Πώς τα κόκκινα δάνεια γέννησαν ένα sucess story στον τουρισμό

Ποιο ήταν το «κλειδί» στα συμβόλαια της HotelBrain με ξενοδόχους, που τους επέτρεψε να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Η επιτυχία στην Ελλάδα και η μεταφορά του μοντέλου στις ξένες αγορές μέσω θυγατρικής στο Λονδίνο.

Πώς τα κόκκινα δάνεια γέννησαν ένα sucess story στον τουρισμό

Στον γόρδιο δεσμό της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ, η αγορά αποδεικνύει ότι η ενεργοποίηση του... «πέλεκυ», της μεταβίβασης, δηλαδή, «κοψοχρονιά», των δανείων σε ξένα funds, δεν αποτελεί μονόδρομο.

Το διαπίστωσε η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain, όταν άρχισε να δέχεται μεγάλο αριθμό προτάσεων από Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι της ζητούσαν να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των μονάδων τους, καταβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ως αντάλλαγμα ένα συμφωνημένο και εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα.

Όταν κλείστηκαν τα πρώτα deal αυτού του είδους, αρκετοί ξενοδόχοι απευθύνθηκαν στους τραπεζίτες τους ζητώντας να ρυθμίσουν την αποπληρωμή του «κόκκινου» δανείου τους, προσφέροντας ως εγγύηση τη συμφωνία με τη HotelBrain που περιλάμβανε εγγυημένα ετήσια μισθώματα.

Οι άνθρωποι της HotelBrain «είδαν» την προοπτική ενός success story και δημιούργησαν τη θυγατρική HotelBrain Capital. Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει τις συμφωνίες μίσθωσης ξενοδοχείων με εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα, το οποίο ποικίλλει και είναι συνδεδεμένο με τον τζίρο του ξενοδοχείου. Στη συνέχεια, η HotelBrain Capital αναθέτει τη διαχείριση των μονάδων στη HotelBrain.

Πόσο success story, όμως, μπορεί να είναι μια τέτοια δραστηριότητα; Σύμφωνα με τον ιδρυτή της HotelBrain, Πάνο Παλαιολόγο, η HotelBrain Capital έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες μίσθωσης 16 ξενοδοχείων, οι οποίες εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 25 το 2017 ενώ μέχρι το 2018 υπολογίζει ότι ο αριθμός των μισθωμένων ξενοδοχείων θα φθάνει τα 60.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της HotelBrain ανέφερε εκτόξευση της ζήτησης για μελέτες διαχείρισης και ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους αξιοποιούν ως διαπραγματευτικό όπλο στις συζητήσεις τους με τις τράπεζες, προκειμένου να πετύχουν ρύθμιση των οφειλών τους.

Όπως εξήγησε ο Π. Παλαιολόγος, η εταιρεία βάσισε την επιτυχία της στην ολική ανάληψη της διαχείρισης ξενοδοχείων. «Δεν πιστεύουμε στην παροχή μεμονωμένων υπηρεσιών όπως πωλήσεις, δημόσιες σχέσεις κ.λπ.» σημείωσε.

Η εταιρεία αναλαμβάνει τη διαχείριση μονάδων με συμφωνίες τουλάχιστον τριετούς διάρκειας. Όπως ανέφερε, μάλιστα, στο Euro2day.gr ο Π. Παλαιολόγος, τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η εταιρεία πέτυχαν να αυξήσουν τον τζίρο τους τουλάχιστον 40% σε βάθος τριετίας.

Η HotelBrain διάνυσε μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης καθώς μετά από 16 χρόνια λειτουργίας διαχειρίζεται σήμερα συνολικά 155 ξενοδοχεία σε περισσότερους από 60 προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων που διαχειρίζεται φθάνει τις 4.474 δωμάτια με 9.997 κλίνες.

Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε επτά χώρες (Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αυστρία, Ιταλία), όπου διαχειρίζεται συνολικά 11 ξενοδοχεία.

Την ανάπτυξή της εκτός Ελλάδας έχει αναλάβει η εταιρεία HotelBrain International, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνιών για την ανάληψη του μάνατζμεντ δύο ακόμα μονάδων. Πρόκειται για ένα δεύτερο ξενοδοχείο στην Αυστρία κι ένα ξενοδοχείο της αλυσίδας Relais Chateaux στη Μεδίνα της Μάλτας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v