Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στενό μαρκάρισμα» των δανειστών για 19 ιδιωτικοποιήσεις

Ολα τα κρατικά ακίνητα αλλά και συμμετοχές Δημοσίου σε επιχειρήσεις στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. «Προαπαιτούμενα» η έγκριση της συμφωνίας για Ελληνικό και η προώθηση της απαιτούμενης νομοθεσίας για τη Fraport. Οι απαιτήσεις για τα λιμάνια.

«Στενό μαρκάρισμα» των δανειστών για 19 ιδιωτικοποιήσεις

Η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με βάση την τελευταία έκδοση του κειμένου.

Ταυτόχρονα, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ως προαπαιτούμενη η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία εκτός από ακίνητα που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, θα μεταφέρεται στο νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και η "ιδιοκτησία (legal ownership) όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Δημοκρατίας με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν, ειδικά όταν υπάρχουν εμπόδια στη μελλοντική εμπορική αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, όπως στις περιπτώσεις των παραλιακών ακινήτων, αρχαιολογικών χώρων, κλπ", καθώς και μια αρχική λίστα προς πώληση κρατικών εταιρειών που σήμερα δεν ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ.

Προβλέπεται, επίσης, και η αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να προχωρήσει η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο καλείται, επίσης, η κυβέρνηση να έχει προωθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταστήσουν λειτουργική τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ).

Στο κείμενο αναφέρεται πως το Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έχει εγκρίνει από τη Μεγάλη Τρίτη (26 Απριλίου) το ανανεωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan) το οποίο περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η έγκριση έγινε χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το Ταμείο. Στόχος του προγράμματος είναι η άντληση (εξαιρουμένων των εσόδων από πώληση τραπεζικών μετοχών) 2,5 δισ., 2,2 δισ. και 1,1 δισ. για τα έτη 2016, 2017 και 2018. Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνεται, μάλιστα, ως συμπλήρωμα στο κείμενο της συμφωνίας, όπως αναφέρεται σχετικά.

Στον κατάλογο δεν θα περιλαμβάνονται, φυσικά, οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις που λέει πως θα προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου.

Μεταξύ των προαπαιτούμενων για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι να εγκριθεί και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει 19 περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα η σχετική απόφαση, μαζί με το Asset Development Plan πρέπει να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ανανεώνεται σε εξαμηνιαία βάση με ταυτόχρονη επανέγκρισή του από το ΚΥΣΟΙΠ.

Προαπαιτούμενα θεωρούνται, επίσης, η υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας (MoU) με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα υπό την Fraport, η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού δημοσίου ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ. Συμφωνείται επίσης η δημιουργία ομάδας εργασίας η οποία και θα καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ώστε να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες πώλησης του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2016. Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ώστε να λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων στον Προμαχώνα θεωρείται, επίσης, προαπαιτούμενο ώστε να προχωρήσει η παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Παράλληλα το Δ.Σ. της Εγνατία Οδός ΑΕ καλείται να συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς για τη ρύθμιση του δανεισμού εντός διμήνου. Η προώθηση της νομοθεσίας για την ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) και ο καθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων.

Οπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Euro2day.gr, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται πως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο νέο ταμείο εγγυοδοσίας (ιδιωτικοποιήσεων), αλλά και η κατανομή τους μεταξύ των πυλώνων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΕΤΑΔ και «πακέτο» πρόσθετων κρατικών συμμετοχών).

Τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση και οι θεσμοί πρέπει να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, τα οποία στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η επιλογή των μελών του Δ.Σ. θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Τον επόμενο μήνα θα επιλεγούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των πυλώνων του νέου ταμείου, «με την εξαίρεση του ΤΧΣ», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Αναφέρεται, επίσης, πως «το ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο». Η σύσταση του νέου ταμείου, στο οποίο θα μεταφερθούν η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και το ποσοστό του Δημοσίου σε κρατικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται, μάλιστα, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v