Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Ποδαρικό 2017 με άνοιγμα της αγοράς Ρόδου

Ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού και στο δεύτερο νησί μετά την Κρήτη. Ποιοι είναι οι παίκτες. Τι μερίδια κέρδισαν στην Κρήτη. Σε ποιους πελάτες στοχεύουν.   

Ενέργεια: Ποδαρικό 2017 με άνοιγμα της αγοράς Ρόδου
Η Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017 είναι η πρώτη μέρα που ανοίγει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του δεύτερου νησιού μετά την Κρήτη, που είναι η Ρόδος. 

Ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ, που είναι η Διαχειριστής των δικτύων των μη διασυνδεμένων νησιών, εξέδωσε τις απαραίτητες αποφάσεις που ορίζουν τις διαδικασίες για την εκπροσώπηση μετρητών (καταναλωτών) εκ μέρους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι από το καλοκαίρι ακόμη,  εταιρείες προμήθειας είχαν ξεκινήσει τις επαφές με υποψήφιους πελάτες, κυρίως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να τους προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις ολοκληρώνονταν οι προετοιμασίες σε θεσμικό και ρυθμιστικό επίπεδο.

Τα δύο αυτά νησιά είναι τα μόνα στα οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, καθώς μετά από διαπραγμάτευση με τις κοινοτικές αρχές και σε εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, ορίσθηκαν οι όροι υπό τους οποίους θα άνοιγε η αγορά στα μη διασυνδεμένα νησιά και επελέγησαν τα δύο συγκεκριμένα νησιά.

Στην Κρήτη, ο πρώτος μήνας που λειτούργησε ο ανταγωνισμός ήταν ο περασμένος Ιούλιος. Τον μήνα αυτόν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές  εκπροσωπούσαν μόλις το 0,72% της  αγοράς του νησιού. Ωστόσο τον Οκτώβριο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο έχουν εκδοθεί στοιχεία, το ποσοστό των ανεξάρτητων προμηθευτών στην τοπική αγορά ανερχόταν σε 6,35%.  

Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, με δεδομένο ότι τα παραπάνω ποσοστά αντιστοιχούν σε ποσότητες πωλούμενης ενέργειας, με την έναρξη της θερινής περιόδου, οπότε θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες,  πιστεύεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ η συμμετοχή των ανεξάρτητων προμηθευτών, ακόμη και χωρίς να  ενισχυθεί η ροή πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ανεξάρτητους προμηθευτές.

Από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, γίνεται σαφές ότι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές εστιάζουν την εμπορική τους πολιτική στους καταναλωτές μέσης τάσης, που είναι οι τουριστικές και οι βιομηχανικές μονάδες του νησιού. Έτσι το 6,35% της αγοράς το οποίο ήλεγχαν τον Οκτώβριο οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, το 4,26%  αντιπροσώπευε πωλήσεις στη μέση τάση.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στη Ρόδο, που έχει κοινά χαρακτηριστικά με την Κρήτη ως προς τη διάρθρωση και το προφίλ των καταναλωτών. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι στην Κρήτη δραστηριοποιούνται οι ίδιοι ανεξάρτητοι προμηθευτές με αυτούς που δραστηριοποιούνται στο διασυνδεμένο σύστημα. 

Αναφορικά με τα μερίδια που κατέχουν, τον Οκτώβριο οι ανεξάρτητοι προμηθευτές με μερίδιο άνω της μονάδας ήταν οι: (σε παρένθεση το μερίδιο της  εταιρείας τον Ιούλιο 2015) Ήρων με 1,9096% (0,2728%), Protergia με 1,7932 (0,3119%), Elpedison με 1,2759% (0,0412%) και NRG με 1,1625% (0,058%).   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v