Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Ποιους και πώς «καίει» το πολυνομοσχέδιο

Τι αλλάζει στις εισφορές αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών καταλυμάτων. Πώς διαμορφώνονται οι εισφορές υγείας των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων για το 2016 και το 2017. Πόσο θα κοστίζει η εξαγορά πλασματικών ετών.

Ασφαλιστικό: Ποιους και πώς «καίει» το πολυνομοσχέδιο

Τρεις αλλαγές που ανατρέπουν εκ νέου τα δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Στην πράξη, ανατρέπει διατάξεις του πρόσφατου νόμου Κατρούγκαλου, για το ύψος των εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αλλάζει και τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αγρότες και νέοι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας. Από 1/1/2017 όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του του εισοδήματός τους για παροχές υγείας. Μάλιστα, καταργείται και η δυνατότητα για υπολογισμό των συγκεκριμένων εισφορών στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού.

Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%, για να αυξηθούν στο 6,95% το 2017. Ειδικότερα, οι εισφορές υγείας του τρέχοντος έτους, που θα πληρωθούν το α' εξάμηνο στα τέλη του 2016 και το β' εξάμηνο τον Ιούνιο του 2017, υπολογίζονται στο 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος κάθε ασφαλιστικής κλάσης και όχι στο 2,75%, όπως συνέβαινε το 2015. Για το δεύτερο 6μηνο του 2016 (που πληρώνεται το καλοκαίρι του 2017), οι εισφορές παραμένουν σταθερές. Αντίθετα από 1/1/2017 καταργούνται και οι ισχύουσες σήμερα ασφαλιστικές κλάσεις και οι εισφορές συνδέονται με το καθαρό φορολογητέο εισόδημα όπως για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Χωρίς έκπτωση στις εισφορές υγείας μένουν και οι νέοι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί κ.λπ.), οι οποίοι όμως διατηρούν τις πρόνοιες του νόμου Κατρούγκαλου για τις εισφορές κύριας ασφάλισης.

Έτσι, από 1/1/2017 οι ασφαλισμένοι σήμερα στο ΕΤΑΑ με έναρξη επαγγέλματος από 0 έως και 5 θα πληρώνουν 6,95% του εισοδήματός τους (καθαρό φορολογητέο) για υγεία, όπως όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες. Αντίθετα διατηρούν την έκπτωση που είχε προβλεφθεί για την κύρια σύνταξη. Θα καταβάλλουν για τα πρώτα δύο έτη το 14% του εισοδήματός τους και για τα τρία επόμενα το 17%, πριν φτάσουν να πληρώνουν το 20%.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων (κάτω από 5 δωμάτια) θα καταβάλλουν εισφορές από 1/1/2017 της τάξης του 26,95% επί του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία. Η διάταξη τους απεντάσσει από τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 2.000 κατοίκους, και οι οποίοι εξακολουθούν να ασφαλίζονται "με καθεστώς ΟΓΑ", ήτοι οδηγούνται σταδιακά έως το 2022 στην αύξηση των εισφορών στο 20% για κύρια σύνταξη και έως το 2019, στο 6,95% για υγεία.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (περίπου 2.000 ξενοδόχοι και 1.500 ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων) από την 1η Ιανουαρίου του 2017 θα ασφαλίζονται "με καθεστώς ΟΑΕΕ" και όχι ΟΓΑ, ήτοι θα καταβάλλουν εισφορές 26,95%.

Με άλλη διάταξη στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου με τα προαπαιτούμενα, η έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών ορίζεται σε 2% για κάθε έτος. Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε έκπτωση 15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v