Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλά στην ελληνορωσική ατζέντα ο αγωγός Turkish Stream

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, η ένταξη της Ελλάδας και της Ιταλίας στο σχέδιο του ρωσικού αγωγού απαιτεί τη συνεργασία και εταιρειών από άλλα κράτη.

Ψηλά στην ελληνορωσική ατζέντα ο αγωγός Turkish Stream

Οι ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον στο οποίο κύριο ρόλο μπορεί να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στην έναρξη του ελληνορωσικού ενεργειακού συνεδρίου.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, η ένταξη της Ελλάδας και της Ιταλίας στο σχέδιο του ρωσικού αγωγού απαιτεί τη συνεργασία και εταιρειών από άλλα κράτη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, το MOU μεταξύ της ΔΕΠΑ της Gazprom και της ιταλικής Edison, το οποίο υπεγράφη φέτος τον Μάρτιο, θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα κράτη.

Πάντως ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προοπτική αυτή, καθώς όπως είπε η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξάνει σταδιακά, ενώ από την άλλη η Gazprom έχει δηλώσει ότι ο αγωγός της στα κοινοτικά κράτη θα λειτουργεί με βάση τα ποσά που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι στόχος την κυβέρνησης είναι να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν τα σχεδιαζόμενα έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, η επέκταση δυναμικότητάς του της Ρεβυθούσας, ο αγωγός East Med και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v