Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα αντίμετρα των ισχυρών στο φόβο του Grexit

Ποιες άμυνες έχουν καταστρώσει όσες εταιρείες έχουν ισχυρή ρευστότητα ή και πλούσιο βασικό μέτοχο. Προβλέπεται ραγδαία αναδιανομή της επιχειρηματικής πίτας σε περίπτωση που η χώρα πέσει στα βράχια.

Εισηγμένες: Τα αντίμετρα των ισχυρών στο φόβο του Grexit

Αν και η πλειονότητα των επιχειρηματιών φαίνεται να πιστεύει πως στο... τέλος της ημέρας η ελληνική πλευρά θα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους δανειστές της, κάθε άλλο παρά επαναπαύεται στη συγκεκριμένη πρόβλεψή της.

Ειδικότερα, αναλυτικά σχέδια Β για την περίπτωση του ακραίου σεναρίου στην ελληνική οικονομία που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έξοδο από το ευρώ, ή και ελέγχους καταθέσεων, έχουν εκπονήσει οι περισσότερες εισηγμένες του Χ.Α., ή τουλάχιστον όσες έχουν την... πολυτέλεια να το κάνουν.

«Οι εταιρείες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης έχουν, εκτός εάν τη λύση μπορεί να τη δώσει ο βασικός τους μέτοχος» δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής επιχείρησης, συμπληρώνοντας:

«Όλες όμως οι εταιρείες που έχουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό έχουν ήδη επεξεργαστεί σειρά αρνητικών σεναρίων σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, από πτώχευση του κράτους μέσα στο ευρώ, έως κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες και έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Το πρώτο μέλημά τους είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Δεν είναι τυχαίο πως όσες επιχειρήσεις μπορούσαν έχουν ήδη στείλει εδώ και μήνες το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων τους εκτός Ελλάδας, ή το κρατούν με τη μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού.

Στόχος τους είναι με τα κεφάλαια αυτά να παίρνουν εγγυητικές επιστολές, να πληρώνουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, να πείθουν τους ξένους πελάτες ότι μπορούν να τους παραδώσουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους και γενικότερα να είναι σε θέση να λειτουργήσουν όπως κάθε μέρα.

"Business as usual", όπως λένε. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι, καθώς σε περίπτωση που η χώρα πέσει στα βράχια, θα δούμε -πέρα από μια βαθιά κρίση- και μια εντονότατη αναδιανομή της πίτας. Όσες επιχειρήσεις καταφέρουν να επιζήσουν είτε θα κατακτήσουν αυτόματα τα μερίδια αγοράς όσων δεν μπορέσουν να συνεχίσουν την επόμενη μέρα, είτε θα τις εξαγοράσουν-απορροφήσουν έναντι οριακών τιμημάτων. Τέλος, οι διοικήσεις πολλών εταιρειών έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα υπόλοιπα των πελατών τους».

Σε καλύτερη θέση φυσικά βρίσκονται οι εξαγωγικές εταιρείες, ή οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον εισερχόμενο τουρισμό, ωστόσο και αυτές χρειάζονται ρευστότητα, που είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία.

Σε αμέσως καλύτερη κατάσταση βρίσκονται εκείνες που μπορεί μεν να απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, αλλά προσφέρουν προϊόντα που θεωρούνται πρώτης ανάγκης είτε για κατανάλωση, είτε για τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας.

Βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια επιχείρηση παραμένουν τα στοιχεία του μικρού σταθερού κόστους και της ευελιξίας στην προσφορά περισσότερων προϊόντων σε περισσότερες αγορές. Αυτά ωστόσο δεν αποκτώνται από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι περισσότερο ωφελημένες επιχειρήσεις είναι όσες διαθέτουν γεμάτα ταμεία, ή αυτές που έχουν βασικούς μετόχους με υψηλές καταθέσεις στο εξωτερικό! Οι μέτοχοι αυτοί θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν τα μέγιστα, καθώς τότε ακόμη και το 1 ευρώ ενδεχομένως να αξίζει χρυσάφι.

Οι κακές γλώσσες μιλούν για ύπαρξη επιχειρηματικών συμφερόντων (του φερόμενου ως λόμπι της δραχμής) που (ενώ οι εταιρείες τους έχουν τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις ελληνικές τράπεζες) ήδη έχουν μεταφέρει μεγάλα ποσά καταθέσεών τους στο εξωτερικό, προκειμένου -σε περίπτωση ιδιαίτερα αρνητικής εξέλιξης- είτε να ξεχρεώσουν τις δικές τους εταιρείες δίνοντας ψίχουλα (μεγάλο κούρεμα δανείων) είτε να εξαγοράσουν άλλες επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε δυσμενή θέση.

Τι δηλώνουν τρεις εισηγμένες

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης της εταιρείας του (Quest Holdings) στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και πως αν τελικά αυτή επέλθει τότε πιθανολογείται εκτίναξη της αγοράς, καθώς με την κατάλληλη διαχείριση η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Ζήτηση υπάρχει, αν όχι από την Ελλάδα, τουλάχιστον από κεφάλαια που θα έρθουν από το εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κων/νος Πετρόπουλoς, πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των οχημάτων, δήλωσε την Παρασκευή, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετόχου, πως «η διοίκηση έχει επεξεργαστεί σενάρια δράσης σε περίπτωση που συμβούν "ακραίες καταστάσεις" στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά. Θεωρούμε πάντως θετικό στοιχείο το ότι τα προϊόντα της εταιρείας συγκαταλέγονται στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς οποιαδήποτε οικονομία χρειάζεται μεταφορές, ενέργεια, αγροτική παραγωγή».

Ο κ. Ελευθέριος Κονδύλης, οικονομικός σύμβουλος της Κυριακίδης Μάρμαρα, σημείωσε πως ο εισηγμένος όμιλος δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, επειδή οι πωλήσεις του απευθύνονται κυρίως στο εξωτερικό, το προϊόν του (άσπρο μάρμαρο) είναι φημισμένο και απευθύνεται σε αγορές που είναι δολαριακές, εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πληρώνει κατά κανόνα τοις μετρητοίς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v