Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίβαρο στα μέτρα 8 δισ. ζητάει η κυβέρνηση

Η «μπάλα στην Ευρώπη» λέει ο Τσίπρας, δείχνοντας την παροχή χρηματοδότησης στην οικονομία και το θέμα του χρέους. Ολοκλήρωση της συμφωνίας και ψήφιση ακόμα και το σαββατοκύριακο στο θετικό σενάριο. Ο φόβος της πίεσης για επιπλέον μέτρα και οι λεπτές ενδοκυβερνητικές ισορροπίες.

Αντίβαρο στα μέτρα 8 δισ. ζητάει η κυβέρνηση

Ενα βαρύ πακέτο μέτρων 8 δισ. ευρώ φέρνει από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας. Κι επειδή ο κίνδυνος να καταρρεύσει υπό το βάρος του η συνοχή της κυβέρνησης και η πολιτική της υπεροχή είναι υπαρκτός, αναζητεί επειγόντως υποστηρίγματα.

Αυτά δεν είναι άλλα από την ένταξη στην (επιδιωκόμενη, ακόμα) συμφωνία, των τριών ελληνικών θέσεων για: χρέος, επαρκή χρηματοδότηση που να μην περιορίζεται στην αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ-ΕΚΤ και γενναίο επενδυτικό πακέτο.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τον κύκλο των νυχτερινών δηλώσεων των ηγετών, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω παραμένουν ελληνικά αιτήματα και, συνεπώς, η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει «δύο 24ωρα ακόμα». Μέχρι, δηλαδή, το νέο Eurogroup της Τετάρτης που θα προετοιμάσει την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη-Παρασκευή).

Για τον λόγο αυτό θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Θέλοντας να δώσει το στίγμα της επιμονής στα εν λόγω "ελληνικά προαπαιτούμενα" και έχοντας λάβει μηνύματα από την "μουδιασμένη" κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας έδωσε αυστηρό τόνο στην προβολή τους με τη φράση "η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας". Επιστρέφοντας δηλαδή την πίεση, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι "θεσμοί" ήθελαν... την μπάλα να βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας.

Μίλησε με όλους

Μετά από ένα 15ωρο-φωτιά, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός συνομίλησε κατ΄ιδίαν με όλους τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης αλλά και τηλεφωνικά με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, μετείχε στη συνάντηση κορυφής των «θεσμών» (Γιούνκερ-Λαγκαρντ-Ντράγκι) και, αργά το βράδυ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, η λύση παραμένει ζητούμενο – αν και πιο κοντά από ποτέ.

Οπως αναμενόταν, η αποδοχή της νέας ελληνικής πρότασης έγινε νωρίς το πρωί χθες, στο τετ α τετ Τσίπρα-Γιούνκερ, με τους «θεσμούς» να διευκρινίζουν αργότερα ότι η πρόταση «γίνεται δεκτή ως βάση συζήτησης».

Το κλίμα βάρυνε στο Eurogroup το μεσημέρι, όπου (όπως επίσης αναμενόταν...) ο Β. Σόιμπλε όχι μόνο απαξίωσε την πρόταση αλλά και από κοινού με τον Ιρλανδό ΥΠΟΙΚ πρότεινε να ξεκινήσουν capital controls στις ελληνικές τράπεζες.

Εν τέλει και το Eurogroup δέχθηκε «τη βάση συζήτησης» και ο δρόμος προς τη βραδυνή Σύνοδο Κορυφής άνοιξε.

Κι άλλα μέτρα θέλει το ΔΝΤ

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξαν ενστάσεις από τους δανειστές σε σημεία της πρότασης – για παράδειγμα η κ. Λαγκαρντ φέρεται να διαφώνησε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να ζήτησε... πρόσθετα μέτρα, πέραν των 8 δισ. ευρώ.

«Η νέα πρόταση, που είναι αναμφισβήτητα πιο ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, εξακολουθεί να στερείται εξειδίκευσης και να μην ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα έχουμε ζητήσει», δήλωσε δημοσίως η κ. Λαγκάρντ.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ, το θέμα του χρέους «δεν συζητήθηκε» - μάλιστα η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε: «το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, μιλάμε για τη χρηματοδότηση".

Ουδείς εκ των ηγετών ή των αξιωματούχων άλλωστε μίλησε και για το έτερο θέμα, της χρηματοδότησης, παρότι ελληνικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε σχετική συζήτηση στη Σύνοδο.

Σφήνα στο χρονοδιάγραμμα

Αυτός ήταν και ο λόγος, λένε, που ο κ. Τσίπρας μίλησε για την "μπάλα" όταν ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των ηγετών, βάζοντας σφήνα στα χρονοδιαγράμματα: ενώ δηλαδή οι Μέρκελ-Ολάντ έκαναν σαφές ότι πρέπει να ψηφιστεί άμεσα η συμφωνία από την ελληνική Βουλή ώστε να πάρουν σειρά τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια (σ.σ. τέσσερα, με πρώτο το Γερμανικό), ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλων αυτών πρέπει να προηγηθεί η αποσαφήνιση του τρίπτυχου "χρέος-χρηματοδότηση-επενδυτικό πρόγραμμα" και οι αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της Τετάρτης.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο κ. Παππάς μέσω δήλωσής του στο Euronews: «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο που υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια»...

Κατεπείγουσα ψηφοφορία, εάν...

Τόσο ο κ.Τσίπρας με τη νυχτερινή δήλωσή του (στη 1.30 πμ) όσο και νωρίτερα το Μαξίμου με την δημοσιοποίηση σημείων της πρότασης, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τον «δίκαιο χαρακτήρα της» επειδή τα βάρη «μετακυλίονται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα» από τα χαμηλά και τα μεσαία.

Την ίδια ώρα όμως στην Αθήνα εμφανίσθηκαν οι δύο πρώτοι βουλευτές, οι Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, οι οποίοι δήλωσαν ότι «αυτή η πρόταση δεν περνάει από τη Βουλή».

Μάχη (και) με τους βουλευτές

Βουλευτές των λεγόμενων «αριστερών» τάσεων διεμήνυαν... το ίδιο και οι νυχτερινές συσκέψεις πήραν φωτιά.

Ο κ.Τσίπρας και τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από σήμερα το πρωί άλλη μία δύσκολη διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά με τους βουλευτές του κόμματος (σ.σ. και τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο).

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, θα εξηγήσουν τα διλήμματα και θα ζητήσουν να στηριχθεί η συμφωνία «εάν κλείσει μέχρι την Παρασκευή» - εάν δηλαδή ικανοποιηθούν τα τρία ελληνικά αιτήματα.

Στο καλό σενάριο (συμφωνία συν αποδοχή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες) η Βουλή θα συγκλιθεί ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο κακό... όλα θα ξαναβρεθούν στον αέρα, καθώς το ερώτημα εάν ο κ.Τσίπρας θελήσει να «περάσει» τη συμφωνία με τη στήριξη της αντιπολίτευσης και να πέσει αμέσως μετά λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, δεν έχει απαντηθεί θετικά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v