Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Απόλυτη κυριαρχία των ισχυρών ομίλων

Απόλυτη επικράτηση των ισχυρών ομίλων αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων κατασκευαστικών στο εξάμηνο του 2007 καθώς το 95% των κερδών και το 50% του τζίρου προήλθε από μόλις 3 εταιρίες. ”Χρυσοφόρες” αποδεικνύονται οι παράλληλες δραστηριότητες, τι μέλλει γενέσθαι με τους ”μικρούς” του κλάδου.

Κατασκευές: Απόλυτη κυριαρχία των ισχυρών ομίλων
του Φώτη Κόλλια

* Ο πλήρης πίνακας με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που κατέγραψαν στο εξάμηνο οι κατασκευαστικές εταιρίες δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Η απόλυτη επικράτηση των ισχυρών ομίλων και η περαιτέρω συρρίκνωση των μικρότερων τεχνικών εταιριών, σε μια περίοδο συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους και αύξησης των εσόδων από παράλληλες δραστηριότητες, αποκαλύπτεται από τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων κατασκευαστικών για το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι (Ελληνική Τεχνοδομική, J&P – ΑΒΑΞ και ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ) κάλυψαν το 50% του συνολικού τζίρου των εισηγμένων τεχνικών εταιριών στο πρώτο εξάμηνο, αλλά και το 95% της συνολικής κερδοφορίας των 17 εταιριών (βλ. πίνακα).

Την ίδια στιγμή που τα καθαρά κέρδη του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική εκτοξεύονταν στα 97 εκατ. ευρώ (κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής στη European Goldfields που ελέγχει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αφού τα λειτουργικά κέρδη ανέρχονταν σε 58 εκατ.) έξι εισηγμένοι εργολήπτες εμφάνιζαν ζημίες.

Για πρώτη φορά, ειδικά για τους τρεις – τέσσερις ισχυρούς του κλάδου, τα κέρδη δεν προήλθαν από τις κατασκευές, αλλά από τις νέες δραστηριότητες όπως η ενέργεια, οι συμβάσεις παραχώρησης και η ανάπτυξη ακινήτων.

Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεισέφερε το 82% των εσόδων του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική για το εξάμηνο, αλλά μόλις το 15% των καθαρών κερδών.

Ο όμιλος ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ είχε έσοδα 154 εκατ. ευρώ από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά κέρδη προ φόρων μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα κέρδη του τομέα παραγωγής ενέργειας έφτασαν τα εννέα εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο.

Ο όμιλος J&P – ΑΒΑΞ, που ενοποιεί πλέον την ΑΘΗΝΑ, είχε στο εξάμηνο κέρδη 12,8 εκατ. ευρώ από τον κατασκευαστικό κλάδο και 13,4 εκατ. από τις συμβάσεις παραχώρησης.

Οι νέες δραστηριότητες αποτελούν ”μαξιλάρι” για τους μεγάλους του κλάδου που βλέπουν τα περιθώρια κέρδους στα δημόσια έργα να εξανεμίζονται. Από το 15% έως 18% την εποχή του ”μαθηματικού τύπου” περιορίζονται πλέον στο 6%.

Όμως, οι μικρότερες εταιρίες δεν έχουν την ίδια πολυτέλεια καθώς διαθέτουν περιορισμένη παρουσία σε τομείς πέραν των κατασκευών.

Έτσι, η μείωση των περιθωρίων αυξάνει τις ζημίες και δυσχεραίνει τη θέση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν και προβλήματα ρευστότητας ή υπερχρέωσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Παντεχνική (που πρόκειται να απορροφηθεί από την Ελληνική Τεχνοδομική). Η εταιρία παρουσίασε στο εξάμηνο ζημίες 32 εκατ. ευρώ με τα έσοδα στα 82 εκατ. Η διοίκηση της εταιρίας παραδέχεται στη λογιστική κατάσταση ότι ”αυξήθηκε το κόστος” σε σειρά μεγάλων έργων που εκτελεί ή παραδίδει όπως το τμήμα Παναγιά – Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, οι χωματουργικές εργασίες στη σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος – Κιάτο, ακόμα και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης…

Ενδεικτικό της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Μοχλός είχε έσοδα 34 εκατ. από την εγχώρια αγορά και κέρδη μόλις 1,5 εκατ., ενώ στη Ρουμανία είχε κύκλο εργασιών 29,7 εκατ. και κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ.

Με ζημίες έκλεισε το εξάμηνο και για τις ΑΕΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, Δομική Κρήτης και Αφοί Μεσοχωρίτη. Στην ΑΕΓΕΚ, η διοίκηση πέτυχε να περιορίσει ελαφρώς τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά βρίσκεται μακριά από την ουσιαστική εξυγίανση της εταιρίας, οι υποχρεώσεις της οποίας αγγίζουν τα 507 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα αυξάνονται και στη ΔΙΕΚΑΤ η οποία έκλεισε το εξάμηνο με ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να προωθεί την πώληση συμμετοχών (π.χ. εταιρίες πετρελαιοειδών σε Βρετανία και Αλβανία).

Η Δομική Κρήτης είχε στο περυσινό εξάμηνο εξωραϊσμένη λογιστική κατάσταση εξαιτίας της πώλησης θυγατρικής εταιρίας από την οποία αποκόμισε περί τα τρία εκατ. ευρώ. Φέτος δεν υπήρχαν κέρδη από πώληση συμμετοχών με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημίες.

Υπήρξαν και εταιρίες που πέρασαν σε κέρδη από τις ζημίες που είχαν εμφανίσει στο περυσινό εξάμηνο, όπως η Intracat, η ΑΤΤΙΚΑΤ και η Μοχλός. Ειδικά η Μοχλός παρουσίασε στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 4,3 εκατ. από ζημίες πέντε εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον οποίο δεν αποκομίζει κανένα κέρδος, για μία ακόμα χρονιά. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση τα έσοδα της Μοχλός από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 114,288 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 114,288 εκατ… Η ίδια εικόνα εμφανιζόταν και πέρυσι. Τα ικανοποιητικά κέρδη της εταιρίας για το φετινό εξάμηνο προέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, κυρίως από την αγορά της Ρουμανίας.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δείχνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν για τους μικρότερους του κλάδου. Γι’ αυτό τον λόγο και εταιρίες όπως οι Παντεχνική, ΑΘΗΝΑ και ΑΤΤΙΚΑΤ βιάστηκαν τους τελευταίους μήνες να μπουν υπό τη σκέπη των ισχυρών ομίλων.

Με τις συνολικές υποχρεώσεις των εισηγμένων κατασκευαστικών στα τέσσερα δισ. ευρώ φαίνεται ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για όσους δεν διαθέτουν ή δεν εξασφαλίσουν άμεσα παρουσία σε τομείς πέραν των δημοσίων έργων.

* Ο πλήρης πίνακας με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που κατέγραψαν στο εξάμηνο οι κατασκευαστικές εταιρίες δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v