Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δρόμος για έξοδο από την κρίση!

Για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την επώδυνη συμφωνία της χώρας με την Ευρώπη μιλούν έξι επιχειρηματίες. Τα υφεσιακά μέτρα και η ανάγκη για κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Πώς μπορεί να ξεκινήσει πάλι η οικονομία.

Ο δρόμος για έξοδο από την κρίση!

Με ανακούφιση δέχτηκε ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, χωρίς σε καμιά περίπτωση να παραβλέπει τόσο τον έντονα υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων, όσο και τον πολιτικό κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει.

Μετά τη βασική επισήμανση ότι «αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα», το σύνολο των παραγόντων της αγοράς αναγνωρίζει τη δυσκολία των μέτρων και τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσουν στην πραγματική οικονομία της χώρας, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Κοινός τόπος επίσης είναι πως από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για τη χώρα, όπου οι πολιτικοί και οι πολίτες θα πρέπει να βλέπουν τα πράγματα με αναπτυξιακή προοπτική και με διάθεση για περισσότερη και ουσιαστικότερη δουλειά προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εξέλθει από τον υφεσιακό κύκλο.

«Θα πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας, «με τους πολιτικούς να αλλάζουν νοοτροπία, τους επιχειρηματίες να βάζουν το χέρι στην τσέπη και τους εργαζόμενους να συστρατεύονται στην κοινή προσπάθεια. Ενωμένοι θα πετύχουμε».

Άλλωστε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συμφωνία, αφού παραδέχτηκε τη δυσκολία των μέτρων, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η φιλολογία του Grexit θα σταματήσει και πως αυτό θα είναι σε θέση να προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα και να διευκολύνει μελλοντικά την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορα Παπαθανασίου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ελτον Χημικά, «αποδείχτηκε ότι η καθυστέρηση στη σύναψη της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας έβλαψε, καθώς τα μέτρα που θα αναγκαστούμε να λάβουμε είναι πολύ σκληρότερα σε σχέση με εκείνα που θα παίρναμε κατά το παρελθόν.

Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι η επαχθής αυτή συμφωνία αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από τη ρήξη. Πάντως, η συμφωνία αυτή κινδυνεύει να αποδώσει λίγα πράγματα σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να επαναλειτουργήσουν πολύ γρήγορα οι τράπεζες. Οικονομία χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει. Η πραγματική οικονομία σε πρώτη φάση θα υποφέρει, ωστόσο ελπίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Ρούσσος Ευάγγελος, πρόεδρος της REVOIL, δήλωσε στο Euro2day.gr: «Δεν θέλω να σχολιάσω για το πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τρία σημεία:

Πρώτον, οι πολιτικοί μας να παραμερίσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τα μικροκομματικά τους οφέλη και να βάλουν πάνω απ' όλα την πατρίδα.

Δεύτερον, ο Έλληνας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να βγάζει το μεροκάματο για το οποίο πληρώνεται.

Και τρίτον, να εκλείψουν οι περιπτώσεις του «βρόμικου» συνδικαλισμού και αντίθετα να αναδειχτεί ο υγιής συνδικαλισμός που έχει πολλά πράγματα να προσφέρει στην οικονομία».

Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, διευθύνοντος συμβούλου της Nuntius Χρηματιστηριακής: «Πρωταρχικός στόχος είναι η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της μέσα από την ψήφιση και τήρηση των συμφωνηθέντων. Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και όποιοι δεν μπορούν να το κάνουν, να πάνε σπίτια τους.

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την πραγματική οικονομία και οι Έλληνες θα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας να βγούμε από την κρίση. Η εποχή των ιδεοληψιών έχει παρέλθει και τα εύκολα αφηγήματα αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικα.

Τέλος, καλώ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει και να ελέγξει την πιθανότητα ενδεχόμενων κερδοσκοπικών κινήσεων στις αγορές μετοχών και ομολόγων που έγιναν κατά την περίοδο των συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών».

Ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Βασίλειος Γκρίσιν, ιδρυτής της εισηγμένης εταιρείας Alpha Grissin σημειώνει: «Ας παρακάμψουμε τις ακραίες θέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και ας πάμε στις θέσεις των περισσότερων Ευρωπαίων που είναι φίλα προσκείμενοι σε εμάς: Μας είπαν πως δεν προχωρήσαμε στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και πως μέρος της ευθύνης το έχουμε εμείς.

Το ζητούμενο βέβαια είναι η επόμενη μέρα και όχι τα λάθη του παρελθόντος. Στενοχωριέμαι βέβαια για τα πολύ βαριά μέτρα, ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε ελπίδες αν προχωρήσουμε γρήγορα σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αν αξιοποιήσουμε σωστά τα κονδύλια των αναπτυξιακών πακέτων που θα έρθουν.

Μεγάλη έμφαση των κονδυλίων αυτών θα πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, με στόχο να αυξήσουμε την παραγωγή, να μειώσουμε τις εισαγωγές και φυσικά να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Οι Έλληνες πιστεύω πως πρέπει να κάνουν κουράγιο και ελπίζω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου, πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών), μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει: «Ο ΣΕΔΥΚΑ προτίθεται να υποβάλει σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, με στόχο η οικονομία της χώρας να ξεπεράσει την παρούσα κρίση και να εισέλθει σταδιακά σε φάση ανάκαμψης.

Δύο από τα πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γίνουν είναι τα εξής:

Πρώτον, να μπει μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες και στον τομέα αυτό θα προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα.

Και δεύτερον, να δημιουργηθούν άμισθες επιτροπές ανά κλάδο και δραστηριότητα που θα βοηθούν την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη των σωστών αποφάσεων. Αν για παράδειγμα η κυβέρνηση θα θέλει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στο χρηματιστήριο, ή στον τουρισμό, ή οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει προηγουμένως να ακούει τις απόψεις των επιτροπών αυτών που γνωρίζουν τα πράγματα στην πράξη.

Πιστεύω πως θα πρέπει να ληφθούν σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω, προκειμένου η οικονομία να ξεφύγει από τον επαχθή συνδυασμό των κεφαλαιακών ελέγχων και των αυξημένων φόρων».

Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Δουμάνογλου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων Insight Capital, «μόνο θετικά μπορούμε κρίνουμε τη συμφωνία, καθώς όσο επώδυνη και να είναι, αποτελεί καλύτερη λύση από την αντίθετη εναλλακτική επιλογή της ρήξης.

Επιβάλλεται όμως τώρα να επικρατήσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας και ομοψυχίας και μάλιστα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ζήτημα πολιτικής γεωγραφίας, αλλά πιστεύω πως μέσα από την παρούσα Βουλή θα πρέπει να υπάρξει μια πλειοψηφία που όχι μόνο θα εγκρίνει τα μέτρα, αλλά και θα φροντίσει για την υλοποίησή τους.

Θεωρώ ότι η παρούσα Βουλή θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ή έστω να πορευτεί μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία. Θεωρώ ολέθριο σφάλμα την προσφυγή στις κάλπες υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v