Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οποιος καταψηφίσει να το πει εδώ

«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του. Ενστάσεις και ερωτήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πώς τοποθετήθηκαν υπουργοί και βουλευτές. Εγινε και «άτυπη» ψηφοφορία.

Τσίπρας: Οποιος καταψηφίσει να το πει εδώ

Μαραθώνια (12ωρη) ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας. Στο τέλος της έκλεισε όπως φαίνεται «ομαλά» καθώς πηγές του κόμματος αναφέρουν πως έγινε άτυπη ψηφοφορία και αυτοί που τάχθηκαν κατά ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ανάλογη εικόνα και στα «λευκά».

Κατά τη συνεδρίαση, πάντως υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, ξεκαθάρισε: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: ότι «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Πάντως ο προβληματισμός και πολλές φωνές αντίδρασης στη συμφωνία όχι μόνο από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από πιο μετριοπαθείς βουλευτές ήταν έκδηλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησαν οι περισσότεροι από τους βουλευτές, οι οποίοι, βάσει των ισχυρισμών τους, μπορούν να χωριστούν σε τρεις ομάδες.

Κάποιοι εκ των οποίων -όχι πολλοί- είχαν σκληρή στάση, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έπρεπε να πάει στις Βρυξέλλες και να “κτυπήσει το χέρι στο τραπέζι”, οι περισσότεροι εξέφραζαν σε ήπιους τόνους την ανησυχία τους ότι με τα νέα δεδομένα δεν θα καταστεί εφικτό να εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχαν και άλλοι που στήριξαν απόλυτα την στάση της κυβέρνησης και τη διαπραγματευτική τακτική που αυτή ακολούθησε.

Τα οφέλη της διαπραγμάτευσης

Στην αρχή της μαραθώνιας συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έκανε αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στο κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, στις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και στις συγκρούσεις που υπήρξαν, πώς προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

* Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο.

* Aπεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας.

* Eνδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό.

* Aποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης.

* Tο τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

* H ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που πατάνε στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να χτίσει αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το "ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v