Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κοινωνικός απολογισμός» και αναπτυξιακό σχέδιο 3ετίας στο μείγμα ΔΕΘ

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς, τι θα προτείνει στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών στο Παρίσι. Αποτίμηση του «παράλληλου προγράμματος» και πρόταση για την οικονομία στη ΔΕΘ. Νέα προσπάθεια για γενναία ρύθμιση χρεών. Συντονισμός για τις επενδύσεις.

«Κοινωνικός απολογισμός» και αναπτυξιακό σχέδιο 3ετίας στο μείγμα ΔΕΘ

Υπουργοί και κυβερνητικοί επιτελείς καλούνται να μοντάρουν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου: το δίπτυχο ανάπτυξη-επενδύσεις και τις παρεμβάσεις στο κοινωνικο-οικονομικό πεδίο.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι (εξακολουθούν να) αναζητούνται πόροι για τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους οικονομικά αδυνάμους, το Μαξίμου ξεκόβει κάθε περιθώριο για «παροχές σε χρήμα» και επικεντρώνει στην έμμεση ανακούφιση μέσω θεσμικών παρεμβάσεων.

Για παράδειγμα, ένα από τα νομοσχέδια που προγραμματίσθηκε (στο χθεσινό άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο) να φτάσουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα θα προέλθει από το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα αφορά στη δικαστική αρωγή προς αδύναμους οικονομικά πολίτες.

Ενα άλλο, για την «κοινωνική προστασία», που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, θα αφορά στο σύνολο των ευάλωτων ομάδων: άποροι, απροστάτευτα παιδιά (με αλλαγή του νόμου περί υιοθεσίας-αναδοχής), άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι (νέα δομή για τη «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.) και άστεγοι.

Γι' αυτή την τελευταία κατηγορία ετοιμάζεται «Φορέας μικρής περιουσίας του Δημοσίου» στον οποίον θα ενταχθούν τα διάσπαρτα και αναξιοποίητα διαμερίσματα, τα οποία θα δοθούν στους άστεγους αφού επισκευαστούν από ομάδες άνεργων μηχανικών και οικοδόμων (σ.σ. επί πληρωμή).

«Να διατηρήσουμε τις πολλές δόσεις»

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να διερευνήσει τη δυνατότητα να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση η διατήρηση των πολλών δόσεων (ακόμη και των 100, ει δυνατόν) για εξόφληση οφειλών στο Δημόσιο.

Το βασικού "ατού" σ' αυτή την προσπάθεια είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας που διαπιστώθηκε το προηγούμενο διάστημα, η οποία, κατά τους αρμοδίους, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις 100 δόσεις.

Το ζήτημα της κοινωνικής αξιοποίησης του «περισσεύματος» από τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, πάντως, παραμένει ζητούμενο: ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον Μάιο το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με πρώτη "προίκα" τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015, ωστόσο η ενεργοποίησή του δεν μπορεί να γίνει πριν οριστικοποιηθεί η δημοσιονομική εικόνα τον Οκτώβριο.

Το Ταμείο αυτό θεωρείται βασικό συστατικό της «δίκαιης ανάπτυξης» (που θα είναι το κυβερνητικό «σλόγκαν» στη ΔΕΘ), με τη δέσμευση «το πλεόνασμα να πηγαίνει στην κοινωνία».

Επενδυτικός συντονισμός

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει υπουργικός συντονισμός για τα επενδυτικά πλάνα, ώστε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να οριστικοποιηθούν χρονοδιαγράμματα, προτεραιότητες, προγράμματα και νομικό πλαίσιο «όπου χρειάζεται».

Σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό έργο, «πάει πίσω» το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» καθώς συνεχίζεται η (πολύμηνη) σχετική συζήτηση με τους δανειστές. Ενώ στις καλένδες φαίνεται να καταλήγει η έτερη διαφημισμένη νομοθετική ρύθμιση για την «εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» καθώς... προσέκρουσε στην άρνηση των δανειστών.

Απολογισμός του «παράλληλου προγράμματος»

Οπως φάνηκε από τη χθεσινή, τρίωρη συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει «επιθετικό απολογισμό» του κυβερνητικού έργου μετά τις εκλογές του περσινού Σεπτεμβρίου.

Οι πληροφορίες τον θέλουν να αποτιμά «κεφάλαιο προς κεφάλαιο» το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που αποτέλεσε την προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στο κοινωνικό πεδίο.

Από τη μέχρι τώρα προετοιμασία των επιτελών του, προκύπτει ότι στη διάρκεια αυτού του χρόνου «ψηφίσθηκαν 81 νομοσχέδια και 90 τροπολογίες με κοινωνικό πρόσημο».

Για μείζονα θέματα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ετοιμάζεται η αντικατάστασή του από άλλο, «δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας», που θα εξαιρεί τις χαμηλές αξίες και θα υπολογίζει τα εισοδήματα που προκύπτουν ή δεν προκύπτουν από αυτήν (ξενοίκιαστα διαμερίσματα).

Οι προτάσεις Τσίπρα στο Παρίσι

Οσο για την αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι, η κυβέρνηση τη θεωρεί «πολύ σημαντική» καθώς το ζητούμενο είναι να εμφανισθούν οι Σοσιαλιστές ηγέτες με κοινή γραμμή στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα (16 Σεπτεμβρίου), που θα έχει θέμα «την ΕΕ μετά το Brexit».

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Τσίπρα να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας».

Μεταξύ αυτών, η θεσμοθέτηση κανόνων στα πρότυπα της δημοσιονομικής πειθαρχίας (π.χ. όπως υπάρχει το όριο 3% για τα ελλείμματα, να θεσμοθετηθεί όριο για την «ανεκτή» ανεργία στις χώρες-μέλη, με αντίστοιχες κυρώσεις όταν υπάρχει υπέρβαση), ή η εξαίρεση από τους δημοσιονομικούς στόχους των εθνικών συμμετοχών στα διαρθρωτικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v