Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Πάνω από 20 εκατ. τα έσοδα από διεθνείς διασυνδέσεις

Το συγκεκριμένο ποσό βρίσκεται στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2015, δηλαδή στα 23,3 εκατομμύρια. Τα τέλη που καταβάλλουν οι χρήστες του δικτύου για εισαγωγές από τη Βουλγαρία παραδοσιακά εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

ΑΔΜΗΕ: Πάνω από 20 εκατ. τα έσοδα από διεθνείς διασυνδέσεις

Στα 22,6 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, από τα δικαιώματα χρήσης των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας.

Το ποσό αυτό βρίσκεται στα επίπεδα του δεύτερου εξαμήνου του 2015 (23,3 εκατομμύρια), ενώ συνεχίζει να απέχει από τη μεγάλη έξαρση του β' εξαμήνου 2014 και στη συνέχεια του α' εξαμήνου του 2015, όταν εκτοξεύθηκαν στα 30,6 και 34 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Τα τέλη που καταβάλλουν οι χρήστες του δικτύου για εισαγωγές από τη Βουλγαρία παραδοσιακά εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και το πρώτο εξάμηνο αντιστοιχούσαν σε 7,05 εκατομμύρια και ακολουθούν οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Ιταλία με 5,8, 4,3 και 4,01 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως.

Οι επιβαρύνσεις των χρηστών διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα των δημοπρασιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και των προσφορών των χρηστών για βραχυχρόνιες δεσμεύσεις χωρητικότητας.

Έτσι, κατά μέσο όρο, οι υψηλότερες χρεώσεις καταβλήθηκαν στις εισαγωγές από Αλβανία καθώς διαμορφώθηκαν σε 7,87 ευρώ η μεγαβατώρα, και ακολουθούν οι χρεώσεις για εισαγωγές από Βουλγαρία με 6,11 ευρώ, την ΠΓΔΜ με 5,49 ευρώ και την Ιταλία με 4,84 ευρώ. Τα χαμηλότερα τέλη, από μηδενικά έως μισό ευρώ η μεγαβατώρα, αντιστοιχούν σε εξαγωγές προς τις ίδιες αυτές χώρες, καθώς στην πραγματικότητα δεν γίνονται εξαγωγές παρά μόνο ευκαιριακά και για ελάχιστες ποσότητες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι καθαρές εισαγωγές (εισαγωγές μείον εξαγωγές) ηλεκτρικής ενέργειας κάλυψαν το 21% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (ηπειρωτικό σύστημα), ενώ ήταν μειωμένες κατά 12% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 30% της ζήτησης.

Η πορεία των εισαγωγών, που εκτινάχθηκαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, επηρεάστηκε δραστικά μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ στη συνέχεια η μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατέστησε ανταγωνιστική την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v