Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταγγελίες για οικογενειακούς διορισμούς στην ΕΤΑΔ

Ανώτερα στελέχη της ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται 72.000 κρατικά ακίνητα, τακτοποίησαν και τα παιδιά τους στην εταιρεία, σύμφωνα με καταγγελίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΤΑΙΠΕΔ. Οι παλιές αμαρτίες και το χάος με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία του δημοσίου

Καταγγελίες για οικογενειακούς διορισμούς στην ΕΤΑΔ

Μία «μαύρη τρύπα» κλείνει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και δύο ανοίγουν με την εταιρεία που διαχειρίζεται την τεράστια ακίνητη περιουσία του δημοσίου να κουβαλάει αμαρτίες πολλών δεκαετιών.

Μία από τις τελευταίες καταγγελίες που έχουν φτάσει στ’ αυτιά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ συνδέεται με τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ στελεχών της ΕΤΑΔ και υπαλλήλων που τοποθετήθηκαν στην εταιρεία τα τελευταία δύο – τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΑΔ μπορεί να διαχειρίζεται 72.000 κρατικά ακίνητα, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, χωρίς το νέο βαθμολόγιο και χωρίς να είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει στη «Διαύγεια» τις αποφάσεις της διοίκησης.

Εχουν άραγε φτάσει στ' αυτιά της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ οι καταγγελίες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον πέντε στελέχη της ΕΤΑΔ (ή διευθυντές που συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα) τακτοποίησαν τα παιδιά τους στην κρατική εταιρεία. Είναι αλήθεια πως διευθύντρια που βγήκε πρόσφατα στη σύνταξη φρόντισε να τακτοποιήσει την κόρη της; Αληθεύουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εν ενεργεία διευθυντής της ΕΤΑΔ διόρισε, επίσης, την κόρη του; Το ίδιο έπραξε και στέλεχος το οποίο τοποθετήθηκε προ ημερών σε κρίσιμη διευθυντική θέση υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες. Τα ίδια ακούγονται και για άλλα στελέχη τα οποία διέθεταν άμεση πρόσβαση στο γραφείο ανωτέρων παραγόντων της κρατικής επιχείρησης. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εξάλλου το πλεονέκτημα να απασχολεί αποσπασμένους επί δέκα(!) χρόνια, την ίδια ώρα που μια συνηθισμένη απόσπαση διαρκεί δύο – τρία χρόνια» λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. 

Αναμένεται, πάντως, με ενδιαφέρον η διερεύνηση των συγκεκριμένων καταγγελιών καθώς η ΕΤΑΔ αποτελεί κεντρικό βραχίονα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ μοναδικός της μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Οι διοικήσεις του τελευταίου βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με αρνητικές εκπλήξεις στη διαχείριση των κρατικών ακινήτων, χιλιάδες από τα οποία είχαν για χρόνια αφεθεί στην τύχη τους. 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε καταρτίσει η προηγούμενη διοίκηση (υπό τον Γρηγόρη Δούνη που προ ημερών αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Δημητρίου), στη σημερινή βάση δεδομένων (με παλαιά στοιχεία που προέρχεται κυρίως από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου - ΚΕΔ) καταγράφονται περίπου 400 μη ενεργές συμβάσεις, ενώ επικαιροποίηση απαιτείται και στις περίπου 8.700 συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο. Επιπλέον απαιτούνται και πρωτοβουλίες για «προετοιμασία ενεργειών για είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθέντα μισθώματα, για επιστροφή των ακινήτων στα οποία δεν έχει υλοποιηθεί η χρήση που ορίζει η παραχώρηση, για επιστροφή των ακινήτων τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον παραχωρησιολήπτη κατά κυριότητα».

Περισσότερο από το 65% του χαρτοφυλακίου των 72.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς». Συγκεκριμένα, 28.234 κρατικά ακίνητα είναι καταπατημένα, 16.431 είναι αγνώστου νομικού καθεστώτος (δε γνωρίζουμε ποιος και πως τα χρησιμοποιεί, κλπ) και 1.697 «αμφίβολου» νομικού καθεστώτος. Αλλά 10.626 ακίνητα είναι ελεύθερα και 1.435 «μερικώς ελεύθερα», δηλαδή δεν αξιοποιούνται, ενώ 7.386 είναι παραχωρημένα κατά κυριότητα και 1.322 «παραχωρημένα κατά χρήση». Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται και 3.486 ακίνητα «ειδικής φύσης» καθώς και 161 ακίνητα που είναι διεκδικούμενα από ιδιώτες στα δικαστήρια.

Ορισμένοι επιχειρούν να συνδέσουν τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές στην ΕΤΑΔ με τον κρίσιμο διαγωνισμό (ο έλεγχος των τυπικών προσόντων των υποψηφίων επρόκειτο να ολοκληρωθεί την προηγούμενη Παρασκευή), ύψους 6 εκατ. ευρώ, για το ξεκαθάρισμα 3.000 ακινήτων ώστε να επιλεγούν 1.000 που θα αξιοποιηθούν. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό δίνεται σκληρή μάχη ισχυρών ομίλων καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για αντίστοιχες προκηρύξεις στο μέλλον.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τις νέες καταγγελίες δημιουργεί, πάντως, αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να προχωρήσει το δύσκολο έργο αξιοποίησης της τεράστιας κρατικής ακίνητης περιουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v