Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απουσιάζει ο ”ηγέτης” στον κλάδο της πληροφορικής

Η πληροφορική δεν έχει ”στόρι” και η απουσία ουσιαστικών πρωτοβουλιών αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών των ισχυρών ομίλων. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο είναι αναπόφευκτη.

Απουσιάζει ο ”ηγέτης” στον κλάδο της πληροφορικής
του Φώτη Κόλλια

Η πληροφορική δεν έχει ”στόρι” και η απουσία ουσιαστικών πρωτοβουλιών αποτυπώνεται στις τιμές των μετοχών των ισχυρών ομίλων.

Oι περισσότερες εισηγμένες εταιρίες πληροφορικής ξεπέρασαν τους κραδασμούς της περιόδου 1999 – 2000, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι μέτοχοι παραμένουν διστακτικοί.

Η χρηματιστηριακή ευφορία της τελευταίας τριετίας δεν οδήγησε (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η SingularLogic και η Info-Quest) σε νέες, ουσιαστικές, κινήσεις επέκτασης ή συγκέντρωσης.

Ο κλάδος πάσχει από την απουσία ηγέτη που θα δίνει τον βηματισμό” επισημαίνουν στελέχη εταιριών πληροφορικής...

Επίσης, ουδέποτε ήταν αρκετά ελκυστικός στους ξένους θεσμικούς κυρίως γιατί συγκεντρώνει μικρές εταιρίες (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) που εμπορεύονται τεχνολογία και όχι επιχειρήσεις που παράγουν τεχνολογία.

Λόγω του μικρού μεγέθους, η λέξη ”επαγγελματικό μάνατζμεντ” παραμένει άγνωστη, με εξαιρέσεις όπως η Unisystems και η SingularLogic, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις διοικούν οι βασικοί μέτοχοι και ενίοτε η οικογένεια των βασικών μετόχων.

Ο δείκτης τεχνολογίας του Χ.Α. υποχώρησε το τελευταίο εξάμηνο (από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 3 Αυγούστου) κατά 11,06% καθώς δεν αποτυπώνεται η σημαντική άνοδος που κατέγραψε η ”περιφέρεια” της πληροφορικής.

Για την ίδια περίοδο, οι μετοχές των μεγάλων του κλάδου βρίσκονται είτε με αρνητικό πρόσημο είτε με ελάχιστα κέρδη. Στο -8,1% η Info-Quest, στο -6,09% η SingularLogic (+48% τον τελευταίο χρόνο, πάντως), στο -17,8% η Intracom και στο +7,77% η Altec (κυρίως εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του Ιουνίου).

Ενδεχομένως η εικόνα να αλλάξει αν έρθουν οι ”επιλεγμένες εξαγορές” που προτίθεται να πραγματοποιήσει στη Βαλκανική η διοίκηση της Info-Quest και οι αντίστοιχες κινήσεις της SingularLogic ή αν αλλάξει χέρια η Q&R στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειας διάσωσης της Πουλιάδης.

Στην Info-Quest αναμένεται και ο επόμενος γύρος αναδιοργάνωσης σε επίπεδο ομίλου μετά την εξαγορά της Unisystems (ήδη υπάρχουν πληροφορίες περί μετατροπής της Info-Quest σε εταιρία συμμετοχών).

Στο προσεχές δωδεκάμηνο θα φανούν τα αποτελέσματα από το τελευταίο στοίχημα της Altec: το νέο μοντέλο λειτουργίας της Microland και την προώθηση νέων προϊόντων τεχνολογίας από τη μητρική. Η εταιρία θα δαπανήσει φέτος περί τα 10 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική υποστήριξη των νέων πρωτοβουλιών.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται μετοχές όπως η Centric Multimedia, που ανακοίνωσε επιτέλους την από μήνες φημολογούμενη εξαγορά εταιρίας στον αμφιλεγόμενο κλάδο του διαδικτυακού στοιχηματισμού (on line gaming), με άνοδο 179,4% στο τελευταίο εξάμηνο, η Q&R με άνοδο 98,3%, η Unibrain με 71,5% (μήπως γιατί τα κέρδη ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο από 278.000 σε 329.000 ευρώ;) και η Byte με 34,3%.

Πολλοί προσβλέπουν στα –μεσοπρόθεσμα- οφέλη από τη συνεργασία της Byte με την αμερικανική Google στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ήδη η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στη Βουλγαρία.

Αξιόλογα κέρδη (περί το 33%) καταγράφει στο εξάμηνο και η Informer εν μέσω της δυστοκίας για αύξηση εσόδων και κερδοφορίας στην Ελλάδα, αλλά και του σοβαρού στηρίγματος από τη διεθνή παρουσία.

Στο 27,2% τα κέρδη για τη μετοχή της Profile, η διοίκηση της οποίας εφαρμόζει μια συνεπή πολιτική επέκτασης στο εξωτερικό και εξειδίκευσης στο χρηματοοικονομικό τομέα (κάποιες απόπειρες για ανάληψη έργων στο Δημόσιο έφεραν επίσης αποτελέσματα, αλλά λίγα κέρδη...).

Όταν τελείωσε η παρατεταμένη φημολογία περί αλλαγής ιδιοκτησίας σταμάτησε και το ράλι της Rainbow (σχεδόν διπλάσια τιμή για τη μετοχή τον τελευταίο χρόνο, αλλά στο -3,5% το τελευταίο εξάμηνο).

Πάντως, κάποιοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρό ”παίκτη” της λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας για την εισηγμένη. Όσο για τους εκπροσώπους της συμπρωτεύουσας, στο 30,2% τα κέρδη για τη μετοχή της MLS και στο 18,5% για τη Logismos.

Η πρώτη δυσκολεύεται να μεγαλώσει, παρά τις ενδιαφέρουσες τεχνολογικές λύσεις που κατά καιρούς αναπτύσσει, κυρίως γιατί απευθύνεται στη μικρή ελληνική αγορά. Η διοίκηση της δεύτερης είναι ευχαριστημένη με τη συντήρηση του πελατολογίου στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού, σε μια περίοδο σκληρού ανταγωνισμού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο είναι αναπόφευκτη. Χρειάζεται, όμως, και ένας καταλύτης ο οποίος προς το παρόν αναζητείται από επενδυτές και αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v