Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακό: Φθηνότερες απολύσεις, τέλος στις τριετίες

Επιμένει το ΔΝΤ για τη μείωση του κόστους απολύσεων, στις τριετίες και σε ανατροπές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Ζητά αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και επαναφορά του lock out. Τα χρονοδιαγράμματα για τα εργασιακά

Εργασιακό: Φθηνότερες απολύσεις, τέλος στις τριετίες
Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, περαιτέρω παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και ανοικτή την κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, περιγράφει στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει εντός του καλοκαιριού να προχωρήσει σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιμένει στην επανεξέταση της μείωσης του κόστους των απολύσεων και αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση προκαλεί και η επιμονή των συγγραφέων της έκθεσης, για «καθαρό κατώτατο μισθό» έστω το 2017, καθώς στην πράξη, το Ταμείο επιμένει στην κατάργηση των τριετιών. Θέμα που είχε ταλανίσει την κυβέρνηση στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας και παρέμεινε ανοικτό, μετά από πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Σύμφωνα με την έκθεση, τον Οκτώβριο του 2014 η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει για την «μείωση του κόστους των απολύσεων». Θα έχει προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο, η σύγκριση των πρακτικών που ισχύουν για τις ομαδικές απολύσεις σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η δέσμευση αυτή αποτελεί απόρροια της διαπραγμάτευσης των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει για αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων ή απελευθέρωσή τους, μέσα από την αλλαγή του τρόπου που λαμβάνονται οι εγκρίσεις ομαδικών απολύσεων.

Τελικά, προκρίθηκε η λύση της ενίσχυσης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και της μεταφοράς της αρμοδιότητας για έγκριση ομαδικών απολύσεων, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας στον Γενικό Γραμματέα Απασχόλησης που προΐσταται του ΑΣΕ.

Το ΔΝΤ ανοίγει εκ νέου θέμα εκσυγχρονισμού των εργασιακών σχέσεων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο ορίζει πως τον Οκτώβριο, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να υιοθετήσει – μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους – τις αλλαγές που απαιτούνται για να «βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη».

Το ταμείο επιμένει πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι υπερβολικοί περιορισμοί που παραμένουν στην αγορά εργασίας, σε ορισμένους τομείς.

Παράλληλα, ανοίγει θέμα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, εκτιμώντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι ρυθμίσεις για την συλλογική δράση, ώστε «να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία, να προωθούνται εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των μερών, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη διαταραχή στη λειτουργία των επιχειρήσεων, και η συνδικαλιστικές αποφάσεις να είναι ώριμες και να ευθυγραμμίζονται με τις διεθνείς συμβάσεις».

Στην πράξη, το ΔΝΤ πιέζει για αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργία από τα συνδικάτα, επιδιώκοντας να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία όχι των συμμετεχόντων στην γενική συνέλευση αλλά του συνόλου των εργαζομένων σε μια επιχείρηση ή κλάδο. Παράλληλα, από την προηγούμενη κιόλας φορά έχει ζητήσει την επαναφορά της δυνατότητας των εργοδοτών για ανταπεργία (lock out).

Οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν συζητηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2014 (διάλογος και βέλτιστες πρακτικές) ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στο τέλος Οκτωβρίου 2014

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Ανοικτό παραμένει για το ΔΝΤ το θέμα του κατώτατου μισθού και κυρίως της περαιτέρω μείωσής του, μέσα από την κατάργηση των τριετιών. Και σε αυτή την έκθεση, το Ταμείο επισημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μέσω του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης, από την 1η Ιανουαρίου 2017, «θα είναι ένα ενιαίο ποσό». Έκφραση που ανοίγει εκ νέου συζήτηση για το εάν θα ισχύουν ή όχι οι τριετίες ωρίμανσης, που παραμένουν παγωμένες για τους παλαιούς εργαζόμενους και μειώθηκαν σημαντικά για τους μακροχρόνια άνεργους.

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Την στενότερη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΔ) με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να «κουμπώσουν» τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, θέτει το Ταμείο ως στόχο για τον Σεπτέμβριο του 2014, με φόντο την υψηλή ανεργία, κυρίως των νέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ ζητεί την εξασφάλιση όσο το δυνατόν επαρκέστερων πιστώσεων του προϋπολογισμού και του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2013 για την πρόληψη της ανεργίας, με έμφαση στα εξής: την προώθηση της ένταξης των μακροχρόνια ανέργων, των νέων και όλων των άλλων μειονεκτουσών ομάδων στην αγορά εργασίας. Προτείνει την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και ζητά την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού προγράμματος Youth Guarantee.

Παράλληλα, θέτει ως στόχο τη απορρόφηση στην απασχόληση μέσω των επενδύσεων, τουλάχιστον 50.000 ατόμων, με τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες να συμμετέχουν με διαφανείς διαδικασίες.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόνοια

Την αναδιάρθρωση των προνοιακών δομών, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα, θέτει ως άμεσο στόχο για την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ. Το πρώτο μέρος της αναθεώρησης της κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Ένα δεύτερο μέρος της αναθεώρησης θα πρέπει να επικεντρωθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαφόρων παροχών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στον εντοπισμό πιθανών ομάδων πληθυσμού που δεν καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής προστασίας.

Με βάση την ανασκόπηση της κοινωνικής πρόνοιας, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία ενός συστήματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι το βελτιωμένο επίπεδο των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να παραμείνει εντός των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος...

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εφαρμοστεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προκειμένου να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, εντός του 2015, αφού αξιολογηθεί τον Μάρτιο του 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v