Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Με αποπομπές στο ΥΠΟΙΚ απειλεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

Ο εκπρόσωπος της Ιταλικής πρωθυπουργίας ακούγεται να λέει πως υπάρχει έτοιμη "μια mega-βεντέτα" κατά των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών που θα πουν οτι δεν μπόρεσαν να βρουν τα λεφτά για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Ιταλία: Με αποπομπές στο ΥΠΟΙΚ απειλεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων

Ο εκπρόσωπος της Ιταλικής πρωθυπουργίας προειδοποίησε πως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα απέπεμπε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο «mega-βεντέτας», αν δεν έβρισκαν τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα σχόλια του Ρόκο Καζαλίνο, που ακούγονται σε ηχητικό που διέρρευσε από συνάντησή του με δημοσιογράφους που δεν ταυτοποιούνται, έρχονται την ώρα που η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας καταρτίζει τον πρώτο της προϋπολογισμό, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων για τις χρηματοδοτήσεις.

«Αν στο τέλος μας πουν ‘δεν μπορέσαμε να βρούμε τα λεφτά’ τότε θα αφιερώσουμε όλο το 2019 να ξεφορτωνόμαστε αυτά τα σκ@τ@ (στο υπουργείο Οικονομικών)», ακούγεται να λέει στο ηχητικό ο Καζαλίνο, ο οποίος ζητά να αποδώσουν τις δηλώσεις σε κοινοβουλευτική πηγή.

«Είναι έτοιμη μια mega-βεντέτα», είπε.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντε, συναντήθηκε με υπουργούς σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων και του υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, ενός ακαδημαϊκού που δεν ανήκει σε κανένα από τα κόμματα της κυβέρνησης και αντιστέκεται στα σχέδια για αύξηση των δαπανών.

Το δημοσιονομικό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για δαπάνες, μεταξύ άλλων ενός κατώτατου εισοδήματος για τους φτωχούς, το οποίο προωθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ο κ. Καζαλίνο, ο οποίος δεν σχολίασε άμεσα το ηχητικό, είπε πως ο κ. Τρία δεν είναι το πρόβλημα, επιρρίπτοντας αντιθέτως ευθύνες για την αντίσταση σε άλλους αξιωματούχους του υπουργείου που βρίσκονται εκεί πολλά χρόνια και έχουν μεγάλη επιρροή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος, είπε πως τα λόγια του κ. Καζαλίνο αντανακλούν τις απόψεις όλων στο Κίνημα.

Όμως, ο υφυπουργός Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, ερωτηθείς για τα σχόλια κατά τη διάρκεια συνεδρίου, είπε πως εξαρτάται από το αν ο εκπρόσωπος έχει την εξουσία να απομακρύνει αξιωματούχους. «Δεν νομίζω πως έχει», είπε.

Ο ηγέτης της του αντιπολιτευτικού Partito Democratico, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, χαρακτήρισε «ανήκουστα» τα λόγια του εκπροσώπου. «Αν ο Κόντε έχει την ελάχιστη θεσμική αίσθηση, θα τον απομακρύνει αμέσως», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v