Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική πρωτιά στην τουριστική αγορά της Γερμανίας

Πρώτη σε αύξηση αεροπορικής κίνησης από Γερμανία η Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της. Ξεπέρασε τη συνολική κίνηση προς Γαλλία ο αριθμός ταξιδιωτών προς τα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο.

Ελληνική πρωτιά στην τουριστική αγορά της Γερμανίας

Τη νέα σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Τα στοιχεία, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν με ευδιάκριτο τρόπο τους βασικούς προορισμούς που επέλεξαν φέτος οι Γερμανοί για τις διακοπές τους. «Φωτογραφίζουν», παράλληλα, το νέο χάρτη του ανταγωνισμού που διαμορφώθηκε φέτος στη Μεσόγειο. Ένα χάρτη όπου είναι ορατή η αλματώδης αύξηση της κίνησης προς Ελλάδα, το… ταβάνι που δείχνει να αγγίζει ο ισπανικός τουρισμός, αλλά και η ολική επαναφορά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και των άλλων προορισμών της Βόρειας Αφρικής.

Σημειώνουμε πως τα στοιχεία της Destatis δεν αναφέρονται αποκλειστικά σε Γερμανούς οι οποίοι αναχώρησαν με αεροπλάνο από τα αεροδρόμια της χώρας αλλά το σύνολο των επιβατών, όλων των εθνικοτήτων, που διακινήθηκαν από αυτά.

Η Ελλάδα ήταν και πάλι πρώτη σε ποσοστό αύξησης επιβατών τον Ιούλιο (13,8%) αλλά και στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου (19,3%) μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία). Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της αεροπορικής κίνησης προς τα ελληνικά νησιά, η οποία έφθασε το +16% τον Ιούλιο και το +25,1% στο επτάμηνο.

Ενδεικτικό της ανοδικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί για τους ελληνικούς προορισμούς στην αγορά της Γερμανίας είναι το γεγονός πως οι επιβάτες που ταξίδεψαν από τη χώρα προς τα ελληνικά νησιά τον Ιούλιο (389.000) ήταν περισσότεροι απ’ όσους πέταξαν συνολικά για τη Γαλλία τον ίδιο μήνα (375.000).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φθάσει σε επιβατική κίνηση τη Γαλλία στο σύνολο του επτάμηνου (2,21 εκατ. ταξιδιώτες η Ελλάδα έναντι 2,28 εκατ. επιβάτες η Γαλλία), με εξαιρετικά ισχυρό το ενδεχόμενο να την προσπέρασε τον Αύγουστο (σ.σ. τα σχετικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου).

Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός της Ισπανίας επιβεβαίωσε και φέτος πως διανύει περίοδο οριακών μεταβολών της κίνησης από τη Γερμανία. Οι Ίβηρες δείχνουν να κινούνται κοντά στο… ταβάνι τους, καθώς τον Ιούλιο σημείωσαν άνοδο επιβατικής κίνησης 5,2%, αλλά στο σύνολο του επτάμηνου το ποσοστό περιορίζεται σε 3,2%, με τις Βαλεαρίδες να καταγράφουν μικρή άνοδο 2,5% και τα Κανάρια Νησιά οριακή πτώση 0,2%.

Η ολική επάνοδος της Τουρκίας στην αγορά διακοπών της Γερμανίας είναι γεγονός. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Destatis, μόνο τον Ιούλιο ταξίδεψαν προς την Τουρκία 1,03 εκατ. επιβάτες (+15,7%) ενώ στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ταξιδιώτες (+18,6%). Η δε κίνηση προς τον κύριο τουριστικό πόλο της Αττάλειας ξεπέρασε τον Ιούλιο τις 421 χιλιάδες τουρίστες (389 χιλ. προς τα ελληνικά νησιά), καταγράφοντας αύξηση 32,3% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2017. Στο σύνολο του επτάμηνου, η επιβατική κίνηση προς Αττάλεια από τη Γερμανία είχε ξεπεράσει το 1,4 εκατ. ταξιδιώτες (+33,4%).

Τροχιά αλματώδους ανάκαμψης στην αγορά της Γερμανίας εμφανίζονται να ακολουθούν όλοι οι προορισμοί της Βόρειας Αφρικής. Η Αίγυπτος μετρούσε άνοδο 29,7% τον Ιούλιο και 50,5% στο επτάμηνο ενώ στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου, το Μαρόκο κατέγραψε αύξηση 29,3% και η Τυνησία 41%.

Κάμψη της κίνησης από Γερμανία τον Ιούλιο κατέγραψαν η Κύπρος (-7,3%) και το ανερχόμενο Ισραήλ (-5,7%). Και οι δύο προορισμοί, ωστόσο, εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος στο σύνολο του επτάμηνου καθώς είχαν αύξηση 7% και 4,9% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v