Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Με οριακά θετικό πρόσημο η ελληνική οικονομία τα τρία πρώτα τρίμηνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Την καλύτερη επίδοση από το α' τρίμηνο του 2008 παρουσίασε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο.

Ισχυρή ανάπτυξη 1,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016, ήταν σημαντικά καλύτερες από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και σηματοδοτούν την καλύτερη επίδοση από τις αρχές του 2008. Καταγράφουν επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάνοντας να δείχνει εφικτή η επιβεβαίωση των προβλέψεων για συγκράτηση της ύφεσης φέτος στο 0,3% ή και κάτι καλύτερο.

Επί του παρόντος, η σημαντική επέκταση του τρίτου τριμήνου κατοχύρωσε τη στασιμότητα (0,03% στο εννιάμηνο), θέτοντας τις βάσεις για επιβεβαίωση των προβλέψεων. Παραμένουν όμως ακόμα αρκετά ερωτηματικά.

Στην «εκτίναξη» του τρίτου τριμήνου συνέβαλαν και τα οριστικά στοιχεία για το 2015, τα οποία έθεσαν σε χαμηλότερο επίπεδο τη βάση σύγκρισης.

Για τη εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων όμως αναφορικά με το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, αρμόδιοι παράγοντες συνιστούν υπομονή έως την ανακοίνωση των νεότερων εκτιμήσεων στα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ενσωματωθεί στους δείκτες και οι εκτιμήσεις αναφορικά με το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και την αγορά εργασίας, στοιχεία τα οποία δεν είναι διαθέσιμα ακόμα.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το ΑΕΠ κινείται πλέον οριακά στη ζώνη πάνω από τη στασιμότητα. Μετά τις αναθεωρήσεις που έγιναν, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε ύφεση 0,8%, το δεύτερο 0,6% και το τρίτο επέκταση κατά 1,5%. Το άθροισμα στο εννιάμηνο οδηγεί σε μέση μεταβολή οριακά πάνω από το μηδέν και το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν θα επιτευχθεί ή όχι ο στόχος για συγκράτηση της ύφεσης στο 0,3% το 2016.

Το πρόβλημα είναι ότι παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, το τέταρτο τρίμηνο είναι έντονα αρνητικό. Αν φέτος καταγραφεί ύφεση έως 1,3% σε ετήσια βάση (τελευταίο τρίμηνο 2016 με το αντίστοιχο του 2015) επιτυγχάνεται ο στόχος.

Τα στοιχεία είναι πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, οι οποίοι κατά μέσο όρο ανέμεναν αύξηση ΑΕΠ 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια.

Αναλυτικά: 

• Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,5%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 1,5%.

• Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 29/11/2016, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Σεπτεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων έχει αναθεωρηθεί λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.

Τζανακόπουλος: Τα στοιχεία υπερβαίνουν τις προσδοκίες

«Τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στην έκθεση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, αποτυπώνουν την θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το Γ’ Τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του Β’ Τριμήνου του 2016.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ».

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v