Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρας τεστ στη Βουλή υπό την απειλή της τρόικας

Σε βαρύ κλίμα η ψηφοφορία για τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία. Μπαράζ αντιδράσεων από κυβερνητικούς βουλευτές. Έρχεται νέα καθυστέρηση στην έναρξη της εφαρμογής του Taxis για τις 100 δόσεις. Σκληρή η γραμμή της τρόικας, παρά τις κινήσεις της Αθήνας.

Κρας τεστ στη Βουλή υπό την απειλή της τρόικας

Η προχθεσινή οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, στο θέμα της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει βαρύνει πολύ το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Χθες, πάρα πολλοί βουλευτές των δύο κομμάτων βγήκαν δημοσίως -είτε από το βήμα της Βουλής είτε σε ραδιοτηλεοπτικές τους συνεντεύξεις- εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Οι περισσότεροι εκτόξευαν τα πυρά τους κατά του οικονομικού επιτελείου, κάποιοι μάλιστα, όπως ο Γιώργος Βλάχος, προχώρησαν ακόμα περισσότερο ζητώντας την παραίτηση των υπευθύνων του λάθους.

Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για όλους, καθώς θα διεξαχθεί στη Βουλή η σχετική ψηφοφορία, που κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ονομαστική. Ήδη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προανήγγειλε πως θα καταψηφίσει, ύποπτος καταψήφισης φέρεται και ένας ακόμα πράσινος βουλευτής, ο Μιχάλης Κασσής, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις.

Η κυβέρνηση, παρά την αρχική πρόθεση να πάει την ψηφοφορία την Τρίτη, αποφάσισε εσπευσμένα να την κάνει σήμερα, ώστε το δυσμενές κλίμα να λάβει τέλος το συντομότερο δυνατό. Και χθες πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούσαν να μιλούν για ένα λάθος που διορθώνεται, παραπέμποντας παράλληλα στη συνολική φιλοσοφία της τροπολογίας που δίνει ανάσα σε πολλούς πολίτες. Παράλληλα, ως ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ για την ονομαστική που ζήτησε η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε χθες αίτημα για μία ακόμα ονομαστική ψηφοφορία, στο θέμα των «κόκκινων δανείων». Στόχος της κίνησης αυτής είναι να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα ψηφίσει "παρών".

"Θα κριθεί στην πράξη η στάση κάθε κοινοβουλευτικού κόμματος απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αναμένουν τη σχετική ρύθμιση", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Πέρα πάντως από τα επικοινωνιακά παιχνίδια και την καλή θέληση που επιδεικνύει η κυβέρνηση, η τρόικα εξακολουθεί να τηρεί σκληρή γραμμή και να μην αποφασίζει να επανέλθει, αν η χώρα μας δεν εφαρμόσει πιστά τα συμφωνημένα.

"Δεν έχω ημερομηνία να σας δώσω", ανέφερε χθες από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, εξηγώντας ότι προς το παρόν το Ταμείο συζητάει με τις ελληνικές αρχές τι χρειάζεται να γίνει για να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πλευρά παραμένει πιστή στις "κόκκινες γραμμές" που έχει χαράξει, ότι η διαπραγμάτευση, έστω και από απόσταση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι υπάρχει η αισιοδοξία πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δώσουν και πάλι το "παρών" στις συνομιλίες τα επόμενα 24ωρα.

Καθυστερεί η εφαρμογή για τις 100 δόσεις

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις οδηγούν σε μία ακόμα αναβολή στην ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η τροπολογία με την οποία βγήκαν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος ανατρέπει το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που ήθελε η περιβόητη εφαρμογή να ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Τώρα, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η τροπολογία. Παρά την γκρίνια και την ονομαστική ψηφοφορία, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και θα ψηφιστεί -εκτός απροόπτου- στη Βουλή.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, να εκδοθεί νέα απόφαση από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, τροποποιώντας την προηγούμενή της απόφαση με την οποία -βάσει των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί- μπορούσαν να ρυθμιστούν και οι μη ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου οφειλές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, να τροποποιηθεί η ειδική εφαρμογή στο taxisnet και να αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις...

«Θα χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω» λένε αρμόδιες πηγές, ώστε να αρχίσουν να υποβάλλονται αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Στο μεταξύ όμως, δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι ο φορολογούμενος να είναι ενήμερος -να μην έχει δηλαδή ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές- όσοι υποβάλουν αίτηση ένταξης θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν βάλει στη ρύθμιση των 12 δόσεων (υπό προϋποθέσεις 24) τη δόση ΕΝΦΙΑ του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έχει επιτόκιο 8,75%, ενώ η ρύθμιση των 72-100 δόσεων έχει επιτόκιο 4,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v