Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί των Βρυξελλών παίζει ο Σαμαράς

Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός για το φθινόπωρο και γιατί επιμένει ότι θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις. Οι παρασκηνιακές κινήσεις στις Βρυξέλλες και πώς επηρεάζουν την Αθήνα. Σενάριο αναβάθμισης Βίζερ σε ρόλο επόπτη της τρόικας και των προγραμμάτων. Στο τραπέζι και η αντικατάσταση Ρεν από Μοσκοβισί.

Το χαρτί των Βρυξελλών παίζει ο Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να διαβεβαιώνουν την τρόικα ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτεί το πρόγραμμα σύγκλισης. Έχει δώσει επίσης εντολή να υπάρχει διαβεβαίωση ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί θα εφαρμοστούν.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός την ώρα που οι υπουργοί του, και δη ο Γκίκας Χαρδούβελης, ενημερώνουν την τρόικα ότι δεν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση και χωρίς να τις επιτρέπει το πρόγραμμα, συνεχίζει να εμμένει στη θέση ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων αλλά και σε αλλαγές συγκεκριμένων μέτρων, ενώ ξορκίζει κάθε νέα εισπρακτική παρέμβαση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό σιωπηρά έχει εκτοξευθεί εκ μέρους της τρόικας στα 5 δισ. ευρώ έως το 2016.

Πολλά λέγονται στο εσωτερικό για τη στάση του πρωθυπουργού η οποία ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της πιθανότητας να υπάρξουν εκλογές σύντομα. Όμως, ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως παίζει άμυνα μέχρι τον Οκτώβριο κυρίως μέχρις ότου αναλάβει η νέα Κομισιόν.

Ήδη το Euro2day.gr αποκάλυψε ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που εκλέχτηκε σήμερα από την Ευρωβουλή), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ετοιμάζει αλλαγές που θα επιτρέψουν συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας, ακόμα και της Ελλάδας, γεγονός που μέχρι πρότινος ήταν casus belli.

Ο κ. Γιούνκερ υπολογίζει ιδιαίτερα στις ελληνικές προτάσεις που μέχρι τώρα η τρόικα δεν φαίνεται πως έπαιρνε στα σοβαρά. Κλειδί θα αποτελέσει η αποτελεσματικότητα στοχευμένων κινήσεων σε φορολογικό επίπεδο που θα πλήττουν τα υψηλά κεφάλαια και ιδιαίτερα τους φοροφυγάδες.

Ο κ. Σαμαράς όμως περιμένει «καλά νέα» για την κυβέρνησή του και από τις καραμπόλες που θα δημιουργηθούν στην τοποθέτηση των νέων κομισάριων.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, παρ' όσα ακούγονται περί τοποθέτησης του νυν προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του Όλι Ρεν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήδη επικοινώνησε με τον πρώην Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και του είπε ότι είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Παρά το «πουσάρισμα» του Ντάισελμπλουμ, οι κάκιστες σχέσεις που έχει με τον προκάτοχό του δυσχεραίνουν τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης. Μένει βέβαια να φανεί ποιος θα επικρατήσει.

Επίσης οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι η Ελλάδα θα λάβει το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, και μαζί με αυτό και αρκετά νέα κονδύλια, γεγονός που κατά το Μαξίμου θεωρείται αναβάθμιση του ρόλου της χώρας.

Και μπορεί ο κ. Μοσκοβισί από μόνος του να μν φέρει την άνοιξη για τα ελληνικά θέματα, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Γιούνκερ αναμένεται -όπως άλλωστε δήλωσε και στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr- να αλλάξει τη σύνθεση της τρόικας όπως την ξέρουμε.

Νέος ρόλος για τον Βίζερ

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται αναβάθμιση του Αυστριακού Τόμας Βίζερ -επικεφαλής τώρα της πανίσχυρης ομάδας του EuroWorking Group- αλλά και πιο άμεση εμπλοκή του Eurogroup όταν έρχεται η ώρα να αποφασίζονται δημοσιονομικά μέτρα για μια χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βίζερ, μαζί με τον Γιούνκερ αλλά και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έλαβαν ουκ ολίγες (σιωπηρές) αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας το 2012-2013 ιδιαίτερα σε θέματα έγκρισης δόσεων, εξαγριώνοντας τους Βόρειους.

Όλα αυτά, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι ενδείξεις ότι τα Eurogroup του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου -που θα είναι και τα πιο κρίσιμα για τη χώρα μας καθώς θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών και συνεπώς θα διαφανεί εάν χρειάζεται τρίτο δάνειο- ενδέχεται να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα ως προς τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Βεβαίως ούτε ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ θα μπορέσει να παρέμβει σε περίπτωση που τα στρες τεστ των τραπεζών απορροφήσουν ένα σημαντικό κομμάτι από το μαξιλάρι του ΤΧΣ των 11 δισεκατομμυρίων και έτσι χρειαστεί η χώρα μας νέο δάνειο.

Ούτε θα μπορέσει να τρέξει πολύ τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα επιμείνει ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο. Ήδη εδώ και μήνες το Euro2day.gr έχει αναφερθεί στο σενάριο η σχετική συζήτηση να ολοκληρωθεί το 2015.

Εκεί που θα μπορέσει να γίνει η παρέμβαση είναι, αν χρειαστούν νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, αυτά να συνταχθούν από την ελληνική πλευρά και να αποφασιστούν σε πολιτικό επίπεδο Eurogroup με λιγότερη τεχνοκρατική πίεση των υπαλλήλων της τρόικας, ώστε να υπάρξει το πολυπόθητο «ownership» του ελληνικού προγράμματος.

Ο πονοκέφαλος του τρίτου δανείου

Μία άλλη παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι να ληφθεί σοβαρότερα υπόψη η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και η αναλογία προς το ΑΕΠ.

Βεβαίως, αυτό που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε όλους είναι η πιθανότητα τρίτου δανείου που θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις και θα πρέπει όχι μόνο να περάσει από τη Βουλή, αλλά και να έχει τη συνυπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη του Αλέξη Τσίπρα. Η Ε.Ε. θέλει να διασφαλίσει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται. Όπως άλλωστε έγινε και όταν ο κ. Σαμαράς ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Επίσης, οι αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα θα έχουν «μέτρο» καθώς ο κ. Γιούνκερ θέλει μεν να αποτάξει από πάνω του τις αποφάσεις για μέτρα λιτότητας που συνυπέγραφε ως πρόεδρος του Eurogroup, όμως δεν θέλει τις γκρίνιες των Βορείων και δη της Γερμανίας η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί «οι Έλληνες να πάρουν τα λεφτά και μετά να αρχίσουν τα παλιά».

Χαρακτηριστική περίπτωση, δε, είναι το γεγονός ότι μόλις διέρρευσε στην καγκελαρία ότι ο κ. Μοσκοβισί ενδέχεται να είναι ο νέος Όλι Ρεν, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία προς τον κ. Γιούνκερ ότι Γενικός Γραμματέας του ECFIN (του επιτρόπου δηλαδή) θα πρέπει να είναι Γερμανός και δη ο γνώριμός μας πολύ σκληρός Γιορκ Άσμουσεν! Ένας τέτοιος συνδυασμός στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, μόνο δυσλειτουργική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πάντως, τα τηλεφωνήματα για το ποιος θα πάρει τι δίνουν και παίρνουν. Οι μισές χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν την αντιπροεδρία της Κομισιόν, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ετοιμάζεται να μας ξανάρθει, μάλλον περί τις αρχές Αυγούστου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v