Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας:Να μην αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει

«Εμείς δεν κρυβόμαστε», τόνισε και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κλείνοντας την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Με το «όχι» εκφράστηκε το «γαμώτο» των πολιτών. Δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια όποιος μου ζητάει εκλόγιμη θέση. «Φτάνουν τα σταριλίκια».

Τσίπρας:Να μην αφήσουμε το παρελθόν να επιστρέψει

«Προφανώς και υπήρξε αριστερή μελαγχολία. Αυτό το διήμερο μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε ένα τέλος στη μελαγχολία και να μιλήσουμε για τα λόγια και της σκέψης και της βούλησης. Πιστεύω ότι αυτό το κλίμα αντανακλά και το πραγματικό κλίμα στην κοινωνία. Είμαστε εδώ. Είμαστε όρθιοι. Να δίνουμε τη μάχη πρώτα απ' όλα για να μην επιτρέψουμε στον παλαιό κατεστημένο να επιστρέψει στη χώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του κατά την διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έδωσε στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να εκφράζει αυτό το «γαμώτο».

«Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά και αυτές τις τρεις εβδομάδες να οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει. Η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό δεν είναι η μία μεγάλη στιγμή ή μια μεγάλη νύχτα της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από εδώ και στο εξής θα μιλήσω με τη γλώσσα της μάχης που πρέπει να έχουμε από αύριο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαθιά επιθυμία του πολιτικού κατεστημένου στη χώρα μας είναι να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση για να ξεπλύνει αμαρτίες δεκαετιών. Αυτό δεν θα αφήσουμε να τους περάσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Να μιλήσουμε όχι μόνο στην καρδιά αλλά και τον νου των πολιτών. Οι αντίπαλοι μας έχουν μία στρατηγική συσκότισης των πραγματικών διλημμάτων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να παρουσιάζει την άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι στην πολιτική. «Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες με το "όλοι το ίδιο είναι"», αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτοί που βύθισαν τη χώρα και με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση αποδέχτηκαν τα πάντα και εμείς που συγκρουστήκαμε δώσαμε μάχες σκληρές είμαστε το ίδιο πράγμα. Σαν να μην φτάνει αυτό. Λένε ότι το ίδιο είναι όσα όλα έγιναν τα 40 αυτά χρόνια με τους 7 μήνες διακυβέρνησης με το πιστόλι στον κρόταφο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Επειδή βρεθήκαμε μετά από μία σκληρή μάχη στην ανάγκη να πάμε σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη δεν είμαστε το ίδιο με την ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξουν συνεργασίες με το παλαιό πολιτικό σύστημα.

«Ο ελληνικός λαός θα στείλει βαθιά μέσα στην ιστορία το παλαιό πολιτικό καθεστώς και τον τρόπο διακυβέρνησης του. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να εκφράζει το καινούργιο. Ένας αρχηγός που στα νιάτα του ήταν αρχηγός των κενταύρων της πολιτικής ζωής. Η ΝΔ εκφράζει το πιο παλιό από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Ήταν και είναι ο στυλοβάτης του παλαιού συστήματος. Έθρεψε και γιγάντωσε την διαπλοκή. Ταυτίστηκε με κάθε είδους σκάνδαλο και στήριξε διαχρονικά τον πιο ακραίο αυταρχισμό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό το κόμμα το πιο παλιό από το παλιό που σήμερα είναι ο βασικός αντίπαλος μας σε αυτή τη μάχη με τον γνωστό ρεβανσισμό που διακατέχει την λογική τους είναι και το πιο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο στον δρόμο για την πιο μικρή μεταρρύθμιση, ακόμη περισσότερο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανακούφιση στην οικονομία και την κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη να απαλλαγούμε από το παλαιό, φθαρμένο και επικίνδυνο πολιτικό σύστημα και να απαλλαγούμε σταδιακά από την μέγκενη της άρσης κυριαρχίας, των προγραμμάτων. Από την παγίδα του νεοφιλελευθερισμού όπου μας οδήγησε το χρέος και η διαχείριση των τελευταίων δεκαετιών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη, με το απαράμιλλο ύφος του, ότι μου ζητάει ντιμπέιτ", είπε, για να τονίσει: "άκου λέει; Και ένα και δύο και τρία και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει". Γιατί, όπως είπε, "εμείς, και εγώ προσωπικά, ποτέ δεν κρυφτήκαμε. Έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού". Σημείωσε δε ότι ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, "αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ' όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει".

Για τα ψηφοδέλτια

Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και ότι ως εκ τούτου η κατάρτιση της λίστας παίζει έναν καθοριστικό ρόλο και στην προτεραιότητα εκλογής των υποψηφίων. «Έχουμε μια ευκαιρία - δεν θα την επιλέγαμε αλλά μας δίνεται μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης από το κόμμα συντρόφων που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις 25 Γενάρη - να έχουμε σε αυτές τις εκλογικές λίστες και κάποιους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν και κάποιοι που θα έχουν λιγότερες».

Οι δυνατότητες που έχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι με μια μεγαλύτερη άνεση κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να ψάξουμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που κατά γενική ομολογία και τεκμήριο των τοπικών κοινωνιών είναι αριστεροί, όχι γιατί έχουν κατ' ανάγκη μια σφραγίδα αριστερή αλλά γιατί είναι αριστεροί σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, αξιοσύνης, ικανότητας. Έχουμε, σημείωσε, και τη δυνατότητα να βρούμε και τους ανθρώπους εκείνους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων (δεν θα αξιολογήσω, σημαντικών ανθρώπων), για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Εγώ έχω μια αρχή και σας ζητώ να την υιοθετήσουμε: όποιος έρχεται και μου ζητάει να έχει εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται κα μου ζητάει να έχει θέση στη βάση, να μπούμε μαζί να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχει αυτό το εγχείρημα θα έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση», είπε δεχόμενος παρατεταμένο χειροκρότημα. «Από τα παθήματα μας, να μάθουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έμπειρους ανθρώπους, τους άξιους, να δώσουμε τη μάχη της αριστεράς, για τη χώρα, την κοινωνία».

 



Θέλω ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας

Βέβαιος ότι οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real, σημειώνοντας ότι «ο λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που θέλει και μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και τομές.»

«Η πλειοψηφία του λαού θα μάς δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το skai.gr, διευκρινίζοντας πως «ο τόπος δε σηκώνει και νέα εκλογική αναμέτρηση.»

Ο τέως πρωθυπουργός σημειώνει ότι θα συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση από μηδενική βάση, χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σοβαροί και αποτελεσματικοί στην προηγούμενη θητεία τους.

Αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, επαναλαμβάνει ότι «θα έχουμε ένα σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝΕΛ» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται να βάλει από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο, που ο λαός έδιωξε απο την πόρτα».

Σχετικά με τον Σταυρό Θεοδωράκη, λέει ότι έχει αγαπημένη μέθοδο την πολιτική αλχημεία, ενώ για την Φώφη Γεννηματά, λέει ότι θα πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ξεκολλήσεις το κόμμα της από το άρμα της ΝΔ.

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είχε ανάγκη να κηρύξει έναν αριστερό εμφύλιο πόλεμο», λέγοντας πάντως ότι ο πόλεμος αυτός θα μείνει μονόπλευρος. «Το ποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί» αναφέρει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει δε ως θλιβερό το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε κατηγορήσει την παραιτηθείσα κυβέρνηση ότι τα είχε βρει με τη διαπλοκή, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως ήταν λάθος του να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για προεδρο, ο κ. Τσίπρας απαντά ότι «είμαι από αυτούς που δεν διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου ενώ προσθέτει σκωπτικά «έχει η Ζωή γυρίσματα» σημειώνοντας ότι τις τελευταίες μέρες των εντολών η κ. Κωνσταντόπουλου έτυχε απρόσμενης αναγνώρισης τόσο από τη Δεξιά όσο και από τα πολύ Αριστερά».

«Θα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας... Το μνημόνιο δεν είναι για εμάς οι 10 εντολές, αφήνει αρκετά περιθώρια για διαπραγμάτευση και αντισταθμιστικά μέτρα. Η συμφωνία δεν αποτυπώνει μόνο τους εκβιασμούς των δανειστών, αλλά και την αντίσταση του λαού και της κυβέρνησης που κορυφώθηκε με το Όχι του δημοψηφίσματος» υποστηρίζει.

Τέλος, για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι «είναι πολύ φθηνό κάποιοι να προσπαθούν να το προσεγγίσουν με μικροπολιτικούς όρους, μια εκμετάλλευση που φλερτάρει με τον ρατσισμό και τον Χρυσαυγιτισμό». Κάνει λόγο για παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζοντας ότι δε θα αφήσει η χώρα μας να γίνει αποθήκη ή φυλακή ανθρώπινων ψυχών, ούτε το Αιγαίο θαλάσσιο νεκροταφείο. «Η Ευρώπη εχει ήδη αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν» δηλώνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v