Επενδυτές: Φουντώνουν τα παράπονα για τα capital controls

Σταδιακή τουλάχιστον χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων ζητούν οι Έλληνες επενδυτές, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να αποφευχθούν τα χειρότερα για σειρά εταιρειών και κλάδων. Δυσφορία από στελέχη αμοιβαίων και ασφαλιστικών.

Επενδυτές: Φουντώνουν τα παράπονα για τα capital controls

Έντονη δυσφορία επικρατεί στην εγχώρια επενδυτική αγορά καθώς τρεις μήνες μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (28 Ιουνίου), τίποτε ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τους αρχικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί.

Όσο και αν όλοι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και όσο και αν πιστεύουν πως χρειάζεται σταθερό κλίμα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πολλοί υποστηρίζουν πως οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητα αυστηροί, προκαλώντας εντονότατα προβλήματα σε μια σειρά από κλάδους και στη διαδικασία της ανάπτυξης, γενικότερα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά το «λουκέτο» του Ιουλίου, από τις 3 Αυγούστου έως και σήμερα οι Έλληνες επενδυτές συνεχίζουν να μην έχουν τη δυνατότητα αγορών κάνοντας χρήση των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βλέπουν τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν, χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευθούν πιθανές ευκαιρίες.

«Πρόκειται για ένα ελληνικό χρηματιστήριο στο οποίο ουσιαστικά επιτρέπονται οι συναλλαγές μόνο στους ξένους», σχολιάζει πικρόχολα υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα, οι χρηματιστηριακές εταιρείες καταγράφουν ζημίες και οι απολύσεις στον κλάδο αυξάνονται μέρα με την ημέρα, πέρα φυσικά από τις μειώσεις αποδοχών που συχνά παρατηρούνται σε όσους εργαζόμενους «παραμένουν στις επάλξεις».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς εκφράζουν τη δυσφορία τους για την τρέχουσα κατάσταση, υποστηρίζοντας πως τουλάχιστον κάποια χαλάρωση των περιορισμών θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει και κάθε ημέρα που περνάει, οδηγεί την κατάσταση σε χειρότερα επίπεδα.

Άλλοι αναφέρονται στην άμεση ανάγκη θέσπισης ενός ελάχιστου ποσού με το οποίο κάθε Έλληνας επενδυτής θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για αγορές μετοχών. «Στην πράξη, ούτε οι αγορές θα είναι μεγάλες και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα υπάρξουν κάποια μικροποσά που στο τέλος της ημέρας θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό. Οι φόβοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υπερβολικοί και ατεκμηρίωτοι», υποστηρίζει γνωστός Έλληνας χρηματιστής.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να είναι ελεύθερες οι αγορές σε μετοχές που δεν ανήκουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και στις οποίες η παρουσία των ξένων θεσμικών είναι από οριακή έως μηδενική (άρα φόβος εξαγωγής συναλλάγματος δεν υπάρχει).

Πέρα όμως από τον χρηματιστηριακό χώρο, έντονα είναι τα παράπονα και των ασφαλιστικών εταιρειών από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς, καθώς όχι μόνο απαγορεύεται στους πελάτες να αποκτήσουν νέα προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις, αλλά επιπλέον δεν τους επιτρέπεται να καταβάλουν τις δόσεις στα αντίστοιχα προγράμματα περιοδικών καταβολών που είχαν συνάψει πριν την 26η Ιουνίου, δηλαδή πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων!

Η ουσία είναι πως η ασφαλιστική παραγωγή των τρίτου φετινού τριμήνου είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, πράγμα που πλήττει όχι μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες (λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία προσαρμογής στο Solvency II), αλλά και τους διαμεσολαβούντες (πράκτορες, δίκτυα agency) που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά.

Γκρίνια φυσικά υπάρχει και στον χώρο των ΑΕΔΑΚ, όπου ακόμη και σήμερα απαγορεύεται στους αποταμιευτές και επενδυτές η αγορά νέων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ μόλις πρόσφατα επετράπη η δυνατότητα πώλησης μεριδίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v