Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Το Δεκέμβριο θα δούμε για το χρέος

Αρνείται οποιαδήποτε κουβέντα για μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Αισιόδοξος για μια «παγκόσμια συζήτηση» για το θέμα ο Π. Μοσκοβισί. Προέχει να γίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ ενώ ο Ντομπρόβσκις αισιοδοξεί για τα δημοσιονομικά.

Ντάισελμπλουμ: Το Δεκέμβριο θα δούμε για το χρέος

Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε στη β' αξιολόγηση και μετά θα μπορέσω να πω αν θα είμαστε έτοιμοι για τις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και στον καθορισμό της δημοσιονομικής τροχιάς, τόνισε. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι να πάει το ΔΝΤ στο Διοικητικό του Συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς. «Αυτός είναι ο στόχος μου».

Μας το έχουν υποσχεθεί τον Μάιο, όταν είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα στο θέμα του χρέους αν αυτό χρειάζεται, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν θα πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η απόφαση του Eurogroup την άνοιξη. «Σίγουρα δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα», αρκέστηκε να συμπληρώσει.

Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα τη συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε: Καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα μέτρα

Δεν θα υπάρξει συζήτηση για μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ντομπρόβσκις: Σε καλή πορεία τα δημοσιονομικά

Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της β' αξιολόγησης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πορεία είναι γενικά εντός στόχων (on track). Η δημοσιονομική απόδοση είναι καλή και φαίνεται πως επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο προϋπολογισμός που καταρτίζεται δείχνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 είναι επιτεύξιμος.

Θα συζητήσουμε και την τεχνική βοήθεια που δίνεται στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς του MoU, όπως στην ενέργεια, τη συλλογή φόρων και τη δημόσια διοίκηση, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη δυνατότητα να ληφθούν φέτος αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι πιστωτής. Είναι τα κράτη-μέλη και αυτά θα πρέπει να αποφασίσουν. Η Κομισιόν θα διευκολύνει αυτή τη συζήτηση.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί τέλη Νοεμβρίου

Την επίσκεψή του στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου αποκάλυψε ο Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του πριν από το Eurogroup. Όπως είπε, θα παρουσιάσει την κατάσταση αναφορικά με την Ελλάδα και τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε ότι στα συμπεράσματα της απόφασης του Eurogroup υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, μετά το 2018.

«Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε άμεσα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ότι θα εξετάσουμε τη συζήτηση για την ανάγκη μεσοπρόθεσμων μέτρων στη βάση της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Θέλουμε μια παγκόσμια συζήτηση που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, που γίνονται, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και τη συζήτηση για το χρέος.

Ελπίζω να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων πριν το τέλος του χρόνου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, σχολίασε πως είναι πολύ χαρούμενος για το γεγονός πως παραμένει στη θέση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι «αξιόπιστος» και «θετικός».

«Θα έχω την ευκαιρία να τους δω όλους στην Αθήνα πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Ερχομαι για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε επιτυχία στην κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο επίτροπος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v