Σήμερα οι αποφάσεις για Ελληνικό

Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας), αναμένεται να γίνει δεκτή, εκτός απροόπτου. Η δέσμευση 1 δισ. από τον όμιλο για επενδύσεις και οι αντιδράσεις.

Σήμερα οι αποφάσεις για Ελληνικό

Σήμερα θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η γνωμοδότηση των συμβούλων, υπό τη Happold Consulting, για το εύλογο και δίκαιο της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε την Τετάρτη η Lamda Development για το Ελληνικό.

Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας), αναμένεται να γίνει δεκτή, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, και πιθανώς σήμερα θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή για την εκμετάλλευση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας.

Η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εν μέσω αντιδράσεων από παράγοντες που θεωρούν πως το Ελληνικό παραχωρείται με χαμηλό τίμημα. Όσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στο μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό τη Lamda Development θα καταβάλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο θα δεσμεύεται απέναντι στο σχήμα Lamda Development – Fosun (Κίνα) – Al Maabar (Αμπού Ντάμπι) και στους μελλοντικούς επενδυτές που θα ενταχθούν σ' αυτό πως εντός διετίας θα έχει δώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών. Στην περίπτωση που παραβιαστεί το χρονικό διάστημα της διετίας, οι επενδυτές θα μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επίπτωση. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως οι πρώτες εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα καθώς οι αδειοδοτήσεις θα δίνονται σταδιακά.

Η διοίκηση της Lamda Development, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου, υποστηρίζει πως πρόκειται να συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, ήδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια περίπου 500.000.000 – 600.000.000 ευρώ από τη Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση. Τα πρόσθετα κεφάλαια, ύψους περί τα 500.000.000 ευρώ, θα προέλθουν από νέους επενδυτές που θα συμμετάσχουν σταδιακά στο σχήμα υπό τη Lamda Development στην περίπτωση που έχει αίσιο τέλος ο διαγωνισμός. Ήδη ακούγεται το όνομα του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax που ελέγχει τη Eurobank Properties.

Αθανασίου: Ξεκινάμε με 1 δισ. στο Ελληνικό  

Με ίδια κεφάλαια (equity) περί το 1 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει η επένδυση για την ανάπτυξη του Ελληνικού, δήλωσε στο Euro2day ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

«Ήδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια ύψους περί τα 500 - 600 εκατ. ευρώ από τη Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον όμιλο Λάτση» επισημαίνει ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος προσθέτει πως με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα αρχίσουν «να μπαίνουν σταδιακά στον όμιλο που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού νέα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να συγκεντρωθεί το 1 δισ. ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «τα δανειακά κεφάλαια θα έρχονται επίσης σταδιακά ανά τομέα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστηρίζει πως «έχουμε ξοδέψει πολλά λεφτά για να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα με κάθε λεπτομέρεια πώς και πότε θα δημιουργηθούν οι 50.000 θέσεις εργασίας, πώς θα υπάρξουν τα άλλα οφέλη, αλλά και πώς προκύπτει το κόστος για τις δημόσιες υποδομές κ.ά. Όταν λέμε πως θα δαπανήσουμε 1,25 δισ. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές (σ.σ. δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ.) το λέμε γιατί προχωρήσαμε σε εξαντλητική μελέτη για την οποία ξοδέψαμε πολλά χρήματα».

Σε λίγες εβδομάδες η Lamda Development θα παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία του έργου, λέει ο Οδ. Αθανασίου και προσθέτει πως «θέλουμε το Ελληνικό να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και πρότυπο διαφάνειας».

Στο τίμημα των 915.000.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή (το δημόσιο θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης -IRR- ξεπεράσει το 15%).

Στο ερώτημα πώς διασφαλίζεται το δημόσιο ότι η απόδοση θα φτάσει κάποια στιγμή το 15% και δεν θα «μαγειρεύεται» από τον παραχωρησιούχο (όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα) ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστήριξε οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εξαιρετικά θετική εμπειρία από τη συνεργασία με την εταιρεία στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Όσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στη Lamda Development επικαλούνται το γεγονός πως βελτίωσε την αρχική προσφορά της κατά 25% γεγονός που, κατά την άποψή τους, αποδεικνύει πως ο όμιλος Λάτση επιχείρησε να αξιοποιήσει το γεγονός πως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προσφέροντας στην πρώτη φάση πολύ χαμηλό τίμημα για το σημαντικότερο ακίνητο της χώρας.

Οι αντιρρήσεις αφορούν και το μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό τη Lamda Development θα καταβάλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της εταιρείας παραπέμπει στην αναλυτική παρουσίαση που πρόκειται να γίνει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Όσο για την τεχνική προσφορά, ο κ. Αθανασίου τονίζει πως με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού έχει κατατεθεί το λεγόμενο Master Plan, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού το οποίο και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σύντομα.

Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας), αναμένεται να γίνει δεκτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v