Eurogroup: Σε ποια σημεία θα κριθεί ο πρώτος γύρος

Η ελληνική πρόταση στο μικροσκόπιο των δανειστών στην πρώτη από τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης και η αφόρητη πίεση για αίτημα παράτασης. Ρητορική στα όρια ρήξης από Αθήνα και Βερολίνο, κινήσεις από Κομισιόν. Κρίσιμη η παρουσία Ντράγκι - Λαγκάρντ.

Eurogroup: Σε ποια σημεία θα κριθεί ο πρώτος γύρος

Υπό «οριακές συνθήκες» πραγματοποιείται το πρώτο τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και την Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) και τον Μάριο Ντράγκι.

Τα μηνύματα που έστειλαν και οι δύο πλευρές τις παραμονές της συνάντησης ήταν σκληρά. Στην Αθήνα ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει σταθερή: δεν υπάρχουν μπλόφες, ενώ η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη, χωρίς ωστόσο να μπορεί και να την αποκλείσει.

«Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει πολλά χρόνια της ζωής μου με τη θεωρία των παιγνίων, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία των παιγνίων είναι για τα παίγνια. Δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας, δεν παίζεις με το μέλλον της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά χθες στη Βουλή για να προσθέσει ότι «εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι». Πάντως είπε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την αποφύγει.

Έσπευσε μάλιστα να αφήσει και αιχμές για «ορισμένους» εταίρους. «Διακυβεύονται τόσα λόγω της απερισκεψίας κάποιων εταίρων και μερικών τεχνοκρατών που, εν τη σοφία τους, κρίνουν πως είναι προτιμότερο να παίξουν παιχνίδια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το να δώσουν στην κυβέρνηση εύλογο χρόνο».

Στην αντίπερα όχθη ωστόσο οι τόνοι είναι εξίσου υψηλοί και εκφράστηκαν από τον «συνήθη ύποπτο» Β. Σόιμπλε. Δεν υπάρχει συμφωνία για εξάμηνη παράταση, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Βάση της συζήτησης είναι το υφιστάμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό που περιμένει να ακούσει «δεσμευτικές προτάσεις».

Κλειδί η ελληνική πρόταση

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταίροι ζητούν από την Αθήνα να αιτηθεί παράταση του προγράμματος, αυτό δηλαδή ακριβώς που η κυβέρνηση απορρίπτει, καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση για πρόγραμμα-γέφυρα. Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως «η Ελλάδα γνωρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι η αναφορά και το πλαίσιό μας. Πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και όχι έξω από αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κομισιόν διαμηνύεται πως θα χρειαστεί πολύ πραγματισμός και καλή διάθεση για να μπορέσει να κλείσει η συμφωνία έως τις 16 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες Γιούνκερ που χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να γίνει ουσιαστικά γνωστό το αποτέλεσμα καθώς αμφότερες οι πλευρές αρκέστηκαν στο να δείξουν ότι υπήρξε καλό κλίμα.

Η πρόταση που κομίζει στους εταίρους ο Γιάνης Βαρουφάκης αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας: αν κριθεί επαρκής βάση περαιτέρω συζητήσεων μπορεί να ξεκλειδώσει μια διαδικασία που θα ανοίξει το δρόμο για τελική συμφωνία στις 16 Φεβρουαρίου, αφού μεσολαβήσουν και οι «απαραίτητες» πολιτικές διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν «ριζοσπαστικά στοιχεία» και το σχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες:

1) Πρόγραμμα-«γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, και θα αφήνει εκτός το τοξικό κατά τον ΥΠΟΙΚ 30%. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται οι μειώσεις σε συντάξεις, νέοι φόροι, απολύσεις υπαλλήλων, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Ως αντιστάθμισμα θα προωθηθούν δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Επαναπροσδιορισμός του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αρχή από φέτος. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, και διεκδικεί μείωση στα επίπεδα του 1,5%-2%. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς αν το κερδίσει ξεκλειδώνει πόρους για αναπτυξιακές προσπάθειες.

3) Άμεσα συνδεδεμένο με το παραπάνω ζήτημα είναι το θέμα του χρέους που θα πρέπει να συζητηθεί με βάση το μενού από swaps που προτείνει η ελληνική πλευρά.

4) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτά κομβικό ρόλο παίζει το θέμα των κόκκινων δανείων γιατι η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει μέρος από το μαξιλάρι του ΤΧΣ.

Για να γίνουν όλα αυτά και να υπάρξει χρηματοδότηση στο ενδιάμεσο η Αθήνα ζητά το 1,9 δισ. των κερδών της ΕΚΤ αλλά και αύξηση στο όριο της έκδοσης εντόκων. Παράλληλα διεκδικεί και μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Η αριθμητική του σχεδίου αναμένεται να εξεταστεί εξονυχιστικά, τόσο στο Eurogroup, όσο και στο EWG που θα προηγηθεί της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.

Με βάση και τα παραπάνω ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις θα έχει και η στάση της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε το ηχηρό μήνυμα την προηγούμενη εβδομάδα και κρατά τα «κλειδιά» της ρευστότητας, δεδομένου ότι δύο μέρες μετά το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει για τον ELA.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και το ΔΝΤ, το οποίο προς ώρας σιωπά, παρακολουθώντας όμως στενά τις εξελίξεις.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Ντάισελμπλουμ

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup είναι περιορισμένες, ωστόσο δεν αποκλείεται η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Πηγές της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι για να υπάρξει συμφωνία ως τις 16 Φεβρουαρίου, όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετακινηθούν από την αρχική τους θέση.

Tην επομένη, 12 Φεβρουαρίου, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί παρουσία των προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να μας ενημερώσει για τις διαδικαστικές πτυχές που αφορούν στις συζητήσεις για την Ελλάδα εντός του Eurogroup» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τουσκ.

.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v