Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλείνουν μέτωπα προβληματικών δανείων 2 δισ.

Οι περιπτώσεις 12 υπερχρεωμένων ή υπερδανεισμένων ομίλων και οι λύσεις ειδικής διαχείρισης, εξυγίανσης μέσω του 106β ή μακροχρόνιας ρύθμισης δανεισμού. Κοντά στο 50% της ονομαστικής απαίτησης η ζημιά των τραπεζών.

Τράπεζες: Κλείνουν μέτωπα προβληματικών δανείων 2 δισ.

Την εξυγίανση σειράς προβληματικών επιχειρήσεων, των οποίων ο συνολικός δανεισμός υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται να κλείσουν, εντός των προσεχών μηνών, οι τράπεζες, επιταχύνοντας το ρυθμό – αποτελεσματικής- αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων, που παρουσιάζει σήμερα το Euro2day.gr, είναι ότι προηγήθηκαν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, μέχρι το διατραπεζικό όργανο των τραπεζών, NPLs Forum ή κάποιες τράπεζες να καταλήξουν στην δρομολόγηση λύσεων.

Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι η ζημιά, που καλούνται να γράψουν τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε λόγω διαγραφής μέρους της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεών τους, είτε σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, λόγω των ευνοικότερων για τις εταιρείες όρων, τους οποίους προβλέπουν οι μακροχρόνιου ορίζοντα ρυθμίσεις.

Από το παρουσιαζόμενο δείγμα εταιρειών η ζημιά για τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 50% της ονομαστικής απαίτησης. Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν σχηματισθεί επαρκείς προβλέψεις, η επίπτωση στα εποπτικά τους κεφάλαια θα είναι μικρή. Σε κάποιες – ελάχιστες - περιπτώσεις ενδέχεται, δε, να υπάρξει και αντιλογισμός πρόβλεψης.

Οι λύσεις που δρομολογήθηκαν ποικίλουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών.

Για υπερχρεωμένες βαριές βιομηχανίες, όπως η ΕΒΖ και το Νεώριο Σύρου, προκρίθηκε η διαδικασία του άρθρου 106 β του πτωχευτικού κώδικα, η οποία επιτρέπει μετά από δικαστική έγκριση, τη μεταβίβαση των βασικών περιουσιακών στοιχείων σε νέα εταιρεία με νέο ΑΜΦ, η οποία ελέγχεται κατά 100% από τον στρατηγικό επενδυτή.

Για υπερδανεισμένες εταιρείες, όπως οι Σφακιανάκης, Φειδάς, Creta Farm (έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση δανείων) προκρίθηκαν λύσεις μακροχρόνιας επιμήκυνσης των δανείων, με την προυπόθεση ότι οι βασικοί μέτοχοι θα βάλουν φρέσκο χρήμα. Επιπρόσθετα, οι όροι των δανειακών συμβάσεων συνδέονται πλέον και με την υλοποίηση των σχεδίων λειτουργικής αναδιάρθρωσης που δεσμεύονται να εφαρμόσουν οι εταιρείες.

Στην περίπτωση των Notos Com, Καλλιμάνης τράπεζες και Pillarstone έχουν συμφωνήσει (Notos) ή συζητούν την ανάληψη της διαχείρισης από το fund, το οποίο θα βάλει και μέρος της νέας χρηματοδότησης λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα super seniority για τα χρήματα που βάζει, και success fee στην περίπτωση επίτευξης των στόχων.

Τέλος για σειρά περιπτώσεων όπου οι τράπεζες έχουν λάβει ως εξασφάλιση ακίνητα υψηλής αξίας ή οι βασικοί μέτοχοι αρνούνται να συνεργαστούν προκρίνεται η λύση της αίτησης υπαγωγής των εταιρειών σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Σφακιανάκης: Η πλήρης κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου κατά 5,06 εκατ. ευρώ, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης δανεισμού, ύψους 282,9 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 29 Μαίου και προβλέπει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα περαιτέρω επιμήκυνσης για μια τριετία.

Οι τράπεζες θα λάβουν πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως η ενεχυρίαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής.

EBZ: Η εταιρεία και η Innovation Brain υπέγραψαν την 1η Αυγούστου έγγραφο προθέσεων για την εξυγίανση της Ζάχαρης. Θα καταρτισθεί σχέδιο εξυγίανσης το οποίο, εφόσον έχει τη στήριξη της Πειραιώς ως μεγαλοπιστωτή, θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο προβλέποντας τα εξής: η Innovation θα βάλει φρέσκο χρήμα, ως στρατηγικός επενδυτής και θα αποκτήσει, μέσω μιας νέας εταιρείας με άλλο ΑΦΜ, τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ και μέρος του παθητικού της. Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν με κυβερνητική πρωτοβουλία.

Οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της ΕΒΖ ανερχόταν την 30/6/2017 σε 165,4 εκατ. ευρώ.

Notos com: Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του εμπορικού ομίλου Notos Com μεταξύ τραπεζών και Pillarstone προβλέπει «κούρεμα» της τάξης του 75% επί του δανεισμού του ομίλου που ξεπερνά τα 152 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Pillarstone και οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες θα επενδύσουν νέα κεφάλαια συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την υποστήριξη της εταιρίας, τα οποία ωστόσο θα διατεθούν σταδιακά, και εφόσον ακολουθούνται συγκεκριμένα ορόσημα του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης της Notos Com.

Νεώριο: Στις 6 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα. Το σχέδιο εξυγίανσης έχει λάβει τη συναίνεση πιστωτών, που κατέχουν άνω του 60% των απαιτήσεων της εταιρείας, και εκτός απροόπτου αναμένεται να εγκριθεί. Η Onex θα πάρει τα ακίνητα και τον εξοπλισμό των ναυπηγείων σε νέα εταιρεία με νέο ΑΜΦ, στην οποία θα βάλει φρέσκο χρήμα 14,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναλάβει μικρό μέρος του υφιστάμενου δανεισμού και θα αποπληρώσει τον ΕΦΚΑ σε 250 δόσεις.

Αλουμύλ: Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τέσσερις επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την βορειοελλαδική βιομηχανία και θα «παλέψουν» για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της, με παράλληλη «γενναία» ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού της.

Οι επενδυτές, αφού διεξάγουν due diligence θα καταθέσουν τις προσφορές τους, οι οποίες λόγω της δυσμενούς σχέσης καθαρού δανεισμού (161,4 εκατ. τέλος του 2017) προς EBITDA της Αλουμύλ δεν εκτιμάται ότι θα ενέχουν αξία για το equity value της εταιρείας.

Προτιμητέος επενδυτής, όπως συνέβη στο διαγωνισμό πώλησης των Νηρεύς και Σελόντα, θα αναδειχθεί αυτός που θα προσφέρει τους καλύτερους όρους ανάληψης και αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού και ισχυροποίησης του ισολογισμού της εταιρείας.

Γ. Λογοθέτης: Μετά την πώληση των εταιρειών του που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά πάρκα, ο εφοπλιστής βρίσκεται σε συζητήσεις και για την πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων του στα Αιολικά.

Ο κινεζικός όμιλος Sumec Clean Energy απέκτησε τα φωτοβολταικά πάρκα, αναλαμβάνοντας δανεισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο αγοραστής των αιολικών θα αναλάβει δανεισμό 278 εκατ. ευρώ. Με τις παραπάνω κινήσεις και την εξόφληση πρόσθετων υποχρεώσεων από τα τιμήματα που εισέπραξε ή θα εισπράξει ο εφοπλιστής θα μειώσει δραστικά το άνοιγμά του προς την Πειραιώς, επιτρέποντας στην τράπεζα να προχωρήσει σε αντιλογισμό πρόβλεψης 90 εκατ. ευρώ.

Καλλιμάνης: Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας προχωρά με την Pillarstone να λειτουργεί ως στρατηγικός επενδυτής. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Pillarstone θα βάλει φρέσκο χρήμα της τάξης των 10 με 15 εκατ. ευρώ, παίρνοντας πρώτη προτεραιότητά ως προς την αποπληρωμή του, ενώ οι τράπεζες θα ρυθμίσουν τον εναπομείναντα δανεισμό, λαμβάνοντας πιθανώς δικαιώματα επί μελλοντικών κερδών.

Χαραγκιώνης: Οι τράπεζες βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή, ο οποίος ολοκληρώνει το due diligence και αναμένεται μέσα στο Φθινόπωρο να υποβάλει τη δεσμευτική του προσφορά ως προς τους όρους απόκτησης του άλλοτε κραταιού ομίλου.

Pasal-Athens Heart: Η συμφωνία εξυγίανσης που κατατέθηκε στις 30 Μαρτίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών προβλέπει μείωση δανεισμού κατά 61 εκατ. ευρώ, ως εξής: κατά 24,08 εκατ. ευρώ, μέσω οικειοθελούς παράδοσης ακινήτων στις τράπεζες, κατά 0,9 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, κατά 1,35 εκατ. ευρώ με πώληση ακινήτου και κατά 34,65 εκατ. ευρώ με διαγραφή απαιτήσεων.

Επίσης, προβλέπεται επιστροφή ακινήτου από την Εθνική Leasing στην ΕΤΕ για αποπληρωμή 180 χιλ. ευρώ και διαγραφή της υπόλοιπης οφειλής από τη χρηματοδοτική μίσθωση. Με την αποπληρωμή του δανείου της Εθνικής, η τράπεζα θα επιτρέψει να αρθούν οι εγγυήσεις, που έχει παράσχει η Pasal επί δανείου της θυγατρικής της Doreco, ποσού 55 εκατ. ευρώ, η οποία κατέχει το Athens Heart.

Με την παραπάνω κίνηση ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση το εν συνεχεία πώληση του εμπορικού κέντρου Athens Heart, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον από τον αμερικανικό όμιλο Hines. Η Pasal στο τέλος του 2017 είχε συνολικές υποχρεώσεις προς τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης 77,7 εκατ. ευρώ.

Ποιες οδεύουν υπό ειδική διαχείριση

Μετά την επιτυχή εκποίηση των ξενοδοχείων της Λακιτίρα οι τράπεζες έχουν προσανατολισθεί στη λύση της ειδικής διαχείρισης (σ.σ όπου δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του μεγαλομετόχου) για όλες σχεδόν τις λειτουργούσες υπερδανεισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, τις εταιρείες με σημαντική ακίνητη περιουσία και τις εταιρείες συμμετοχών.

Κυπριώτης: Η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής του ομίλου σε ειδική διαχείριση, την οποία κατέθεσαν Eurobank και Πειραιώς διενεργήθηκε στις 13 Μαρτίου και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος των 1200 κλινών, έχει δάνεια της τάξης των 120 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες ευελπιστούν ότι θα ανακτήσουν μέσω τυχόν εκποίησης των μονάδων του ένα σημαντικό μέρος των παραπάνω απαιτήσεων.

Axon-Euromedica: Στις 4 Μαίου εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία ζητά να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η Axon Holdings, προκειμένου να δρομολογηθεί η ταχεία πώληση των περιουσιακών της στοιχείων και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Ενδεχόμενη υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση θα σημάνει την ταχεία εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων εντός διαστήματος 12 μηνών. Το βασικό περιουσιακό στοιχείο της Axon είναι το 47,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Euromedica, για το οποίο αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον η Farallon, η οποία ελέγχει, ήδη, το 17,5% της εισηγμένης.

Οι οφειλές της Axon προς την Πειραιώς ξεπερνούν τα 47 εκατ. ευρώ και έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα, ενώ η Euromedica στο τέλος του 2016 εμφάνιζε δανεισμό 408 εκατ. ευρώ (!!). Εξ αυτών απαιτήσεις 182 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν τον περασμένο Χειμώνα από τις Alpha, Eurobank και Εθνική στη Farallon σε τιμή που δεν ξεπερνούσε ( μεσοσταθμικά) το 15% της ονομαστικής αξίας.

Έκτασις: Μετά από πολύμηνες άκαρπες συζητήσεις με το βρετανικό fund Spinnaker που ενδιαφερόταν να μπει ως στρατηγικός επενδυτής με γενναία ρύθμιση χρέους, οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σε ειδική διαχείριση η οποία έχει πάρει δικάσιμο για τις 15 Οκτωβρίου.

Ο δανεισμός της εταιρείας ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ και οι συνολικές της υποχρεώσεις αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v