Μηνύματα Τσίπρα με τέσσερις αποδέκτες

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς δανειστές και αντιπολίτευση. Πώς θέλησε να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα και πώς προσεγγίζει την κοινή γνώμη. Η αισιοδοξία για τη διπλή μάχη των Βρυξελλών κόντρα στα σκληρά μηνύματα των εταίρων.

Μηνύματα Τσίπρα με τέσσερις αποδέκτες

Με όπλο στη φαρέτρα τους την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες η κυβέρνηση από τη Βουλή με 162 θετικές ψήφους (137 «όχι» και έναν απόντα), ο Γιάννης Βαρουφάκης στο σημερινό Eurogroup και ο Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ρίχνονται στις κρίσιμες μάχες προκειμένου να βρεθεί μια «αμοιβαία με τους εταίρους και επωφελής λύση» για την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, έδωσε το στίγμα του πάνω στο οποίο θα κινηθεί τα επόμενα καθοριστικά 24ωρα.

Χρησιμοποιώντας μια άκρως πολιτική ρητορική, εμπλουτισμένη με συναισθηματικούς τόνους και αξιοποιώντας και την τεράστια απήχηση των πολιτών προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θέλησε να εκπέμψει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

1. Προς το εξωτερικό. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις προθέσεις του, αλλά ταυτόχρονα ανυποχώρητος όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί στο προγραμματισμένο Eurogroup της Δευτέρας, σε πολιτικό επίπεδο αλλά και με βάση τους αριθμούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά την ψηφοφορία: «Όλες οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Πολλές φορές κατά το παρελθόν, άλλωστε, η Γερμανία διαφωνούσε, αλλά τελικά λαμβανόταν μια πολιτική απόφαση, πέρα από οποιαδήποτε τεχνικά χαρακτηριστικά δίνοντας τη λύση».

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε στους ξένους συνομιλητές του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες «παρόλο που διαφωνούμε με αυτούς». Παράλληλα, επιχείρησε να τους διαβεβαιώσει πως η χώρα μας δεν επιθυμεί «να επιβαρύνει στο διηνεκές τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», ότι «δεν ζητάμε άλλα χρήματα, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις» και ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα οποία θα αποτελέσουν προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, δεν σχετίζονται με ανάγκη για νέο δανεισμό.

2. Προς την αντιπολίτευση. Αφού απέρριψε για μία ακόμη φορά τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» που επικαλούνται αρκετοί στη Ν.Δ., ουσιαστικά ταύτισε την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά με αυτή του Βερολίνου και του πέταξε το γάντι, ώστε αυτός να πάρει ξεκάθαρη θέση.

«Τι θα υποστηρίξετε κ. Σαμαρά στη Σύνοδο του ΕΛΚ; Την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ ή της ελληνικής κυβέρνησης με τη νωπή λαϊκή εντολή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε. Μίλησε για υπονόμευση της προσπάθειας της κυβέρνησης από ορισμένους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλοί δεν έχουν αποδεχθεί και δεν έχουν καταλάβει ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επικαλέστηκε για το σκοπό αυτό τη δήλωση στήριξης προς τη χώρα μας του ηγέτη του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ, που όμως κινείται σε τελείως διαφορετική γραμμή.

3. Προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Η παρέμβασή του -έστω έμμεση- κρίθηκε επιτακτική ιδίως μετά τα μεσημεριανά «φίλια πυρά» των εκπροσώπων του Αριστερού Ρεύματος, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη, οι οποίοι είχαν αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Και όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις ικανοποίησης του κ. Στρατούλη μετά την ομιλία Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τουλάχιστον προς ώρας προχωρά χωρίς πρόβλημα και με συσπειρωμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στα επόμενα βήματά του.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και δηλώνοντας την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να επιμείνει με κάθε τρόπο στην πρόταση για το πρόγραμμα-γέφυρα που ήδη έχει διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών.

4. Προς την κοινή γνώμη. Στοχεύοντας στο συναίσθημα των πολιτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά «δέκα εκατομμύρια Έλληνες», ενώ διεμήνυσε ότι «όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκφοβιζόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».

Επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός, τόνισε ότι «η μόνη μας στήριξη είναι του ελληνικού λαού» και εκτίμησε ότι «σε αυτή την κρίση η μικρή Ελλάδα παίζει τον κύριο ρόλο». Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, « ήταν στο μυαλό αλλά και στην καρδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων», ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αυστρία, βρέθηκε εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης Αυστριακών. Κάτι που, όπως τόνισε, συνέβη για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό.

Παρελθόν μνημόνιο και τρόικα

Όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, το μνημόνιο και η τρόικα αποτελούν παρελθόν από το βράδυ των εκλογών και, πέραν των διεθνών κρίσιμων επαφών, οργανώνονται και για την ταχύτατη εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, έτοιμα προς κατάθεση στη Βουλή είναι ήδη δύο νομοσχέδια, το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το δεύτερο για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για την καλύτερη, εξάλλου, προετοιμασία των δύο κρίσιμων συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ ο οποίος καλείται να παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του πλέγματος μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v