Εκλογές-θρίλερ σε όλα τα επίπεδα

Κινούμενη άμμος το εκλογικό σώμα σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ πριν από τις κάλπες. Προβάδισμα έως και 3% στο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν επτά δημοσκοπήσεις. Μάχη για την τρίτη θέση. Τρία κόμματα αγωνίζονται να περάσουν τον πήχη του 3% και να μπουν στη Βουλή.

Εκλογές-θρίλερ σε όλα τα επίπεδα

Ρευστό πολιτικό τοπίο παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν με μορφή καταιγίδας σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογική περιόδου και αυτό γιατί παραμένουν πολύ υψηλά τα ποσοστά των αναποφάσιστων. 

Η δημοσκόπηση της GPO για το Mega δίνει διαφορά 2,5% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι διαφοράς μόλις 0,2% στην αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,5%, έχοντας αυξήσει τη δύναμή του κατά 2,5% μέσα σε μία εβδομάδα και η ΝΔ ποσοστό 26%, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,2% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή.

Mάχη στήθος με στήθος για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή με 6,1% και το ΠΑΣΟΚ με 6%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, το Ποτάμι με 4,8% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,9%.

Οριακά την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 3%, ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Ένωση Κεντρώων, το ποσοστό της οποίας έχει πέσει στο 2,8% από 3,3% την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει αυξημένη συσπείρωση στο 65% από 60% πριν από 7 ημέρες, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 80%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα με αυξημένο ποσοστό σε ό,τι αφορά το ποιος μπορεί από τη θέση του πρωθυπουργού να διαχειριστεί καλύτερα τη συμφωνία-μνημόνιο (στο 34,5% από 29,1%). Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 30% από 27,%.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται και ο νικητής του debate των "2" , αφού το 40% των πολιτών εκτιμούν ότι ήταν πιο πειστικός από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο αξιολογούν ως πιο πειστικό το 35,4% των πολιτών. Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:

Στην ερώτηση "αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίσετε;" η δύναμη των κομμάτων διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 28,5% (από 26% στις 11/9 και 25% στις 2/9)
ΝΔ: 26% (από 25,8% στις 11/9 και 25,3% στις 2/9)
Χρυσή Αυγή: 6,1% (από 6,5% στις 11/9)
ΠΑΣΟΚ: 6% (από 6% στις 11/9)
ΚΚΕ: 5,7% (από 5,7% στις 11/9)
Το Ποτάμι: 4,8% (από 4,4% στις 11/9)
Λαϊκή Ενότητα: 3,9% (από 3,6% στις 11/9)
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3% (από 3% στις 11/9)
Ένωση Κεντρώων: 2,8% (από 3,3% στις 11/9).
Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12%.

Ανατροπή και προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στο γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μπροστά και μάλιστα με σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΙ. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου του ΠΑΜΑΚ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει προβάδισμα 2,5% (31% έναντι 28,5%) συγκριτικά με τη ΝΔ, ενώ λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πρωτύτερα (στη δημοσκόπηση της 14ης – 15ης Σεπτεμβρίου) η ΝΔ προηγούνταν με 30% έναντι 29,5%.

Η ΧΑ παραμένει σταθερά τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με το ίδιο ποσοστό (6,5%), ενώ ακολουθούν με 5% ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΟΚ σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ΚΚΕ -0,5%), έπεται Το Ποτάμι με 4,5% (έναντι 5%), από 3% - το όριο για την είσοδο στη Βουλή- καταγράφουν ΛΑΕ και Ένωση Κεντρώων (σταθερή η ΛΑΕ, -1% για Ένωση Κεντρώων), 2% (έναντι 2,5%) παίρνουν οι ΑΝΕΛ, 3% άλλο κόμμα 3% (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και 8,5% αναποφάσιστοι (έναντι 6%). Η αποχή φτάνει το 9%, ενώ το άκυρο/λευκό το 2,5%.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις εκλογέων η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι 63%, με εκροές κυρίως προς ΝΔ με 12% και προς ΔΞ/ΔΑ (αναποφάσιστους) με 10%, 6% προς τη ΛΑΕ και 3% προς το ΚΚΕ. Η ΝΔ καταγράφει με διαφορά τη μεγαλύτερη συσπείρωση στα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου, με 86%, με εκροές 7% προς αναποφάσιστους, 4% προς ΣΥΡΙΖΑ και 1% προς Το Ποτάμι. Στη ΧΑ η συσπείρωση ανέρχεται σε 82%, με τις εκροές προς τη ΝΔ να είναι 8% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ 4%. Το Ποτάμι παρουσιάζει τη δεύτερη χαμηλότερη συσπείρωση (45%) μετά τους ΑΝΕΛ, με 22% προς τη ΝΔ, 15% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 13% αναποφάσιστους. Το ΚΚΕ καταγράφει συσπείρωση 69% με εκροές 17% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 11% αναποφάσιστους. Λίγες ώρες πριν τις εκλογές ΑΝΕΛ παρουσιάζουν συσπείρωση μόλις 42% με εκροές 21% προς τη ΝΔ, 17% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 8% προς τη ΧΑ, και 4 ποσοστιαίες μονάδες οι αναποφάσιστοι. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει συσπείρωση 69% με εκροές κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 14%, μετά τη ΝΔ με 10% και 5% αναποφάσιστους.

Είναι ενδεικτικό ότι στην παρούσα δημοσκόπηση η προέλευση των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι θα απόσχουν συρρικνώνεται σημαντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι αυτής των αρχών του μήνα (1-3 Σεπτεμβρίου) στις 9,5 μονάδες – δηλαδή 24% έναντι 33,5%, ενώ συγκριτικά η ΝΔ καταγράφει ελαφρά κάμψη 10% έναντι 8,5%. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα η ΧΑ καταγράφει 3% στη νέα δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ έναντι 1,5% στην παλαιότερη, Το Ποτάμι 3% έναντι 2,5% στην παλαιότερη, το ΚΚΕ 3% έναντι 1% οι ΑΝΕΛ 6% έναντι 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 2% έναντι 1,5%, λοιπά 5% έναντι 4%, άκυρο/λευκό σταθερά στο 3% και 41% δεν ψήφισα έναντι 39% συγκριτικά με την παλαιότερη δημοσκόπηση. 

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με 0,5% δίνει η Metron Analysis

Η συμμετοχή τους στις εκλογές και φυσικά η τελική κρίση όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το προηγούμενο γκάλοπ της της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, είναι οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου εκ των δύο πρώτων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που δίνουν μάχη για το ποιος θα κόψει πρώτος  το νήμα το βράδυ της Κυριακής.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον ΑΝΤ1, την οποία παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο Δελτίο Ειδήσεων με την Μαρία Χούκλη, 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης και την δημοσίευση των «ΕΧΙΤ POLL», δείχνει «βραχεία κεφαλή» του ΣΥΡΙΖΑ, σε «απόσταση αναπνοής» από τον οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,5% και η Νέα Δημοκρατία 24%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,4%, ΚΚΕ με 4,7%, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 2,6%, Ένωση Κεντρώων με 2,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 9,7% (7,2% αναποφάσιστοι και 2,5% «δεν απαντώ»), από 9,1% την Δευτέρα.

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - κάρτα9

Στην Εκτίμηση Ψήφου, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την Metron Analysis, συγκεντρώνουν ο  ΣΥΡΙΖΑ το 31,7% και η Νέα Δημοκρατία το 31,2%.

Έπονται: Χρυσή Αυγή με 7,1%, ΚΚΕ με 6%, ίδιο ποσοστό 6% έχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Το Ποτάμι με 5,8%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4%, Ένωση Κεντρώων με 3,1% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, ακριβώς δηλαδή το όριο εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή. 

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - κάρτα13

Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή την εκτίμηση των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής, για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής: το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 28% η Νέα Δημοκρατία.

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - κάρτα16

Μετά τις αυξομειώσεις που παρουσίασαν από τις 24 Αυγούστου ως την Δευτέρα, τα ποσοστά αυτά εμφανίζονται «παγιωμένα».

Οι πάνω από 950.000 ψηφοφόροι που, δύο 24ώρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές, δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όπως και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων που είναι «έντονες», αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να αναδείξουν ποιος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί στην πρώτη θέση, να καθορίσουν την τελική σειρά των υπόλοιπων κομμάτων, καθώς και αν τελικώς κάποια κόμματα που κινούνται πέριξ του ορίου του 3%, θα μπουν ή δεν θα μπουν στην Βουλή.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Στράτου Φαναρά για την αδιευκρίνιστη ψήφο, από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 21% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και το 11% Νέα Δημοκρατία, το 17% είχε ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 51% δήλωσε ότι δεν ψήφισε τον Ιανουάριο (απαντήσεις: Λευκό/Άκυρο/Αποχή/Δεν απαντώ).

Σημαντικές είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων απο και προς τα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία η συσπείρωση καταγράφεται στο 55,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 76% για την Νέα Δημοκρατία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα "μνημονιακός ή αντιμνημονιακός;", καθώς μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι, μόλις το 17% απάντησε "αντιμνημονιακός", το7% "μνημονιακός" ενώ το 74% των πολιτών δήλωσε ότι "δεν έχει νόημα αυτός ο χαρακτηρισμός".

Από τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν απο τις κάλπες, προκύπτει 9κομματική Βουλή. Στην εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Metron Analysis "δίνει" 132 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ (με το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), 80 έδρες στην Νέα Δημοκρατία, 18 έδρες στην Χρυσή Αυγή, απο 15 έδρες σε ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και Το Ποτάμι, 9 έδρες στην Λαϊκή Ενότητα και από 8 έδρες για την Ένωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δημοσκόπηση - Metron Analysis - κάρτα15

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζουν «καθίζηση» σε σχέση με τις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μπροστά με 45% θετικές γνώμες, ακολουθούμενος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έχει 43% και έπονται κατά σειρά Θεοδωράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας, Καμμένος, Λαφαζάνης και Μιχαλολιάκος.

Καταλληλότερος για την Πρωθυπουργία κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας απο το 32% και ο Βαγγέλης Μεϊμεράκης απο το 24% των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά και των δύο να είναι αυηξμένα σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης Δευτέρας.

Μπροστά 0,7% ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Rass

Oριακό προβάδισμα (0,7%) ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νεας Δημοκρατίας, σε μια Βουλή που δείχνει ότι θα είναι από εξακομματική έως οκτακομματική. Και τούτο γιατί το κατώφλι του 3% αγγίζουν η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εκτός μένουν οι ΑΝΕΛ, ενώ ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι η Χρυσή Αυγή είναι μεν τρίτο κόμμα με 6,7%, ωστόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 6%. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Ποτάμι πλασάρεται στην έκτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ.

Δύο ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία αφορούν στις μετακινήσεις ψηφοφόρων και στη συσπείρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κολλημένος» σε χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, της τάξης του 57,2%. Γεγονός που έχει διπλή ανάγνωση: Η θετική για το κόμμα Τσίπρα είναι πως, αν την τελευταία στιγμή αυξηθεί η συσπείρωσή του, θα έρθει άνετα πρώτο κόμμα. Αν, αντιθέτως, μείνει ως έχει, κινδυνεύει από τη Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συσπειρώνει σχεδόν 8 στους 10 ψηφοφόρους του (78,4%), δείχνοντας να έχει αγγίξει «ταβάνι», αν και μπορεί να «τσιμπήσει» από το 9,3% της αδιευκρίνιστης ψήφου την ύστατη στιγμή.

Θετικό επίσης για τη Νέα Δημοκρατία είναι το γεγονός ότι παίρνει μεγάλο μερίδιο των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (το 8,2% κατευθύνεται προς τη «γαλάζια» παράταξη), ενώ, αντίθετα, μόλις το 4,8% μετακινείται προς την Κουμουνδούρου από τη ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» σημαντικά επίσης προς τα αριστερά του, αφού 5,2% των ψηφοφόρων του οδεύουν προς τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ 2% πάνε προς το ΠΑΣΟΚ, 2,1% προς τη Χρυσή Αυγή, 1,7% προς το κόμμα Λεβέντη και 1,5% προς το ΚΚΕ.

Στη δημοσκόπηση της Rass για το iefimerida στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται πεντακάθαρα, αφού το 63,2% εκτιμά ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, έναντι 29% που πιστεύει στην πρωτιά της ΝΔ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση της Rass για το iefimerida.gr ως προς το τι προσδοκούν για την επόμενη ημέρα. Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το 40,2%, ενώ κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θέλει το 37%, με το 19,6% να ζητεί «κάποια άλλη».

Στο «κρας τεστ» μεταξύ των δύο αρχηγών υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Στο ερώτημα «μεταξύ Τσίπρα – Μεϊμαράκη ποιον θα εμπιστευόσασταν για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειάς σας;», ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται καθαρά με 38,3%, έναντι 34,4% του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και 26,1% που επιλέγει «κανέναν».

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 39,3%, έναντι 38,2% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ενώ «κανείς» απαντούν αυθόρμητα οι πολίτες με ποσοστό 19,9%.

Τέλος, στο ερώτημα «μεταξύ Τσίπρα-Μεϊμαράκη ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει τα καλύτερα δυνατά για τον λαό;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 36,8%, έναντι 36,1% του προέδρου της ΝΔ και 25,2% που απαντά κανείς από τους δύο.

Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB

Προβάδισμα μισής μονάδας για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της MRB για το Star, δυο μέρες πριν τις κάλπες. 

Ειδικότερα, στο γκάλοπ της MRB ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 27,4% έναντι 26,9% για τη ΝΔ. 

Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου βάσει της συσπείρωσης, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται σε ΣΥΡΙΖΑ 31,7%, ΝΔ 30,6%, ΧΑ 6,6%, Ποτάμι 6%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ με 5,7%, Ενωση Κεντρώων 4%, Λαϊκή Ενότητα 3,9% και Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,2%.

Προβάδισμα 1,1 μονάδας για ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Marc

Στο 26,2% το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται κατά 1,1 μονάδα της Νέας Δημοκρατίας (25,1%) στη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha. Η ψαλίδα μάλιστα έχει ανοίξει σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση (με κόκκινο χρώμα στον πίνακα).

Στην τρίτη θέση βλέπει η εταιρία δημοσκοπήσεων τη Χρυσή Αυγή με 5,7% με το Ποτάμι να ακολουθεί στο 4,9%. 

Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν 4,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 2,7% και οι ΑΝΕΛ 2,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 17,4%.

Συμπεριλαμβάνοντας την ψήφο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 31,7% έναντι 30,4% για τη ΝΔ. 

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 54,2%, έναντι 23,3% της Νέας Δημοκρατίας. Το 7,9% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, ενώ το 1,4% ότι η ΝΔ θα λάβει την πρωτιά με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα.

Προβάδισμα 3 μονάδων σε ΣΥΡΙΖΑ δίνει γκάλοπ της Public Issue για την Αυγή

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό της εφημερίδας ΑΥΓΗ.

Σύμφωνα με το εύρημα της δημοσκόπησης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 33% έναντι 30 % για τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%, το Ποτάμι με 4,5% και η ΛΑΕ με 3,5%.

Οι Ανελ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό εισδοχής στη Βουλή καθώς λαμβάνουν από 2,5%.

Με βάση το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue η εκτίμηση των εκλογικών εδρών στη νέα βουλή έχει ως εξής:

-ΣΥΡΙΖΑ 139 έδρες

-Νέα Δημοκρατία 79 έδρες

-Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) 22 έδρες

-Χρυσή Αυγή 19 έδρες

-ΚΚΕ 18 έδρες

-Ποτάμι 12 έδρες

και η ΛΑΕ 9 έδρες.

Προβάδισμα για ΝΔ σε δημοσκόπηση της Metrisi

Προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρίας «METRISI» που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα πρωθυπουργού, ενώ η Ν.Δ. φέρεται να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η Ν.Δ. προηγείται με 1,4% και συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% έναντι του 27,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 5,6%, ενώ ακολουθεί με οριακή διαφορά το ΚΚΕ με 5,4%.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 5,1%, το Ποτάμι 4,7%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα καταγράφει ποσοστό 3,2%. Σε απόσταση αναπνοής η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, ενώ εκτός βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ με 2,7%. Κρίσιμη παράμετρος είναι και το 11,7% της συνολικής αδιευκρίνιστης ψήφου, των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, να παίρνει «κεφάλι» από τον κ. Τσίπρα με ποσοστό 32,1% έναντι 31,4% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v