Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για διπλή αλλαγή στη ρύθμιση χρεών μιλά ο Βενιζέλος

Για μείωση του κουρέματος προσαυξήσεων και προστίμων και τη δημιουργία μηχανισμού ο οποίος θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση μίλησε ο Ευ. Βενιζέλος. Δεν θα αλλάξει η ρύθμιση των 100 δόσεων υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.

Για διπλή αλλαγή στη ρύθμιση χρεών μιλά ο Βενιζέλος

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Νωρίτερα ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης άφησε να εννοηθεί ότι προωθούνται σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου σκούπα το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος δεν θα διαγράφεται πλέον ως και το 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων αλλά η επιχείρηση που υπάγεται στη ρύθμιση θα καλείται να εξοφλήσει την αρχική οφειλή συν ένα λογικό επιτόκιο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, όπως όλα δείχνουν, την απαίτηση της Τρόικας να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου για τις εταιρείες που αιτούνται την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και Ταμεία. Το μέτρο θα ισχύει όπως περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις εταιρείες με υψηλά ληξιπρόθεσμα χρέη και θα πιστοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη ένταξης σε καθεστώς ρύθμισης.

«Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους;»

Οι δύο παραπάνω αλλαγές τροποποιούν σημαντικά το πνεύμα του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο καθώς από τη μια αυξάνεται ο τελικός λογαριασμός, μια και μειώνεται το προβλεπόμενο ύψος της διαγραφής, από την άλλη εισάγεται ένας μηχανισμός που θα ελέγχει αν μια εταιρεία πρέπει να μπει στη ρύθμιση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v