ΔΕΣΦΑ: Συζητήσεις Σκουρλέτη-Socar για την πώληση του 17%

Η Socar δεν έχει βρει ακόμη τους επενδυτές που θα αγοράσουν το 17% του ΔΕΣΦΑ. Φαίνεται να έχει παγώσει το αρχικό ενδιαφέρον από βελγική, ισπανική και ιταλική εταιρία. Την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις του υπουργού Ενέργειας με στελέχη της αζέρικης εταιρίας.

ΔΕΣΦΑ: Συζητήσεις Σκουρλέτη-Socar για την πώληση του 17%
Συνάντηση με ανώτατα στελέχη της Socar, θα έχει την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rovnag Abdullayev, η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο των εγκαινίων των έργων κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία. Παρά τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στη μεταβίβαση για πάνω από δύο χρόνια, μετά τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον πλειοψηφικό έλεγχο (66%) του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία, η διοίκηση της τελευταίας εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού 49% του ΔΕΣΦΑ, μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο 17% σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη στο πρακτορείο Ρόιτερς, η αζέρικη εταιρεία δεν έχει βρει ακόμη τους επενδυτές που θα αγοράσουν το 17%. Σημειώνεται ότι το αρχικό ενδιαφέρον από βελγική, ισπανική και ιταλική εταιρεία φαίνεται να έχει «παγώσει», κυρίως λόγω της πρόθεσης της ελληνικής πλευράς να διαφοροποιήσει έστω και προσωρινά τον μηχανισμό καθορισμού των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, προκειμένου να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, το οποίο ανήκει στον ΔΕΣΦΑ.

Τέλος να σημειωθεί ότι με αφορμή τα εγκαίνια των έργων κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, την προσεχή Τρίτη, ο Έλληνας υπουργός θα έχει συναντήσεις με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα όπως και εκπροσώπους της ιταλικής Edison της αμερικανικής Cheniere και της Gastrade (Ομ. Κοπελούζου) τόσο για την προώθηση του (κάθετου) ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα συνδεθεί και με τον αγωγό ΤΑΡ, όσο και για την εξέταση της δυνατότητας υλοποίησης του πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η Gastrade.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v