Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρταλης (ΣΕΒΚ): Επιστολή σε Σκουρλέτη για εργασιακό κόστος

Σοβαρές επιπτώσεις για τον κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας θα έχουν οι αποφάσεις του Π. Σκουρλέτη για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 και των κλαδικών συμβάσεων, τονίζει ο Ε. Κούρταλης. Απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας

Κούρταλης (ΣΕΒΚ): Επιστολή σε Σκουρλέτη για εργασιακό κόστος

Επιστολή στον Π. Σκουρλέτη απέστειλε ο Ε. Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχανιών Κλωστουφαντουργών, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στους άξονες της επαναφοράς του κατώτατου μισθού και των κλαδικών συμβάσεων.

Σε αυτή τονίζει πως θεωρεί αναγκαία την άμεση και πλήρη ενημέρωση του από την εργοδοτική οργάνωση αλλά και την ύπαρξη σχετικής διαβούλευσης προκειμένου να τεθούν και να συζητηθούν τα καίρια προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου, περί των εργασιακών σχέσεων.

Προσθέτει ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των αντίστοιχων ευρωπαίων ανταγωνιστών μας υπολείπεται σημαντικά, λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας.

Αναφέρει ακόμη ότι στα 100 χρόνια από της ιδρύσεως του Συνδέσμου, είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμός μας, ο οποίος εκπροσωπεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εισπράττει την αδιαφορία από αρμόδιο, περί τα εργασιακά, Υπουργό.

Η επιστολή

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωνόμαστε από τον Τύπο, έχετε δύο έτοιμα νομοσχέδια στα οποία προβλέπεται η επαναφορά της σταδιακής αποκατάστασης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η αποδυνάμωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων και η επαναφορά και ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Επειδή, για τον μεγάλο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας όπως και για πολλούς άλλους βιομηχανικούς και βιοτεχνικούς κλάδους της μεταποίησης, το εργασιακό κόστος υπεισέρχεται σε μεγάλο ποσοστό στο κόστος παραγωγής, θεωρούμε αναγκαία την λεπτομερή ενημέρωσή σας για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιου είδους αποφάσεις για τον μεγάλο παραγωγικό, εργατοβόρο και εξαγωγικό κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, που κατ' επέκταση θα επιδεινώσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, στη σημερινή εποχή της πρωτοφανούς ύφεσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι των αντίστοιχων ευρωπαίων ανταγωνιστών μας υπολείπεται σημαντικά, λόγω του υψηλότερου εργασιακού κόστους στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από στοιχεία της WΕRNER-INTERNATIONAL (διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού συμβουλευτικής πρακτικής ειδικευομένου στον τομέα ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας), που αφορούν στο κόστος εργασίας του κλάδου στην Ε.Ε.

Τα στοιχεία της WERNER INTERNATIONAL μας τοποθετούσαν, στη λίστα των ακριβότερων χωρών στο κόσμο & στην Ε.Ε. σε εργασιακό κόστος, και ειδικότερα από την Ισπανία κατά 9,6%, τη Μ. Βρετανία 13,8% τη Πορτογαλία 113,2%, τη Βουλγαρία 1089,2% κοκ.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να σας συναντήσουμε, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας πολλών επιχ/σεων, των δυσοίωνων προβλέψεων για κίνδυνο αφανισμού του, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, τούτο κατέστη αδύνατο.

Στα 100 χρόνια από της ιδρύσεως του Συνδέσμου μας, είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμός μας, ο οποίος εκπροσωπεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας εισπράττει την αδιαφορία από αρμόδιο, περί τα εργασιακά, Υπουργό.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε αναγκαία την άμεση και πλήρη ενημέρωση σας από την εργοδοτική οργάνωση αλλά και την ύπαρξη σχετικής διαβούλευσης προκειμένου να τεθούν και να συζητηθούν τα καίρια προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου, περί των εργασιακών σχέσεων, καθότι πιστεύουμε ότι το μείζον ζητούμενο στη σημερινή κρίση, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και οποιαδήποτε ενέργεια που θα χειροτερεύει περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του Κλάδου μας θα πρέπει να αποφεύγεται.

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι, βάσει των ισολογισμών των τελευταίων 8 ετών, παρ όλον ότι όλες οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις καταγράφουν μεγάλες ζημιές, ο κλάδος μας επιβαρύνονταν επιπλέον τα τελευταία χρόνια (εν μέσω της ασυνήθους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) με τεράστιο εργασιακό κόστος, από τις προκλητικές Διαιτητικές Αποφάσεις του Ο.ΜΕ.Δ. (Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας), που ανέρχονται συνολικά στο 12,1% (δηλ. αυξήσεις 6,6% για το 2008 & 5,5% για το 2009), όταν ο πληθωρισμός ήταν αντίστοιχα 2,8% το 2008 και 0,5% το 2009.

• Η Ελληνική Κλωστοϋφαντουργία είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και αποτελεί το μεγαλύτερο μεταποιητικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας, αφού εξάγει ακόμη και σήμερα το 25% των όλων βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας.
• Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της αθρόας εισαγωγής κλωστ/κών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές, από τη Κίνα και άλλες τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v