Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Γιατί η Ελλάδα προσελκύει ξανά τους ξένους

Οι παλαιότερες ανησυχίες τους έχουν μετριαστεί και οι θυγατρικές των ξένων ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν τώρα αποφασισμένες να παραμείνουν στην ελληνική αγορά και να επενδύσουν περαιτέρω. Ποιοι λόγοι τους οδήγησαν σε αλλαγή στάσης.

Ασφάλειες: Γιατί η Ελλάδα προσελκύει ξανά τους ξένους

Οι γνωρίζοντες τον ασφαλιστικό κλάδο, θυμούνται τα σενάρια παλαιότερων ετών για την αποχώρηση της ING, ή και άλλων ξένων ομίλων από την ελληνική αγορά. Κάποιοι μάλιστα περίμεναν κάτι τέτοιο προκειμένου να έρθουν εκείνοι σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς στον τομέα του bancassurance.

Σήμερα, η NN (όπως μετονομάστηκε η ING) έχει περάσει στην πρώτη θέση στον κλάδο ζωής, μετά το περυσινό πολύ επιτυχημένο λανσάρισμα των επενδυτικών της προϊόντων (ευνοούνται και από το περιβάλλον των capital controls), ενώ παράλληλα αναμένει κερδοφόρο αποτέλεσμα το 2016.

Η ουσία είναι πως η νέα πρόεδρος της ΝΝ Μαριάννα Πολιτοπούλου διεμήνυσε την πρόθεση του μητρικού ολλανδικού ομίλου να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς άλλων εταιρειών.

Η NN όμως δεν είναι ο μόνος ξένος «παίκτης» που βλέπει πλέον με καλό μάτι την ελληνική αγορά, παρά τους κινδύνους που εξακολουθεί να παρουσιάζει η οικονομία και παρά την αρνητική κυβερνητική στάση σε μια σειρά θεσμικών αιτημάτων του κλάδου (πχ δεύτερος πυλώνας και υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών).

Ήδη στις αρχές του έτους η καναδική Fairfax κατέβαλε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τίμημα, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία του Ομίλου Eurolife από την Eurobank.

Μέσα στο καλοκαίρι επίσης, οι Γερμανοί του ομίλου ERGO έδωσαν το τελικό ΟΚ (μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις) προκειμένου να εξαγοράσουν την ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον, φέτος η EBRD απέκτησε το 15% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης. Όσο και αν η κίνηση αυτή είχε και «θεσμικό χαρακτήρα» είναι βέβαιο πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανασυγκρότησης δεν θα τοποθετούσε κάπου τα λεφτά της, χωρίς να έχει διερευνήσει το θέμα διεξοδικά και με τη διάθεση να... χάσει.

Τέλος, σε κατά καιρούς αναφορές τους, παράγοντες ξένων ασφαλιστικών εταιρειών (πχ Interamerican, Generali, AXA, Allianz, Groupama) όχι μόνο διαψεύδουν οποιαδήποτε σκέψη για αποχώρηση, αλλά αντίθετα ανακοινώνουν σχέδια ενίσχυσης της θέσης τους στην τοπική αγορά, αφήνοντας ακόμη και ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαγορές άλλων εταιρειών ή χαρτοφυλακίων.

Γενικότερα, οι διοικήσεις των πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων αισθάνονται σήμερα αρκετά πιο βολικά σε σύγκριση με τη διετία 2012-2013, καθώς:

• Οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα καταφέρνουν να σημειώσουν ικανοποιητική κερδοφορία από το 2013 έως και σήμερα (βλέπε αποτελέσματα πρώτου φετινού εξαμήνου) και δεν λείπουν μάλιστα εκείνες που μοιράζουν στους μητρικούς ομίλους σημαντική ρευστότητα μέσω μερισμάτων ή/και επιστροφών κεφαλαίου. Ειδικότερα μέσα στο 2015 η ERGO Ζημιών σημείωσε προ φόρων κέρδη 35,5 εκατ. ευρώ, η Interamerican Ζημιών 26,6 εκατ., η Interamerican Ζωής 23,5 εκατ., η AXA 20 εκατ. ευρώ, η Generali 11,5 εκατ. ευρώ, η Groupama 10,6 εκατ., η Allianz 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ ζημία κατέγραψε η NN Hellas.

• Ευελπιστούν ότι τελικά η Ελλάδα θα αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, αφού η οικονομία της κατάφερε να αντέξει μετά το PSI του 2012 και την επιβολή των capital controls του 2015. Δεν είναι τυχαίο πως σε αρκετές περιπτώσεις, οι θυγατρικές των ξένων πολυεθνικών είναι εκείνες που λειτουργούν με επιθετικό marketing (χωρίς να εξαιρείται και η επιθετική τιμολόγηση...) προκειμένου να κερδίσουν μερίδια σε αγορές που εκείνες θεωρούν υποσχόμενες.

• Η ασφαλιστική δραστηριότητα παρουσιάζει εμφανείς προκλήσεις και στις χώρες της Ευρώπης, λόγω του περιβάλλοντος των αρνητικών επιτοκίων.

• Πιστεύουν πως αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ανακάμψει, τότε οι ανοδικές προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες και το δυνητικό ποσοστό ανόδου θα είναι ανώτερο από εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προγράμματα-«φιλέτα» θεωρούνται τα συνταξιοδοτικά και τα υγείας, ενώ μεγάλες προοπτικές διανοίγονται και στις γενικές ασφαλίσεις.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως οι ξένοι παραγνωρίζουν τον κίνδυνο της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο σχεδόν των επενδυτικών τους τοποθετήσεων βρίσκεται τοποθετημένο στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι εγχώριες καταθέσεις προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια και τα ελληνικά ομόλογα δίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις (yields).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v