Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Lew-Τσίπρα

Συνέχιση των διαπραγματεύσεων Αθήνας-πιστωτών ζήτησε ο Jack Lew από την Αλέξη Τσίπρα στη νέα τους τηλεφωνική επικοινωνία. Μπαράζ έκτακτων συσκέψεων στην Ευρώπη.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Lew-Τσίπρα
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, ο οποίος είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ο κ. Lew είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

Να μπει στο τραπέζι ελάφρυνση χρέους

Όπως γνωστοποιήθηκε χθες από το αμερικανικό υπουργείο, ο Jack Lew μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το αμερικανικό υπουργείο λέει πως παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες με την Ελλάδα και θέλει Ελλάδα, Ευρώπη και πιστωτές να βρουν μια «βιώσιμη λύση».

Ο κ. Lew συμβούλευσε επίσης τους εμπλεκόμενους να συνεχίσουν να συζητούν για μια «πιθανή ελάφρυνση χρέους» για την Ελλάδα στο διάστημα που θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε «την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα για να καταλήξει σε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό» με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου οι αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση όλο το Σαββατοκύριακο, συμπληρώνοντας πως απηύθυναν έκκληση στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους να σχεδιάσουν «τραπεζική αργία και ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων όπως απαιτείται».

Μπαράζ συζητήσεων

Οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ξένες κυβερνήσεις. Σε Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζονται έκτακτες συσκέψεις σήμερα Δευτέρα ενώ χθες υπήρξε επαφή του Αμερικανού Προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι «κρίσιμα σημαντικό» να γίνουν προσπάθειες ώστε να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναλάβει τις μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί εντός της ευρωζώνης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την επικοινωνία των δυο ηγετών.

«Ο Πρόεδρος μίλησε σήμερα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι κρίσιμα σημαντικό να γίνει κάθε προσπάθεια για επιστροφή σε έναν δρόμο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναλάβει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν πως οι αντίστοιχες οικονομικές ομάδες τους παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση και θα παραμείνουν σε στενή επαφή», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σε συναγερμό ο γαλλογερμανικός άξονας

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί, με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα, γάλλοι αξιωματούχοι –μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς- επέμεναν πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Την ίδια στιγμή, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους αρχηγούς όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας σε μία έκτακτη σύσκεψη στην καγκελαρία στο Βερολίνο για σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κατά τη συνάντηση αυτή όμως δεν αναμένονται αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung συζητείται επίσης και το ενδεχόμενο συζήτησης στη γερμανική Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Ο σχεδιασμός δεν έχει κλείσει καθώς δεν έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ μέσα στην εβδομάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v