Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «μάχες» για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας

Αρκετές εισηγμένες εταιρίες καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες. Θετικές προοπτικές για τον κλάδο βλέπουν οι ξένοι στην Ελλάδα. Τι «παίζει» για Επίλεκτο, Κλωστ. Ναυπάκτου, Ελληνική Υφαντουργία και ΕΝΚΛΩ.

Νέες «μάχες» για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας

Την ώρα που άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να επενδύουν εκ νέου στην κλωστοϋφαντουργία και η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο στο 20% του ΑΕΠ έως το 2020, στην Ελλάδα συνεχίζονται οι «μάχες» για το μέλλον του κλάδου, καθώς:

• Οι εταιρίες που έχουν απομείνει στην αγορά εξακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια να υποχρεώνονται σε ζημιογόνα αποτελέσματα.

• Το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος, το υψηλά επιτόκια και η ελλιπής χρηματοδότηση εμποδίζουν την ανάκαμψη της δραστηριότητας.

• Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν φωνές που πιστεύουν στο μέλλον του κλάδου, αρκεί κυβέρνηση και τράπεζες να δουν τα πράγματα κάτω από μια άλλη οπτική.

Το Euro2day.gr έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν σε εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Deutsche Bank που αναφέρονται στις θετικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ιδίως μετά τη βελτίωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος).

Έτσι, μέσα στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας, πολλές και σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Ειδικότερα, ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρίας Επίλεκτος, δηλώνει: «Προσπαθούμε να διατηρούμε το πελατολόγιό μας, να το εξυπηρετούμε με συνέπεια και να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του. Αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα, γιατί δίνουν οξυγόνο σε μια επιχείρηση. Δυστυχώς όμως, από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας δεν ευνοούν τα κοστολόγιά μας, με αποτέλεσμα να είναι και αυτή η χρονιά ζημιογόνος. Η εξέλιξη αυτή θα μας φέρει μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις, για τις οποίες θα μιλήσουμε μόνο όταν ληφθούν».

Από την πλευρά της, η -επίσης εισηγμένη- Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έθεσε στις αρχές του 2015 εκ νέου σε λειτουργία την παραγωγική της μονάδα στην Αιτωλοακαρνανία και κάπου προς το τέλος της φετινής χρονιάς θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο να υλοποιήσει επένδυση με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του κλωστηρίου (οικονομίες κλίμακας) και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της.

Θέμα λίγων μηνών επίσης δείχνει να είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής Υφαντουργίας και των πιστωτριών τραπεζών, με στόχο τη σταδιακή επαναλειτουργία του ομίλου. Η διοίκηση της εταιρίας έχει εκφράσει κατά το παρελθόν τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για το θέμα και η αγορά αναμένει τις εξελίξεις.

Ανοιχτό επίσης παραμένει το θέμα της επαναλειτουργίας τριών μονάδων της πάλαι ποτέ Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Οι πρώην εργαζόμενοι της εταιρίας έχουν υποβάλει το σχετικό business plan, το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται πως καταρχήν υποστηρίζει πολιτικά, αλλά που δεν προχωράει μέχρι στιγμής κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν συναινέσει οι πιστώτριες τράπεζες.

Πάντως, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος καθώς -εκτός των άλλων- η ημερομηνία αναστολής του πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας λήγει στο τέλος Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v