Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Απίθανη μια συμφωνία για την Ελλάδα

Σκληραίνει η στάση των εταίρων έναντι της Ελλάδας. Η εντολή των ψηφοφόρων το "μεγαλύτερο εμπόδιο" για την επίτευξη συμφωνίας, λέει ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας. Τρίτο πακέτο βλέπει η ING, "τελειώνει ο χρόνος" λέει JPMorgan Chase.

Bloomberg: Απίθανη μια συμφωνία για την Ελλάδα

Απίθανο θεωρεί το Bloomberg το ενδεχόμενο η Ελλάδα και οι πιστωτές της να καταλήξουν σε συμφωνία που θα «ξεκλειδώνει» τη χρηματοδότηση προς τη χώρα και θα αποτρέπει τη χρεοκοπία της, μετά και τις δηλώσεις χθεσινές του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist ότι δεν να κλείσει συμφωνία με κάθε κόστος.

«Η ουσία είναι πως εντείνονται οι πιέσεις στις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνία», ανέφεραν χθες σε σημείωμά τους οι αναλυτές της JPMorgan Chase, Malcolm Barr και David Mackie. «Οι πιέσεις στη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, συγκλίνουν όλα στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κάποια ενδιάμεση συμφωνία» και «είναι ξεκάθαρο πως ο χρόνος τελειώνει», τόνιζαν.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της ING Germany, Κάρστεν Μπρζέσκι, δήλωσε στο Bloomberg πως χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο «και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί». «Όπως και να το δεις, είτε θα υπάρξει τρίτο πακέτο διάσωσης ή Grexit. Νομίζω πως δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, ανέφερε σε συνέντευξή του χθες πως η εντολή που έλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να αλλάξει τις πολιτικές του μνημονίου, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει σε μέτρα που δεν είναι αποδεκτά από την κυβέρνηση μόνο και μόνο για να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Στρατούλης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν θέλει συμφωνία μόνο «για χάρη της συμφωνίας», καθώς «η συμφωνία πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, της χώρας και της Ευρώπης».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να παίξει με διαφορετικούς κανόνες απ' ότι οι άλλες χώρες στην ευρωζώνη και η κατάσταση σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο», δήλωσε. «Υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, διότι η νέα κυβέρνηση είπε πως δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα. Ούτε όμως μπορούν να απαιτούν χρήματα που ήταν συνδεδεμένα με το πρόγραμμα».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να πιέσει τους εταίρους για το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαΐου στη Ρίγα της Λετονίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v