Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Big Business που... μπήκαν στο συρτάρι

Στον «πάγο» μπαίνουν σημαντικοί διαγωνισμοί και αποκρατικοποιήσεις. Χωρίς κρίσιμα μέτρα ανακούφισης για μείωση του ενεργειακού κόστους έμειναν οι βιομηχανίες. Τι περίμενε η αγορά και ποιες ανατροπές μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα της κάλπης στις 25 Ιανουαρίου.

Big Business που... μπήκαν στο συρτάρι

Σημαντικοί διαγωνισμοί για δημόσια έργα, αλλά και η έγκριση συμβάσεων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) εκατοντάδων εκατομμυρίων από την ελληνική Βουλή είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο δίμηνο του έτους. Τώρα θεωρείται σίγουρη η αναβολή στην υπογραφή συμβάσεων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ακόμα και αν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα, οι αποφάσεις θα ληφθούν με αρκετούς μήνες καθυστέρηση.

Αυτός δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις μετά την προκήρυξη των εκλογών (δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις για τις Εθνικές Εκλογές).

Οι ασφαλιστικές εταιρείες περιμένουν ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά Ταμεία και οι ιδιωτικές κλινικές το πλαίσιο συνεργασίας με το Δημόσιο. Οσο για τις βιομηχανίες; Θα συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο αποκλειστικά με τις ΕΠΑ, και να ελπίζουν ότι θα προχωρήσουν κρίσιμες αποφάσεις για την μείωση του ενεργειακού κόστους που εξαγγέλθηκαν, αλλά οι υπουργικές αποφάσεις αγνοούνται.

Τα μεγάλα έργα και το Ελληνικό

Εντός του πρώτου διμήνου είχε προγραμματιστεί (έπειτα από συνεχείς αναβολές) η κατάθεση προσφορών σε τρία μεγάλα έργα, τα δύο από τα οποία προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης. Πρόκειται για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος (προωθούνται με σύμβαση παραχώρησης) και το τμήμα Πάτρα – Πύργος, με το συνολικό προϋπολογισμό των έργων να αγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν προγραμματίσει την κατάθεση προσφορών για τον ΟΛΠ στις αρχές Μαρτίου, αλλά ελάχιστοι θεωρούν πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση.

Πόσο μάλλον αν υπάρξει κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ταχθεί κατά της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την πώληση του ΟΛΠ, όπως και αρκετών άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου με κορυφαίο παράδειγμα το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις με το σχήμα υπό την Lamda Development για τον Ελληνικό και την γερμανική Fraport (με συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου) για τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή.

Θολό τοπίο για ΑΔΜΗΕ και Μικρή ΔΕΗ

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, στον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και θεωρητικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι υποψήφιοι επενδυτές θα έπρεπε να κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Ωστόσο μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου έλαβαν το σχέδιο συμφωνίας για την αγορά των μετοχών (SPA) και όπως δείχνουν τα πράγματα εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, διατηρήσει τις ισχύουσες δεσμεύσεις, τότε η κατάθεση των οικονομικών προσφορών θα πρέπει να αναμένεται μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δηλαδή από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά, ή όποτε εν τέλει σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στη «μικρή ΔΕΗ», στην οποία θα μεταβιβαστεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολογίου της σημερινής ΔΕΗ, δεν ξεκίνησε καν η προετοιμασία της διαδικασίας απόσχισης. Μόλις πριν από λίγες μέρες το συμβούλιο διοίκησης της ΔΕΗ ακύρωσε το διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάμβανε το σχετικό project, με αιτιολογία το υψηλό τίμημα που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι (3-5 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι προσφορές σύμφωνα με πληροφορίες). Έτσι ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε, θέτοντας ανώτατο όριο στην αμοιβή που θα μπορεί να ζητήσει ο ανάδοχος.

Παρόλα αυτά, η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι δύσκολα θα τελεσφορήσει η απόσχιση και μεταβίβαση της «μικρής ΔΕΗ» ασχέτως του κόμματος που θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, καθώς το εγχείρημα δεν έχει την στήριξη του μέγιστου μέρους του πολιτικού προσωπικού. Επιπλέον, και η επιλογή των στοιχείων ενεργητικού (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) έτσι όπως έγινε από τη ΔΕΗ, ελάχιστη ελκυστικότητα και προοπτικές ανταγωνιστικής λειτουργίας προσφέρουν λόγω διαθεσιμότητας, παλαιότητας και λειτουργικού κόστους.

Το «μονοπώλιο» στις ΕΠΑ και οι... κλειστές κεντρικές θερμάνσεις

Μακριά από τη Βουλή και την προοπτική να ψηφιστούν, έμειναν και αρκετά νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ που θα ρύθμιζαν θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις. Χωρίς υπογραφή μένουν και υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ήταν έτοιμες και πλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τις υπογράψει υπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο θα ερχόταν στη Βουλή από βδομάδα σε βδομάδα, τελικά συνεχίζει να αποτελεί απλώς ένα σχέδιο (draft) με άγνωστη την τύχη του. Με το νομοσχέδιο αυτό, επρόκειτο να ρυθμιστεί η λειτουργία της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΠΑ στη λιανική, τον διαχωρισμό της δραστηριότητας προμήθειας προς τελικούς καταναλωτές των ΕΠΑ, από τις δραστηριότητες διαχείρισης του δικτύου, όπως επίσης και η σταδιακή αποδέσμευση των καταναλωτών από τις υφιστάμενες ΕΠΑ. Η καθυστέρηση και μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, μετάθεση της προώθησης του νομοσχέδιου στην επόμενη κυβέρνηση, συνεχίζει να διατηρεί δεσμευμένες στις ΕΠΑ, όσες βιομηχανίες ανέμεναν την ψήφισή του προκειμένου να επιλέξουν άλλον προμηθευτή και εν τέλει να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Το ίδιο νομοσχέδιο, περιελάμβανε επίσης και διατάξεις που θα έδιναν λύση στο χρονίζον πρόβλημα των σβησμένων κεντρικών θερμάνσεων πολυκατοικιών, καθώς θα διευκόλυνε την αυτονόμηση όσων ιδιοκτητών διαμερισμάτων το επιθυμούσαν.

Έτσι, όσοι περίμεναν την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα θέρμανσης (ατομικός λέβητας φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας κλπ), θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμη.

Εν αναμονή και οι συμβάσεις διακοψιμότητας

Από τα θέματα που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας και τη βιομηχανία, οι μεν δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες (ΝΟΜΕ), «αγνοούνται», ενώ άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας (αφορούν τη βιομηχανία) θα συνεχίσουν να περιμένουν τις υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ισχύσουν. Έτσι το μόνο μέτρο από αυτά που αποφασίστηκε για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και ισχύει, είναι η αντιστάθμιση του κόστους αγοράς ρύπων, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη ποιο «ταμείο» θα επιβαρυνθεί με το σχετικό κόστος.

Πληροφορική

Η προκήρυξη εκλογών οδηγεί σε καθυστερήσεις τόσο τις δημοπρατήσεις νέων έργων από το δημόσιο, όσο και την ουσιαστική προώθηση έργων που έχουν ήδη ανατεθεί. Ενδεικτικό στοιχείο ήταν οι πολύμηνες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, όχι επειδή άλλαξε κυβέρνησης, αλλά επειδή έγινε απλά, έγινε ανασχηματισμός της ίδιας κυβέρνησης. Εκτιμάται πως οι καθυστερήσεις θα είναι μεγαλύτερες, αν μετά τις εκλογές προκύψουν νέα πρόσωπα στις «θέσεις κλειδιά».

Κλάδος ασφαλιστικών εταιρειών

Η κυβέρνηση είχε αρχικά διακηρύξει πως έως τα μέσα του 2014 θα είχε εκπονήσει και ψηφίσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά ταμεία (β' πυλώνας), ρόλο στη διαχείριση των οποίων θα είχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το χρονικό όριο αυτό παρατάθηκε για τον Ιούνιο του 2015 και σήμερα ελάχιστοι πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα υλοποιηθεί τελικά στην πράξη έως τα μέσα του επόμενου έτους. Οι πρόωρες εκλογές, αλλά και οι σαφείς επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τις πιθανότητες αυτής της εκτίμησης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντιώνεται επίσης και στις σχέσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την ώρα που το Υπουργείο Υγείας συζητά πιθανές σχετικές συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες.

Ιδιωτική υγεία

Αν και βρισκόμαστε στην τελευταία ημέρα του 2014, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους ιδιωτικούς παρόχους για το πλαίσιο συνεργασίας που θα έχουν το 2015.

Έτσι, το Υπουργείο αποφάσισε μονομερώς την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης με κλινικές και διαγνωστικά κέντρα έως την 31η Μαρτίου και έτσι το... μπαλάκι πετιέται στον υπουργό Υγείας της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, όποιος κι αν είναι αυτός. Να σημειωθεί πως οι πάροχοι της ιδιωτικής υγείας έχουν διαφωνήσει έντονα με την υπάρχουσα σύμβαση και άλλωστε έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το clawback και το rebate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v