Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν τα πρώτα deal για εταιρικά δάνεια

Ρυθμό αποκτούν οι αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων εταιρειών. Ολοκληρώνεται η αναδιάταξη για τις μεγάλες αλυσίδες super market. Ψήνονται deal για ΜΕΒΓΑΛ και Ερρίκος Ντυνάν. Το μοντέλο εκχώρησης management και οι συμπράξεις για μείωση του over capacity.

Κλείνουν τα πρώτα deal για εταιρικά δάνεια

Ρυθμό δείχνουν να αποκτούν, το τελευταίο διάστημα, οι αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων καθώς μετά από δυστοκία μηνών ή και ετών βρίσκονται λύσεις που ικανοποιούν, τόσο τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όσο και τις πιστώτριες τράπεζες.

Λίγο πριν την ανάθεση μελέτης από το ΤΧΣ για τον συντονισμό δράσης στα μεγάλα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων, οι τράπεζες έχουν να επιδείξουν ένα μάλλον ικανοποιητικό αριθμό δρομολογούμενων αναδιαρθρώσεων, σε σχέση πάντα με τις πενιχρές επιδόσεις τους πέρυσι αλλά και το 2014.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα έρχονται από τον κλάδο των μεγάλων αλυσίδων super market. Η Σκλαβενίτης απέκτησε τη Makro, σε μια συμφωνία όπου καταλυτικό ρόλο έπαιξε η αγορά και μίσθωση των ιδιόκτητων ακινήτων της Makro από την Grivalia. Η Βερόπουλος περνά στον έλεγχο της Metro, με τις τράπεζες να επιμηκύνουν τις απαιτήσεις τους σε βάθος ως και 15ετίας, ενώ οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων της Carrefour Μαρινόπουλος βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Πρόκειται για κρίσιμες κινήσεις όχι μόνο γιατί καθιστούν εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά επειδή θα δώσουν καλύτερους χρόνους εξόφλησης σε εκατοντάδες εγχώριους προμηθευτές των αλυσίδων, βελτιώνοντας την ικανότητα εξυπηρέτησης των δικών τους δανείων.

Τέλος, η συγκέντρωση του κλάδου, με την αφαίρεση over capacity, διευκολύνει την ευόδωση εν εξελίξει συζητήσεων με ξένους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση και επανεκκίνηση της ΜΕΒΓΑΛ. Μετά από συζητήσεις μηνών, έχουν καταρχήν αποδεχθεί το σχέδιο του ενδιαφερόμενου private equity fund, Sankaty Bain Capital.

Το σχέδιο προβλέπει την απόκτηση του management της ΜΕΒΓΑΛ από το fund, με στόχο την επαναφορά της γαλακτοβιομηχανίας σε κερδοφορία. Αν το fund κερδίσει το στοίχημα του turn around, προβλέπεται, με βάση προσυμφωνημένους δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας, η είσπραξη success fees από το τίμημα πώλησής της.

Το private equity αναλαμβάνει την υποχρέωση να βάλει φρέσκο χρήμα στη ΜΕΒΓΑΛ, μέσω δανείου πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά ένα μέρος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο, εργαζόμενους, ταμεία και κατά το υπόλοιπο ως κεφάλαιο κίνησης.

Οι τράπεζες θα επιμηκύνουν με τη σειρά τους τον υφιστάμενο δανεισμό (53 εκατ. ευρώ) επίσης στην πενταετία, χωρίς να βάλουν φρέσκο χρήμα.

Το δάνειο που θα δώσει το fund, όπως και μέρος των δανείων που θα επιμηκύνουν οι τράπεζες (σ.σ. περίπου 25 εκατ. ευρώ) θα είναι κύριας εξασφάλισης και θα έχουν προνομιακό δικαίωμα εξ ολοκλήρου εξόφλησης σε περίπτωση πώλησης της εταιρείας.

Η συμφωνία, εφόσον κλείσει, θα στηρίζεται σε ένα business plan, το οποίο μέσω εξαγωγών κυρίως στο γιαούρτι επιδιώκει να οδηγήσει τα EBITDA στα 14 εκατ. ευρώ στην τριετία και στα 20 εκατ. ευρώ στην πενταετία.

Στον κλάδο των κλινικών, η Πειραιώς έχει ξεκινήσει, όπως αποκάλυψε το Iatronet, τη διαδικασία για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν (σ.σ. Ημιθεα), αναθέτοντας στην PriceWaterhouseCoopers τον ρόλο συμβούλου πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί δύο προσφορές. Η μία είναι της μαιευτικής κλινικής Ρέα και η άλλη της Ευρωκλινικής, που συσπειρώνει, όμως, μέσω πλέγματος μετοχικών και όχι μόνο συνεργασιών και άλλους παίκτες του κλάδου.

Η πρόταση της Ευρωκλινικής προβλέπει την αγορά της εταιρείας που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν με πολυετή μίσθωση του κτιρίου, που θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς. Το πλεονέκτημα που διαθέτει η πρόταση είναι ότι οδηγεί σε μείωση της υπερβάλλουσας δυναμικότητας που εμφανίζει ο κλάδος στο Λεκανοπέδιο.

Παρότι η Πειραιώς απέκτησε τα δάνεια του Ντυνάν με μεγάλες προβλέψεις, εξόφλησε εν συνεχεία ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και έβαλε κεφάλαιο κίνησης για να δουλέψει το νοσοκομείο. Με βάση τα παραπάνω, η αγορά υπολογίζει το τίμημα που ζητάει η τράπεζα γύρω στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Αν βέβαια το κτίριο εξαιρεθεί της πώλησης και ενοικιαστεί με πολυετή σύμβαση, τα νούμερα αλλάζουν σημαντικά.

Οι τελικές συζητήσεις για το Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να καταλήξουν εντός Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v