Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τι περιμένει η αγορά από τα «τρίμηνα»

Οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί για το μπαράζ των αποτελεσμάτων που πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Ποια μηνύματα στέλνουν οι λογιστικές καταστάσεις δώδεκα εισηγμένων εταιρειών.

Εισηγμένες: Τι περιμένει η αγορά από τα «τρίμηνα»

Η δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών (έως 31/5/2014) δεν αναμένεται να προκαλέσει ιδιαίτερες συγκινήσεις στο ευρύ επενδυτικό κοινό, καθώς:

• Η σταθεροποιητική πορεία που σημειώθηκε τόσο στην εγχώρια οικονομία, όσο και στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού δεν οδήγησε σε έντονες μεταβολές μεγεθών την πλειονότητα των εισηγμένων.

• Η βελτίωση της κατάστασης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (σε αυτούς που σχετίζονται κυρίως με τις δημόσιες επενδύσεις -βλέπε κατασκευές και συναφείς κλάδοι- και τα οχήματα) έγινε με βάση μια πολύ χαμηλή περυσινή επίδοση, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην... πανηγυρίζουν το ανοδικό αποτέλεσμα.

• Όσες εταιρείες ελπίζουν σε άνοδο της ζήτησης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον κάποιους μήνες ακόμη, καθώς το πρώτο τρίμηνο εξελίχθηκε σε μια μάλλον μεταβατική περίοδο μεταξύ ύφεσης και περιορισμένης ανάκαμψης.

• Όσες θετικές προοπτικές έχουν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα (π.χ. αυξημένος τουρισμός, κάποιος περιορισμός ενεργειακού κόστους, μείωση εργοδοτικών εισφορών, πτώση στα επιτόκια χορηγήσεων) αναμένονται κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, άρα δεν έχουν προλάβει να επηρεάσουν τις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που θα δημοσιευθούν έως το τέλος του μήνα.

• Στις τράπεζες, θετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα στο μέτωπο των λειτουργικών αποτελεσμάτων, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στο πότε θα κορυφωθούν οι προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στο πόσα από τα καθυστερούμενα δάνεια θα καταφέρουν τελικά οι τράπεζες να εισπράξουν.

• Στους κλάδους που τα τελευταία χρόνια εμφάνισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα (μέσα μαζικής ενημέρωσης, κλωστοϋφαντουργία, ξυλεία) δεν αναμένεται να δούμε αξιοσημείωτη μεταβολή της κατάστασης.

Πάντως, ορισμένοι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία του πρώτου φετινού τριμήνου είναι οι εξής:

α) Οι πολιτικές περιορισμού του λειτουργικού κόστους που είχαν ξεκινήσει μέσα στο 2013 και φέτος θα λειτουργήσουν σε δωδεκάμηνη βάση. Προς την ίδια κατεύθυνση θα επηρεάσει και η κίνηση πολλών εταιρειών να μειώσουν την έκθεσή τους στις τράπεζες μέσα στο 2014, μέσα από τη δημιουργία θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών (πτώση στο χρηματοοικονομικό κόστος).

β) Ο ήπιος σχετικά χειμώνας ο οποίος μπορεί να ευνόησε τις τσιμεντοβιομηχανίες, ωστόσο επηρέασε αρνητικά την ένδυση, τις πωλήσεις κλιματιστικών και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

γ) Τα περιθώρια διύλισης στα πετρελαιοειδή παρέμειναν πιεσμένα για ένα ακόμη τρίμηνο.

δ) Οι εταιρείες ακινήτων δεν προχωρούν στα τριμηνιαία αποτελέσματά τους σε αποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων τους, οπότε δεν θα υπάρχουν οι σχετικοί επηρεασμοί στα αποτελέσματα χρήσεως που θα δημοσιεύσουν.

Τα πρώτα δείγματα γραφής

Πάντως, από τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα έχουν -μεταξύ άλλων- προκύψει τα παρακάτω στοιχεία.

Το ισχυρότατο πρώτο τρίμηνο της ΜΕΤΚΑ είναι αποτέλεσμα των πολλών έργων που υλοποιεί η εισηγμένη στο εξωτερικό.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων ενίσχυσε τις εγχώριες πωλήσεις των δύο εισηγμένων τσιμεντοβιομηχανιών, με τον Τιτάνα να καταγράφει άνοδο πωλήσεων 7% (στα 252 εκατ. ευρώ), μέρος όμως αυτού προήλθε από την εσωτερική αγορά.

Λόγω επίσης της τόνωσης των επενδύσεων, ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις της Τζιρακιάν (από 1,75 σε 2,62 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά περυσινά επίπεδα (περιορισμός ζημιών).

Η ανάκαμψη της ζήτησης στον κλάδο των οχημάτων και η διεύρυνση μεριδίων αγοράς οδήγησαν την Π. Πετρόπουλος σε άνοδο πωλήσεων από τα 10,2 στα 11,4 εκατ. ευρώ και σε κερδοφόρο προ φόρων αποτέλεσμα, παρά την αρνητική εποχικότητα του πρώτου τριμήνου.

Τάσεις σταθεροποίησης παρατηρήθηκαν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, με την πτώση τζίρου του ΟΤΕ να περιορίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (από τα 966,2 στα 963,7 εκατ. ευρώ), ενώ ανάλογη ήταν και η πορεία της λειτουργικής κερδοφορίας.

Η Τηλέτυπος κατάφερε να σταθεροποιήσει τον τζίρο της και να περιορίσει σημαντικά τις ζημίες της, οι οποίες όμως συνέχισαν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Σταθεροποιημένη και η αγορά εμπορίας ειδών πληροφορικής, με το Πλαίσιο να διευρύνει μερίδια αγοράς και να αυξάνει τις πωλήσεις του από τα 68,9 στα 72,7 εκατ. ευρώ (προ φόρων κέρδη από 2,86 σε 3,75 εκατ. ευρώ).

Για ένα ακόμη τρίμηνο, ο Παπουτσάνης δείχνει να πηγαίνει προς το καλύτερο και να κερδίζει το στοίχημα του turn around, με τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν σημαντικά (από τα 3,3 στα 3,83 εκατ. ευρώ) και το προ φόρων αποτέλεσμα από ζημιογόνο (-63 χιλ. ευρώ) να μετατρέπεται σε κερδοφόρο (+96 χιλ. ευρώ).

Η Paperpack, μία ακόμη εταιρεία η οποία σημείωσε πέρυσι turn around, έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο με κέρδη (έστω και μικρότερα) κυρίως με σημαντικά θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Turn around όμως είχαμε και για την ΕΛΓΕΚΑ, που λόγω των πολιτικών αναδιάρθρωσης, παρά τη μείωση του τζίρου της (από 73,1 σε 69,5 εκατ. ευρώ), μετέτρεψε τις περυσινές οριακές ζημίες σε προ φόρων κέρδη λίγο ανώτερα των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο και για τις δύο εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των καλωδίων. Συγκεκριμένα, πτώση τζίρου γύρω στο 50% (από 31 σε 16,3 εκατ. ευρώ) και ζημίες προ φόρων αντί για κέρδη (-727.000 έναντι +973.000 ευρώ) σημείωσε το πρώτο φετινό τρίμηνο η Nexans Hellas. Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η έντονη επιδείνωση των οικονομικών της επιδόσεων οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης παραγγελιών από συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της ζήτησης καλωδίων για οικοδομική δραστηριότητα.

Επίσης, μείωση τζίρου 14% (λόγω πτώσης της τιμής του μετάλλου και μειωμένης ζήτησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και ζημίες κατέγραψαν τα Ελληνικά Καλώδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v