Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Καμία υπόσχεση για SLA ως τις 7 Απριλίου

Εντατικές διαπραγματεύσεις στα «μεγάλα» θέματα στο «κατάλληλο επίπεδο» προανήγγειλε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Κοινές» οι θέσεις των Θεσμών. Προειδοποιεί για την οικονομία ο Ρεγκλινγκ. Το σχόλιο για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ντάισελμπλουμ: Καμία υπόσχεση για SLA ως τις 7 Απριλίου

Εγινε πολλή δουλειά αλλά κάποια θέματα-κλειδιά παραμένουν ανοικτά. Συμφωνήσαμε να συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες εστιάζοντας στα βασικά θέματα προκειμένου να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία ώστε να γίνει η πολιτική συζήτηση, δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι υπάρχει κοινή θέση των Θεσμών για τα ανοικτά θέματα.

Το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου αλλά δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία. Πρόθεση όλων να γίνει ότι είναι δυνατό, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε πρόοδος, τόνισε.

Τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα. Ο Γερούν είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο.

Τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι έγινε πρόοδος στην Αθήνα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μια σειρά από θέματα εκκρεμούν. Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016. 

«Ακόμα δεν έχει επιλυθεί ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων και υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πιθανές επιπτώσεις στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. «Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να έχει κόστος. Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την εξυπηρέτηση χρέους είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τότε» πρόσθεσε.

Γιατί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα;

Απαντώντας γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να κλείσεις τα μικρά θέματα πρώτα ή τα μεγάλα. Τώρα θα προσπαθήσουμε να χειριστούμε τα μεγάλα: εργασιακά, φόροι, μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Σε τι επίπεδο θα γίνουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Οι συζητήσεις θα γίνουν μεταξύ των θεσμών και των Ελλήνων υπουργών. Θα γίνουν στο «κατάλληλο» επίπεδο, που σημαίνει ότι «δύναμη» χρειάζεται θα έρχεται στη συζήτηση. Η δουλειά στη συλλογή στοιχείων έγινε ως επί το πλείστον στην Αθήνα, τώρα θα γίνει διαπραγμάτευση, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα μετέχει σε αυτές.

Υπάρχει πολιτική βούληση

Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχετική ερώτηση. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για να μην χαθεί η εμπιστοσύνη. Αυτό το αίσθημα μοιράζονται όλοι και η ελληνική πλευρά.

Το θέμα του χρέους

Η σειρά των πραγμάτων είναι: συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις (εργασιακά, ασφαλιστικό κ.τλ.). Όταν αυτό ολοκληρωθεί επιτυχημένα θα γυρίσουμε στο Eurogroup. Για να έχουμε πολιτική συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουμε τα πλεονάσματα για μετά το 2018 και το θέμα του χρέους.

Το περασμένο Μάιο συμφωνήσαμε πως θα χειριστούμε το θέμα του χρέους: τα βραχυπρόθεσμα που εφαρμόζονται, τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα αν κλείσει επιτυχημένα το πρόγραμμα και τι θα κάνουμε σε βάθος χρόνου.

Το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Δεν ήταν θέμα συζήτησης το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, διευκρίνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Ζητήσαμε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διευκρινήσεις γιατί μπορεί να έχει επίπτωση στο χρέος.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι το θέμα το έχει εξετάσει η Κομισιόν με στόχο περισσότερο ενεργά μέτρα για την απασχόληση. Είναι ακόμα πρώιμο, συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Oι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνες υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement), στη βάση των κοινών τόπων στους οποίους κατέληξαν τον περασμένο μήνα. Θα έχουν εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας στα βασικά εκκρεμή ζητήματα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται μια φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (από το 2018 και έπειτα) και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια τεχνική συμφωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και ως εκ τούτου για την λήψη περαιτέρω οικονομικής στήριξης που είναι διαθέσιμη από το πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v