Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την πώληση Νηρέα-Σελόντα αποφασίζουν οι τράπεζες

Απορρίφθηκε η πρόταση της Pillarstone για διαχείριση των δύο ομίλων ως το 2021 με μικρή αναχρηματοδότηση. Εντός του προσεχούς 10ημέρου οι τυπικές αποφάσεις των τραπεζών. Πώληση με συμμετοχή στις μελλοντικές υπεραξίες, το πιθανότερο σενάριο. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Την πώληση Νηρέα-Σελόντα αποφασίζουν οι τράπεζες

Στην πώληση των Νηρεύς και Σελόντα θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι συστημικές τράπεζες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς μετόχους και την ίδια στιγμή τους μεγαλύτερους πιστωτές των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας, μετά τη μερική μετοχοποίηση χρέους του 2015.

Ο κύβος για την πώληση των δύο ομίλων ερρίφθη μετά την απόρριψη της πρότασης που υπέβαλε στις τράπεζες η πλατφόρμα Pillarstone, και η οποία προέβλεπε την ανάληψη διαχείρισης των Νηρεύς και Σελόντα ως το 2021, με χαμηλού βαθμού αναχρηματοδότηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για μια δελεαστική, όσον αφορά στις υποσχόμενες μελλοντικές αξίες, πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή για μια σειρά από λόγους, ο βασικότερος των οποίων είναι η ανάγκη απομόχλευσης των ισολογισμών και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική αναμένεται να αποφασίσουν εντός του προσεχούς 10ημέρου και τυπικά την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 82,11% της Σελόντα και του 75,9% της Νηρεύς.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, έχει προαποφασισθεί ότι Alvarez &Marsal (A&M) και PricewaterhouseCoopers (PwC) θα συμβάλουν στον αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), ενώ η Lazard θα ετοιμάσει τον φάκελο πώλησης και το Virtual Data Room.

Με δεδομένο ότι για την εκπόνηση του master plan έχουν αντληθεί επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία, η διαδικασία εκτιμάται ότι θα είναι γρήγορη, εκτός και αν όσοι περάσουν στον δεύτερο γύρο απαιτήσουν εξονυχιστικό έλεγχο βιολογικών αποθεμάτων (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση το due diligence μπορεί να διαρκέσει ως και έξι μήνες).

Στόχος είναι ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018, Νηρεύς και Σελόντα να έχουν περάσει στα χέρια επενδυτή/ών.

Με δεδομένο ότι ο δανεισμός των δύο ομίλων παραμένει απαιτητικός, σε σχέση με τα EBITDA του 2016 και ακόμη περισσότερο ως προς τα εκτιμώμενα EBITDA του 2017 (γύρω στα 35 εκατ. ευρώ τα αθροιστικά EBITDA, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών), η αξία των μετοχών που κατέχουν οι τέσσερις τράπεζες είναι στην πράξη μηδενική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Alpha Bank αποτίμησε στις 30.9 τις συμμετοχές της στις δύο εταιρείες στη συμβολική αξία του ενός ευρώ.

Στο τέλος του 2016, Νηρεύς και Σελόντα είχαν καθαρό δανεισμό περίπου 340 εκατ. ευρώ, με αθροιστικά EBITDA, προ αποτίμησης βιολογικών αποθεμάτων, 42 εκατ. ευρώ.

Συμμετοχή των τραπεζών σε μελλοντικές υπεραξίες

Πρόθεση των τραπεζών είναι η δομή του διαγωνισμού να είναι τέτοια που να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος ενδεχόμενης μελλοντικής υπεραξίας. Πρόκειται για συνήθη πρακτική (earn-out) σε αντίστοιχους διαγωνισμούς. Η εισήγηση, δε, των A&M και PwC περιλαμβάνει, στις βέλτιστες λύσεις αποεπένδυσης, δομή πώλησης με διατήρηση δικαιώματος σε μελλοντικές υπεραξίες.

Με τον παραπάνω τρόπο, οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν, αφενός την απομόχλευση του ισολογισμού τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφετέρου ότι θα λάβουν υπερτίμημα στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πώλησαν νωρίς ή/και σε κακό timing.

Εφόσον η πρόθεση υλοποιηθεί, είναι πιθανόν ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχει και το private equity KKR, που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της Pillarstone. Άλλωστε, η προσφορά της τελευταίας έδειξε την πίστη της για εκτίναξη της συνολικής αξίας των δύο εταιρειών, σε ορίζοντα 4ετίας, χωρίς μάλιστα να μπουν πολλά λεφτά για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι επτά ενδιαφερόμενοι παίκτες

Πέραν της KKR υπάρχουν, όπως έγραψε το Euro2day.gr, έξι τουλάχιστον private equity funds και ένας μεγάλος ανταγωνιστής των Νηρεύς και Σελόντα, που έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει στις τράπεζες ενδιαφέρον για την απόκτηση του ενός ή και των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών.

Η AMERRA Capital Management, μετά την απόκτηση της Ανδρομέδα, θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έτοιμου management team (σ.σ. της Ανδρομέδα), που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και της παραγωγής στην Ελλάδα.

Η H.I.G Capital, μετά την εξαγορά της Μ. Ι Μαΐλλης, ενδιαφέρεται να επενδύσει και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Το ισχυρό της ενδιαφέρον πιστοποιείται από τις συχνές επισκέψεις στελεχών της στην Αθήνα και τη διενέργεια συναντήσεων με τράπεζες, αλλά και με παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Άλλος ένας παλιός γνώριμος της αγοράς, η Rhone Capital (σ.σ. S&B, Χρυσός Οδηγός), έχει επίσης εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, ενώ τις δύο περιπτώσεις κοιτάζει σοβαρά και η Oaktree. Αρχικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Fortress και Lone Star.

Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από ανταγωνιστές, όπως ο τουρκικός όμιλος Kilic, στελέχη του οποίου βρέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με στελέχη τραπεζών αλλά και με εκπροσώπους private equity funds για τη σύμπηξη κοινοπρακτικού σχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v