Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε παράταση και τρόικα

Βαρύ κλίμα στο ΥΠΟΙΚ. Δεσμευόμαστε για μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές και μεταρρυθμίσεις λέει ο Γ. Βαρουφάκης. Περιμένουμε προτάσεις, θα αποφασίσουμε προ 28ης Φεβρουαρίου ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. H διάσκεψη για το χρέος λέγεται... Eurogroup.

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε παράταση και τρόικα

Η κυβέρνηση επιθυμεί μια συνολική νέα συμφωνία και όχι παράταση, ενώ δεν θέλει να έχει συνομιλίες με την τρόικα, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης. O Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του αρκέστηκε στο να σημειώσει ότι περιμένει τις ελληνικές προτάσεις.

Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα με τον επικεφαλής του Eurogroup να δηλώνει πως «μονομερή βήματα δεν αποτελούν δείγμα προόδου» και τους δύο άνδρες να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, παρότι αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν συζητήσεις για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των δύο μερών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μην υπάρξει παράταση, αλλά μια νέα συμφωνία και αρνείται συζητήσεις με την τρόικα, ενώ ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ήταν κάθετος στο θέμα της διάσκεψης για το χρέος. Όπως είπε, λέγεται Eurogroup.

Η παράταση

Το υφιστάμενο πρόγραμμα πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και θα συνεχίσουμε να συζητούμε. Η κυβέρνηση θα εκφράσει τη θέση της και θα μιλήσουμε με τους εταίρους, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Θα αποφασίσουμε πριν από το τέλος Φεβρουαρίου τι θα γίνει στη συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε: «Η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτησης του προγράμματος γιατί δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να πληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής της αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσω αιτήματος για παράταση. Θέλουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρετείται βέλτιστα από μια νέα συμφωνία που θα βγει από διαβούλευση».

Αναφορικά με την τρόικα, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση του προγράμματος που έχει απορρίψει η κυβέρνηση. Θέλουμε μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Με μια επιτροπή (σ.σ. τρόικα) που εμείς θεωρούμε ότι είναι σαθρά νομοθετημένη δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Το χρέος 

Υπάρχει ήδη διάσκεψη για το χρέος και αυτή λέγεται «Eurogroup», απάντησε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση.

Βαρουφάκης: Πρώτη συνάντηση γνωριμίας

«Ηταν μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στην αρχική του τοποθέτηση μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ηταν μια πρώτη γνωριμία που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε., σημείωσε.

«Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Εμφαση δώσαμε στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως είπε, "στη συνάντηση αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική. Αποφασιστικά θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει βάναυσα την Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα". 

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι μετέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ την εγγύηση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. «Συζητήσαμε πώς θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες», τόνισε

Παράλληλα, σημείωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους. 

Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τις προτάσεις

«Είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και με το οικονομικό επιτελείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος ήταν σημαντικό να βρεθούμε. Ηθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις». 

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Είναι θετικό πως η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. Το Eurogroup ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να της παρέχει επαρκή στήριξη μέχρι να βγει στις αγορές υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της». Οι μονομερείς κινήσεις δεν αποτελούν βήμα προόδου. Τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα.

Ο λαός έχει υποστεί θυσίες και τώρα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.

Τσίπρας: Δεν θα ζήσουμε με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα

Η βούληση της κυβέρνησης αφορά ένα σχέδιο για αλλαγή πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, επισήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Eurogroup, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για την παρουσία του στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα δώσει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Όπως σημείωσε «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας: «Σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία». Ζήτησε τη στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ντάισελμπλουμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v