Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράβηξε «άσσο» ο τουρισμός στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Γύρισαν σε θετικό έδαφος οι κρατήσεις για Ελλάδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ποιες χώρες πήραν τη σκυτάλη της ανόδου, ποιες καταγράφουν πτώση. Το comeback της Γερμανίας. Τι δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος κρατήσεων Amadeus.

Τράβηξε «άσσο» ο τουρισμός στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Ένα καλό «φύλλο» αναζητούσε ο ελληνικός τουρισμός για να κερδίσει την παρτίδα-θρίλερ της φετινής τουριστικής περιόδου. Και όχι μόνο του «ήρθε» τον Ιούλιο, αλλά ήταν και άσος!

Αν, όμως, η εντυπωσιακή αύξηση των κρατήσεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο θα είναι αρκετή για να οδηγήσει τον ελληνικό τουρισμό σε νέα ρεκόρ θα κριθεί κυριολεκτικά στο «νήμα» τερματισμού της φετινής κούρσας. Με την επιπλέον προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο απρόοπτο που θα διαταράξει την ισχυρά ανοδική πορεία των κρατήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τα οποία προέρχονται από το σύστημα αεροπορικών κρατήσεων Amadeus σχεδόν όλες οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού κατέγραψαν τον Ιούλιο αύξηση ζήτησης έναντι του Ιουλίου του 2015 από 1,9% (Γερμανία) έως και 22,5% (Πολωνία).

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου οι οποίες εξακολουθούσαν να κινούνται ισχυρά πτωτικά σημειώνοντας υποχώρηση 8,8% και 17% αντίστοιχα κατά τον ίδιο μήνα.

Σε σχόλιο που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης εκτίμησε πως: «η ισχυρή ζήτηση τελευταίας στιγμής προϊδεάζει, πλην απροόπτου, για ένα ιδιαίτερα καλό, τουριστικά, επόμενο τρίμηνο». Με ότι αυτό συνεπάγεται για το ποιος θα πληρώσει το γεύμα-έπαθλο στο στοίχημα που έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αποδέχθηκε ο Α. Ανδρεάδης για νέες επιδόσεις ρεκόρ του τουρισμού φέτος.

Η μεταστροφή εκτιμήσεων από τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ βασίζεται, προφανώς, στο αυξημένο ειδικό βάρος που έχουν στον ελληνικό τουρισμό οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν στην Ελλάδα στο τετράμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έναντι του πρώτου πενταμήνου. Τα στοιχεία της Amadeus επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση των παραγόντων του τουρισμού πως η φετινή σεζόν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Οι οποίες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να ανατρέψουν πλήρως τα αρνητικά δεδομένα του πρώτου εξαμήνου.

Το ισχυρό «ντεμαράζ» κρατήσεων στην τελική ευθεία της φετινής σεζόν αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα στοιχεία ζήτησης της Amadeus. Από αυτά προκύπτει πως από τις έντεκα βασικές ευρωπαϊκές αγορές της Ελλάδας τον Μάϊο κατέγραφαν πτώση οι επτά, τον Ιούνιο οι πέντε από αυτές και τον Ιούλιο δύο.

Ένας από τους λόγους που έφερε χαμόγελα στους ανθρώπους του τουρισμού είναι το «γύρισμα» της Γερμανικής αγοράς από αρνητικό σε θετικό έδαφος. Το γεγονός ίσως αποδειχθεί κομβικό τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος καθώς οι κρατήσεις από τη Γερμανία κινούνταν συνεχώς πτωτικά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο!

Ένας άλλος είναι η εξέλιξη της ζήτησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκφράζονταν πολλοί φόβοι για το πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί ταξιδιώτες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Amadeus, η αγορά του Ην. Βασιλείου κινείται ισχυρά ανοδικά για την Ελλάδα από την αρχή του χρόνου χωρίς να επηρεαστεί, πρακτικά καθόλου, από την απόφαση για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την αγορά της Ρωσίας καθώς επιβεβαιώνονται τα περιορισμένα κέρδη του ελληνικού τουρισμού παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο με περίπου 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες φέτος. Τα οφέλη στους πρώτους τρεις μήνες ήταν απειροελάχιστα ενώ το αλαλούμ που προκλήθηκε το Πάσχα με τις νέες βίζες αποτυπώθηκε στη μείωση 1,6% που καταγράφηκε τον Μάιο. Μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκε «πλημμυρίδα» Ρώσων τουριστών το 2013 και αποτέλεσε τη βάση γα τα διαδοχικά ρεκόρ του τουρισμού της τελευταίας τριετίας. Επιπλέον, η αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούνιο (+1,6%) και τον Ιούλιο (+3,9%) χαρακτηρίζονται οριακή από παράγοντες του χώρου καθώς η σύγκριση γίνεται με τους αντίστοιχους μήνες του 2015 που ήταν η χειρότερη χρονιά της τελευταίας περιόδου.

Παρά το εντυπωσιακό comeback του Ιουλίου, ωστόσο, τέσσερις από τις έντεκα κύριες ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού εμφανίζονται να καταγράφουν πτώση ζήτησης στο σύνολο του πρώτου επταμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Amadeus. Η μια, μάλιστα, από αυτές (Γαλλία) είναι η τρίτη μεγαλύτερη για την Ελλάδα.

Το «σασπένς» της φετινής περιόδου φαίνεται πως θα διατηρηθεί μέχρι τέλους καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Amadeus πτώση εξακολουθούσε να καταγράφει στο επτάμηνο η ζήτηση από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ολλανδία.

Οι απώλειες από τις πιο πάνω τέσσερις αγορές, ωστόσο, δείχνουν να υπερκαλύπτονται από τη σημαντική άνοδο στις αγορές της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Ιταλίας και της Σκανδιναβίας.

Ας σημειωθεί πως τα πιο πάνω στοιχεία αφορούν αεροπορικές μετακινήσεις οι οποίες, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 70% των ξένων επισκεπτών που φθάνουν στη χώρα μας. Έτσι, οι τελικές, φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού θα επηρεαστούν και από την εξέλιξη του οδικού τουρισμού. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους Τούρκους ταξιδιώτες που θα έλθουν, τελικά, στην Ελλάδα μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v