Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι οι στόχοι της EBRD στην Ελλάδα

Ο κ. Άλκης Δρακινός αναλύει τους στόχους της EBRD στην ελληνική αγορά. Τα πεδία δράσης, οι μέχρι τώρα επενδύσεις και η δυνατότητα συμβολής στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Ποιοι οι στόχοι της EBRD στην Ελλάδα

Στους στόχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Άλκης Δρακινός, στέλεχος της EBRD, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του 11ου RED Forum με τίτλο «Γεφυρώνοντας το χάσμα».

Η EBRD έχει υλοποιήσει επενδύσεις 107 δισ. ευρώ σε τριάντα χώρες ανά τον κόσμο (9,4 δισ. ευρώ το 2015) σε μια σειρά από κλάδους, με τον χρηματοοικονομικό τομέα να συμμετέχει με ποσοστό 36,7%.

Πρόκειται για μια αναπτυξιακή τράπεζα με κρατικά κεφάλαια, στόχος της οποίας είναι η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Η τιμολόγηση των επενδύσεων γίνεται με όρους αγοράς και στόχος της δεν είναι απαραίτητα η μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η παρουσία της EBRD στην Ελλάδα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015 και από τότε μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στη χώρα 390 εκατ. ευρώ σε οκτώ projects. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στις επανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και στις επιχειρήσεις ΟΤΕ, DECA, Energean και Ευρωπαϊκή Πίστη (ασφαλιστική, αγοράζοντας μέρος της συμμετοχής του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς).

Σύμφωνα με τον κ. Δρακινό, οι βασικοί στόχοι της EBRD στην Ελλάδα είναι:

α) Η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Βλέψεις υπάρχουν και στον τομέα τουρισμού-περιουσίας, όπου -όπως αναφέρθηκε- «οι πρώτοι καρποί πιθανόν να μην αργήσουν».

β) Η στήριξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

γ) Η τοποθέτηση στον χώρο των υποδομών (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ΣΔΙΤ).

Η συμβολή της EBRD μπορεί επίσης να είναι σημαντική και στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, κυρίως των μεγάλων εταιρειών. Ειδικότερα, μέσα από την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, μπορούν να εξυγιανθούν αρκετές επιχειρήσεις.

Αρκετά τέτοια παραδείγματα έχουν υπάρξει και στο εξωτερικό, όπου η τοποθέτηση της EBRD συνοδεύτηκε από τη μεταβολή των όρων του δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες και έτσι εταιρείες που είχαν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κατάφεραν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v