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock.

Με τα κεφάλαια ύψους 1,750 δισ. ευρώ συν τα 500 εκατ. ευρώ του ομολόγου ο όμιλος σχεδιάζει να αποπληρώσει άμεσα τα 750 εκατ. ευρώ που άντλησε μέσω του πυλώνα των προνομιούχων μετοχών ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη πράξη σταδιακής απομάκρυνσης από τα δίχτυα του δημοσίου.

Επίσης, αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά τη χρηματοδότηση κλάδων της οικονομίας αλλά και το ξεκαθάρισμα των προβληματικών επιχειρήσεων καθώς «για να γίνει αυτό χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προπομπός για το δημόσιο

Στελέχη και των δύο τραπεζών (Πειραιώς και Alpha Bank) μιλώντας στο euro2day.gr σημείωσαν ότι το άλμα προς τις αγορές αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να πατήσει και το ελληνικό δημόσιο, ώστε σταδιακά να σχεδιάσει την επιστροφή του στις αγορές.

«Διευκολύνει μία μίνι, στρατηγικού χαρακτήρα έκδοση του δημοσίου καθώς η θερμή υποδοχή των αγορών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει περίτρανα, πέραν των επιμέρους stories της κάθε τράπεζας, την εξάλειψη του ρίσκου της χώρας. Εξάλλου, οι επενδυτές είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα σε μία τέτοια προσπάθεια, αρκεί να πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και να κλείσει το μέτωπο με την τρόικα», υπογραμμίζουν.

Την επόμενη εβδομάδα Δ.Σ. της Eurobank για την ΑΜΚ

Την  επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank για να επανακαθορίσει λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου την οποία έχει ήδη αποφασίσει, μετά και την οριστικοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών.

Η Eurobank έχει κεφαλαιακές ανάγκες 2,94 δισ. ευρώ και το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου θα επανακαθορισθεί με βάση την παραπάνω συνισταμένη και βεβαίως τις επιμέρους ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα περιλαμβάνει το capital plan.

Σε AMK θα προχωρήσει και η Αττικής

Σε αύξηση κεφαλαίου αλλά και σε επιμέρους ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης θα προχωρήσει και η Attica Bank όπως γράφει σήμερα το Euro2day.gr, ενώ αντίθετα η διοίκηση της Εθνικής ανακοίνωσε ότι δεν θα χρειασθεί να προσφύγει στις αγορές για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες των 2,18 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η ΕΤΕ εφόσον δοθεί ο προσδοκώμενος χρόνος για την ενίσχυση των κεφαλαίων, δηλαδή μέχρι τα μέσα του 2015 ή ακόμα και μέχρι το τέλος του 2014, η διοίκηση θα προχωρήσει σε 13-14 κινήσεις από τις οποίες θα προκύψουν κεφάλαια τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες. Τις κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πώληση έως και 49% της Finansank. Η Εθνική έχει δεσμευτεί ότι θα πουλήσει το 40% της τουρκικής θυγατρικής σε δυο ισόποσες δόσεις. Κατόπιν των νέων δεδομένων εξετάζεται η εφάπαξ πώληση του 40%, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό να ανέβει στο 49%.

Δύσκολη είναι η κατάσταση για την Πανελλήνια το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της οποίας ορίστηκε από την άσκηση στα 169 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα απαιτητικό για να καλυφθεί από τις συνεταιριστικές τράπεζες που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v